Άφθες, αυτό το βάσανο

Άφθες, αυτό το βάσανο

Οι άφθες είναι μικρά έλκη, πληγές, στο στόμα. Είναι αρκετά επώδυνες και μπορούν να δυσκολέψουν τον ασθενή στην μάσηση και την ομιλία. 

Υπάρχουν δύο είδη αφθών και η κατηγοριοποίηση τους έχει να κάνει με το μέγεθος τους και την διάρκεια την οποία παραμένουν στο στόμα. Ο μέσος όρος εμφάνισης των αφθών είναι τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο και η διάρκεια του κυμαίνεται από 7 έως 14 ημέρες. 

Παρόλο που η αιτία εμφάνισής τους δεν είναι γνωστή, μπορεί όμως να σχετίζεται με εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες. Το αυξημένο στρες ή η παρουσία μολυσμένων αντικειμένων στο στόμα είναι από του κυρίαρχους εξωγενείς παράγοντες. Ενώ ενδογενώς μπορεί να σχετίζονται με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, έλλειψη βιταμινών (κυρίως της Β12) αλλά και με αυτοάνοσα νοσήματα του γαστρεντερικά όπως η νόσος του Crohn).

Κύρια χαρακτηριστικά των αφθών είναι ο έντονος πόνος στην συγκεκριμένη περιοχή που επιδεινώνεται με όξινα φαγητά. Τα έλκη αυτά είναι στρογγυλά και μικρά με λευκό ή κιτρινωπό κέντρο και κόκκινη περίμετρο. 

Συγκεκριμένη πρόληψη για τις άφθες δεν μπορεί να υπάρξει από την στιγμή που δεν έχουν ακριβή αιτιολογία εμφάνισης. Ωστόσο η αποφυγή τροφίμων που ερεθίζουν το στόμα όπως όξινα λαχανικά και φρούτα αλλά και καυτερά φαγητά μπορεί να μειώσει ουσιαστικά την εμφάνιση τους. 

Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε τις άφθες στο στόμα μας. Εάν εκείνες διαρκέσουν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι ασυνήθιστα μεγάλες ή επώδυνες πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσουμε με τον οδοντίατρο μας καθώς μπορεί αυτές οι βλάβες να σχετίζονται με καρκίνο του στόματος.