Πρωτεϊνικές δίαιτες : είναι ασφαλείς για την υγεία ;

Πρωτεϊνικές δίαιτες : είναι ασφαλείς για την υγεία ;

Όλοι έχουμε ακούσει  ή έχουμε μπει στον πειρασμό, έστω και μια φορά , να ακολουθήσουμε μια δίαιτα βασισμένη στις πρωτεΐνες με σκοπό την γρήγορη απώλεια βάρους. Είναι όμως ασφαλείς αυτές οι δίαιτες ; Και αν ναι πόσο κρατούν τα αποτελέσματα τους ; 

Οι πιο γνωστές από αυτές είναι οι Atkins , Zone και Dukan . Όλες βασίζονται στην  αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης και λίπους και στην χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων οι οποίοι αποτελούν το καύσιμο του οργανισμού. Σε αυτές τις δίαιτες λοιπόν, επιτρέπονται όλα τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη ( κοτόπουλο , κρέας , αυγό ) τα  λαχανικά , τα φρούτα σε μικρές ποσότητες ενώ απαγορεύονται τα αμυλώδη τρόφιμα  ( ψωμί , δημητριακά , ρύζι κ.ά.) . Γίνεται άρα κατανοητό ότι αποκλείεται μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων και κατά συνέπεια οποιοδήποτε θρεπτικό συστατικό περιέχεται σε αυτή .

Όπως προαναφέρθηκε οι υδατάνθρακες αποτελούν το καύσιμο  του οργανισμού και για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχουν θέση στην ημερήσια διατροφή  μας και μάλιστα σε ποσοστό 45 % - 50 % . Τα γρήγορα , αλλά όχι ουσιαστικά , αποτελέσματα των διαιτών αυτών προέρχονται από την εξής διαδικασία : δεν παρέχουν καύσιμα στον οργανισμό ( υδατάνθρακες ) και άρα ο οργανισμός μας καίει  άλλους ιστούς για την παραγωγή ενέργειας που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του( σταθερή θερμοκρασία σώματος , ομαλή λειτουργία οργάνων κ.ά , διαδικασία αναπνοής ) .  

Έπειτα εμφανίζεται κέτωση , αυξημένη διούρηση , μείωση της πείνας και κατ’ επέκταση μείωση του βάρους. Η μεγαλύτερη όμως  απώλεια βάρους , προέρχεται από την αποβολή υγρών και από την μείωση του μυϊκού ιστού και όχι του λιπώδη που είναι και το ζητούμενο για ένα υγιή οργανισμό . Αυτός είναι και ο λόγος που τα αποτέλεσμα των εν λόγω  διαιτών δεν είναι μόνιμα. Δεν σταματούν όμως εδώ οι αρνητικές  τους επιδράσεις ,   αφού οι συνέπειες για την σωματική ,αλλά και ψυχική υγεία, είναι πολλές .

Στα άτομα που τις ακολουθούν εμφανίζονται  πονοκέφαλοι , αδυναμίες , δυσκοιλιότητα ή διάρροια , δυσοσμία αναπνοής και εκνευρισμό λόγω της μικρής ποικιλίας των επιλογών που έχουν οι διαιτώμενοι. Τα άτομα λοιπόν που επιθυμούν να  χάσουν βάρος , ή ακόμα και να το διατηρήσουν , θα πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή που να βασίζεται στην ποικιλία  ώστε να καλύπτουν όλες τις ανάγκες του οργανισμού σε μακροθρεπτικά ( πρωτεΐνη , υδατάνθρακές , λίπη ) αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά ( βιταμίνες , μέταλλα , ιχνοστοιχεία ).

Σημαντικό για την ρύθμιση της σεροτονίνης ( ορμόνη που επηρεάζει την όρεξη , τον ύπνο , κ.ά. ) είναι τα 3 βασικά  γεύματα της ημέρας ( πρωινό , μεσημεριανό , βραδινό ) να περιέχουν ΚΑΙ τις 3 ομάδες τροφίμων ( Πρωτεΐνη ,υδατάνθρακα , λαχανικά /φρούτα ) ενώ τα ενδιάμεσα σνακ να αποτελούνται από  τις 2 ομάδες τροφίμων ( φρούτα ,  προϊόντα ολικής ή φρέσκοι ξηροί καρποί ) . Αρά τα μικρά και συχνά γεύματα ( ανά 3 ώρες ) και η ποικιλία είναι τα μαγικά κλειδιά για την επίτευξη του επιθυμητού βάρους.

Μην βάζετε τον οργανισμό σας σε τέτοιους είδους διαδικασίες .... Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες ουσιαστικά και θα αλλάξει και ο αριθμός στην ζυγαριά. Φροντίστε το σώμα σας όπως θα φροντίζατε το ακριβό σας αμάξι !! Δώστε του την ενεργεία που του αξίζει !!!