Σωστό ή λάθος; 5 απαντήσεις σε 5 ερωτήσεις για την φροντίδα των δοντιών!

Σωστό ή λάθος; 5 απαντήσεις σε 5 ερωτήσεις για την φροντίδα των δοντιών!

Εάν δεν τρώω γλυκά τα δόντια μου δεν θα χαλάσουν.  

Λάθος, εκτός από τα γλυκά η ζάχαρη βρίσκεται κρυμμένη και σε άλλες τροφές όπως τα αναψυκτικά, χυμούς, σνακ κ αποξηραμένα φρούτα. Πέρα από την ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή της η υψηλή συχνότητα μικρών γευμάτων έχει επιπτώσεις στην ισορροπία του PH στο στόμα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή πτώση του κ την έναρξη τερηδονογόνων διεργασιών στο στόμα πολύ συχνά.   

Είναι αρκετό να βουρτσίζω μόνο τα δόντια μου. 

Λάθος,  η ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή αποτελείται από τον καθαρισμό των δοντιών, των περιοχών μεταξύ των δοντιών και της γλώσσας. Βουρτσίζοντας μόνο τα δόντια καθαρίζουμε μόνο το 60% των επιφανειών τους.   

Εάν δεν έχω χρόνο να βουρτσίσω το στοματικό διάλυμα είναι αρκετό. 

Λάθος, η μηχανική αφαίρεση της οδοντικής πλάκας δεν μπορεί να γίνει μόνο με το στοματικό διάλυμα. Η χρήση του απλά έχει επιπρόσθετα πλεονεκτήματα για τα ούλα κ τα δόντια (πχ φθόριο) ωστόσο δεν είναι υποχρεωτική η χρήση του. 

Τα ούλα μου ματώνουν όταν βουρτσίζω. Θα σταματήσω για λίγο. 

Λάθος, όταν τα ούλα μας αιμορραγούν είναι ένδειξη φλεγμονής. Αυτή η φλεγμονή ονομάζεται ουλίτιδα κ μπορεί να αντιμετωπιστεί αρχικά με πιο επιμελές βούρτσισμα. Ωστόσο, εάν η αιμορραγία επιμένει για πάνω από μια εβδομάδα θα πρέπει να επισκεφτούμε τον οδοντίατρο μας για έναν επαγγελματικό καθαρισμό.  

Δεν θα βουρτσίσω τα δόντια μου αφού δεν έφαγα από την τελευταία φορά που βούρτσισα. 

Λάθος. Ο λόγος που οι οδοντίατροι συστήνουν να βουρτσίζουμε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα είναι επειδή η οδοντική πλάκα δημιουργείται κ μόνο από τα μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά μέσα στο στόμα μας. Έτσι βουρτσίζοντας τουλάχιστον κάθε 12 ώρες διαταράσσουμε τον σχηματισμό της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και μειώνουμε τις πιθανότητες σχηματισμού τερηδόνας κ περιοδοντικών νόσων. Ιδανικά θα έπρεπε να βουρτσίζουμε μετά από κάθε γεύμα, ωστόσο  είναι κατανοητό πως αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό οπότε συστήνεται να βουρτσίζουμε 2 φορές την ημέρα, μια μετά το πρωινό κ μία το βράδυ πριν κοιμηθούμε.  

Οι οδοντόβουρτσες με σκληρές τρίχες καθαρίζουν καλύτερα.  

Λάθος. Η αποτελεσματική σωστή υγιεινή δεν έχει να κάνει με την σκληρότητα της οδοντόβουρτσας αλλά με την σωστή τεχνική κατά την χρήσης της. Μια οδοντόβουρτσα με σκληρές τρίχες θα τραυματίσει τα ούλα με αποτέλεσμα αυτά να αρχίσουν να υποχωρούν προκαλώντας ευαισθησία στο κρύο κ το ζεστό.   

Δεν χρειάζεται να κάνουμε σφραγίσματα στα δόντια των παιδιών γιατί θα αλλάξουν.  

Λάθος. Το βούρτσισμα των νεογιλών δοντιών ξεκινάει από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού μέσα στο στόμα. Στην αρχή με μια αποστειρωμένη γάζα κ σιγά σιγά περνώντας στην οδοντόβουρτσα αναλογικά με την ηλικία. Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο συστήνεται να γίνεται γύρω στα 2 χρόνια όταν έχει ολοκληρωθεί ο νεογιλός φραγμός. Μετά τα τρία ξεκινούν οι τοπικές εφαρμογές φθορίου κ ο παιδοδοντίατρος θα σας συμβουλέψει για την σωστή τεχνική βουρτσίσματος ανάλογα με την ηλικία. 

Σε περιπτώσεις τερηδόνας, είναι ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση της κ θεραπεία της.  Η τερηδόνα νεογιλών αλλά κ μονίμων δοντιών δεν είναι εντοπισμένη μόνο σε ένα δόντι. Στην πραγματικότητα είναι νόσος του στόματος η οποία εξαπλώνεται από το ένα δόντι στο άλλο. Εάν λοιπόν ένα παιδί είναι στην περίοδο του μεικτού φραγμού, δηλαδή έχει κ μονιμά κ νεογιλά δόντια στο στόμα, τα μονιμά δόντια μπορούν εύκολα να τερηδονιστούν. Επιπρόσθετα ένα στόμα ελεύθερο τερηδόνας στην παιδική ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες μη εμφάνισης τερηδόνας κ στην ενήλικη ζωή.