Φρονιμίτες. Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Φρονιμίτες. Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Σίγουρα όλοι στην καθημερινότητα μας έχουμε συναντήσει κάποιον ο οποίος έχει πρόβλημα με τους φρονιμίτες του. Οι τυχεροί γλιτώνουν με μερικά παυσίπονα, άλλοι όμως οι πιο άτυχοι πρέπει να τους αφαιρέσουν, μια διαδικασία που δεν είναι κι ιδιαίτερα ευχάριστη για κανέναν. 

Οι φρονιμίτες ή αλλιώς τρίτοι γομφίοι είναι τα δόντια τα οποία θα ανατείλουν τελευταία μέσα στο στόμα σε ηλικία μεταξύ 17 και 23 ετών. Πολλές φορές βρίσκουν χώρο να βγουν κι εκεί και δεν δημιουργούν συνήθως κάποιο θέμα. Άλλες φορές όμως ο χώρος στο στόμα δεν είναι αρκετός έτσι τα δόντια παραμένουν τελείως αόρατα μέσα στο στόμα, έγκλειστοι φρονιμίτες, ή μισό ορατά μέσα στο στόμα, ημιέκλειστοι φρονιμίτες. 

Η σοβαρότερη επιπλοκή κατά την διαδικασία ανατολής ενός φρονιμίτη είναι η περιστεφανίτιδα. Είναι μια μόλυνση γύρω από την περιοχή που ανατέλλει το δόντι και εκδηλώνεται με πόνο, οίδημα (πρήξιμο), κακοσμία και δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος. Το βασικότερο αίτιο αυτής της μόλυνσης είναι η δυσκολία στον καθαρισμό της περιοχής του φρονιμίτη γιατί βρίσκεται πολύ πίσω στο στόμα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη βακτηρίων και την δημιουργία λοίμωξης.

Οι φρονιμίτες που βγάζουμε είναι τέσσερεις, ένας σε κάθε γωνία του στόματος. Εάν οι φρονιμίτες έχουν βγει σωστά και δεν δημιουργούν προβλήματα τότε δεν χρειάζεται και να αφαιρεθούν. Ωστόσο οι έγκλειστοι ή οι ημιεγκλειστοι φρονιμίτες μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα στα υπόλοιπα δόντια. Τα πιο βασικά προβλήματα είναι: 

1. Τα δόντια μπορούν να «στραβώσουν», είτε δεν είχαμε βάλει ποτέ σιδεράκια είτε όχι. Αυτό γιατί ακόμα κι αν τα δόντια δεν βρίσκονται ολοκληρωτικά μέσα στο στόμα συνεχίζουν να ακούν πιέσεις στα υπόλοιπα δόντια. 

2. Όταν ένας φρονιμίτης βρίσκεται στο στόμα με κλίση προς το μπροστινό του δόντι δημιουργείται δυσκολία καθαρισμού της περιοχής με αποτέλεσμα το μπροστινό του δόντι να ανάπτυξη τερηδόνα, η οποία συνήθως βρίσκεται κάτω από τα ούλα και είναι δυσκολο να θεραπευτεί με ένα απλό σφράγισμα. 

Εν κατακλείδι, με την παρουσία έγκλειστων ή ημιέγκλειστων τρίτων γομφίων, συνετή θα ήταν η αφαίρεση τους για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τερηδονικές βλάβες ή ορθοδοντικά προβλήματα. Θα ακολουθήσει άρθρο που θα εξηγεί την διαδικασία αφαίρεσής τους και τους διάφορους τρόπους προσέγγισης.