Τι να φάω την Καθαρά Δευτέρα;

Τι να φάω την Καθαρά Δευτέρα;

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το ερώτημα όλων όσων είναι σε ένα πρόγραμμα διατροφής είναι τι να φάνε την Καθαρά Δευτέρα, ώστε να μην επηρεαστεί η διατροφή. Άλλοι λάτρεις των σαρακοστιανών, άλλοι πιο αδιάφοροι για τα αλμυρά εδέσματα αλλά ανυπόμονοι για την ώρα του χαλβά, άλλοι αυστηροί με τον εαυτό τους λένε: «δεν θα φάω τίποτα», άλλοι πιο ρεαλιστές  : «Κωνσταντίνα πες ό,τι θέλεις, εγώ  θα φάω!!». 

Η δική μου συμβουλή, όπως και σε κάθε αντίστοιχη γιορτινή ημέρα, είναι να κάνει ο καθένας αυτό που θα τον κάνει πιο χαρούμενο. Ένα γεύμα ή μια ημέρα «διαφορετική» δεν χαλάει το πρόγραμμα, αρκεί να επιστρέψουμε μετά στη διατροφική μας ρουτίνα. 

Για όσους λοιπόν είναι αποφασισμένοι να φάνε χωρίς περιορισμό, η μόνη μου συμβουλή είναι  να περάσουν καλά!

Για όσους θέλουν να απολαύσουν με προσοχή, ακολουθούν μερικές χρήσιμες προτάσεις:

  • Βάλε από την αρχή στο πιάτο σου αυτά που θέλεις να φας!  Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι συνήθως πολύ πλούσιο σε επιλογές και όλα τα τρόφιμα μπαίνουν «στη μέση». Αυτό συχνά οδηγεί σε υπερκατανάλωση. Για να ελέγξεις την ποσότητα που θα καταναλώσεις βάλε στο πιάτο σου από την αρχή όλα όσα θα ήθελες να φας.
  • Δώσε έμφαση στα λαχανικά. Ωμά, βραστά, ψητά ακόμα και τουρσί, τα λαχανικά απομένουν μια χαμηλή σε θερμίδες αλλά πλούσια σε κορεσμό επιλογή.
  • Προτίμησε βραστά, ψητά, αχνιστά, κοκκινιστά θαλασσινά και φάε μικρή ποσότητα τηγανιτών.
  • Μην υπερβάλεις με τους υδατάνθρακες. Γίγαντες, μαυρομάτικα, φάβα, ντολμαδάκια, λαγάνα, ρύζι ή μακαρόνι συνοδευτικά σε κάποιο θαλασσινό, τηγανιτές πατάτες, είναι πιθανό να βρεθούν μπροστά σου. Περιόρισε τον υδατάνθρακα στο ¼ του πιάτου σου και επέλεξε αυτά που θα σε ικανοποιήσουν περισσότερα.
  • Μη γεμίσεις το ψυγείο σου ταραμοσαλάτα και χαλβά! Όπως ίσως ξέρεις ο χαλβάς και η ταραμοσαλάτα, είναι λιχουδιές πλούσιες σε λίπος και θερμίδες. Μπορεί να άκουσες στη διαφήμιση πως ο χαλβάς είναι superfood! Μην παρασύρεσαι! Αγόρασε μια μικρή ποσότητα, όση χρειάζεσαι για το τραπέζι της Δευτέρας.
  • Πιες  νερό! Το αλάτι κυριαρχεί σε αρκετά από τα κλασικά πιάτα της ημέρας, όπως ο ταραμάς, τα λαχανικά τουρσί και άλλα. Θυμήσου λοιπόν να είσαι καλά ενυδατωμένος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και στο τραπέζι, καθώς πέρα από τα άλλα οφέλη της κατανάλωσης του νερού, θα σε βοηθήσει και στον περιορισμό της κατανάλωσης του αλκοόλ στο γεύμα.
  • Αν ο καιρός το επιτρέψει, κάνε ένα μεγάλο περίπατο στη φύση, πέτα χαρταετό, κάνε ποδήλατο ή ό,τι άλλο σε ευχαριστεί! Η επαφή με τη φύση και οι όμορφες στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπάς μπορεί να γεμίσει τη ψυχή και να χορτάσει την «συναισθηματική» σου πείνα. Θα πας στο τραπέζι γεμάτος!

Καλή Σαρακοστή !!!