Πιπίλα και θηλασμός δαχτύλου. Πως μπορούν να επηρεάσουν τα δόντια και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί να σταματήσει;

Πιπίλα και θηλασμός δαχτύλου. Πως μπορούν να επηρεάσουν τα δόντια και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί να σταματήσει;

Ένα πολύ γνωστό πρόβλημα που βασανίζει τους γονείς είναι το τι τελικά μπορεί να προκαλέσει ο θηλασμός δαχτύλου και πιπίλας, μέχρι πότε επιτρέπεται και πώς θα βοηθήσουν τα παιδιά να σταματήσουν.  

Ο θηλασμός δαχτύλου ή πιπίλας είναι κατάλοιπο του μητρικού θηλασμού. Συνήθως τα παιδιά θα ξεκινήσουν τον θηλασμό του δαχτύλου σαν υποκατάστατο. Σε μικρή ηλικία ο θηλασμός δαχτύλου ή πιπίλας μπορεί να προκαλέσει κυρίως ορθοδοντικά προβλήματα στα παιδικά δόντια, τα οποία όμως είναι απολύτως αντιστρεπτά μετά την διακοπή της συνήθειας.  

Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί κενό μεταξύ των πάνω και κάτω μπροστινών δοντιών όταν το παιδί δαγκώνει (ανοιχτή δήξη) ή επάνω μπροστινά δόντια μπορούν να βγουν με κλίση προς τα έξω. Οι ειδικοί λοιπόν συστήνουν πως ο θηλασμός δαχτύλου ή πιπίλας επιτρέπεται μέχρι τα 2 με 3 χρόνια.  

Όταν συνεχίζεται για περισσότερο, τότε μπορεί να επηρεάσει τα μόνιμα δόντια ορθοδοντικά. Το κλειδί στην πρόληψη αλλά και την έγκαιρη θεραπεία είναι η άρση του αιτίου όσο νωρίτερα γίνεται. Έτσι δίνουμε την ευκαιρία στους μύες γύρω από το στόμα και την γλώσσα να κάνουν τα μαγικά τους και να επαναφέρουν τα δόντια στην σωστή θέση. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να γίνει διάγνωση και θεραπεία από εξειδικευμένο ορθοδοντικό.  

Ας δούμε όμως βήμα βήμα τι μπορούμε να κάνουμε. 

 

Βήμα 1: Πρόληψη 

Εάν δούμε ότι το παιδί αναπτύσσει την συνήθεια του θηλασμού δαχτύλου δίνουμε αμέσως πιπίλα. Η πιπίλα είναι κάτι που μπορεί να ῾πεταχτεί᾽ ανά πάσα στιγμή ενώ το δάχτυλο μπορεί να χρησιμοποιείται συνέχεια χωρίς κανέναν έλεγχο.  

Βήμα 2: Ορθοδοντική πιπίλα 

Υπάρχουν στην αγορά ειδικές ορθοδοντικές πιπίλες στις οποίες ο κύριος κορμός τους είναι λεπτότερος. Έτσι το παιδί μπορεί να την χρησιμοποιήσει κανονικά χωρίς όμως να εξασκεί μεγάλη πίεση στα μπροστινά δόντια.  

Βήμα 3: Τέλος εποχής 

Όταν έρθει η ώρα να σταματήσουμε την πιπίλα, απλά την πετάμε και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες ιστοριούλες όπως ότι την πήρε η γατούλα της γειτονιάς. Η καταλληλότερη εποχή ωστόσο θεωρούνται τα Χριστούγεννα καθώς μπορούμε να πούμε πως στείλαμε την πιπίλα στον Άγιο Βασίλη γιατί αλλιώς δεν θα μας φέρει δώρο.  

Βήμα 4: Το δάχτυλο 

Εάν δυστυχώς δεν αποφύγαμε τον θηλασμό του δαχτύλου πρέπει να επέμβουμε στο χέρι του παιδιού. Υπάρχουν οι γνωστές ιστορίες για το πιπέρι ,το κινίνο και άλλα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Προσοχή ωστόσο γιατί δεν ξέρουμε σε τι μπορεί να είναι αλλεργικό το παιδί.  

Βήμα 5: Το μαγικό γάντι 

Υπάρχουν στην αγορά ειδικά γάντια τα οποία μπαίνουν σε διαφορετικά δάχτυλα ανάλογα με το ποιο θηλάζει το παιδάκι μας. 

Βήμα 6: Επιμονή κ υπομονή 

Οι συμβουλές μας είναι λύσεις οι οποίες έχει αποδειχθεί πως λειτουργούν στα περισσότερα παιδιά ωστόσο κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Γι' αυτό πρέπει να κάνουμε υπομονή να έχουμε επιμονή και ίσως να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση των παιδιών, όπως για μια δική μας συνήθεια που είναι δύσκολο να κόψουμε.