Παιδί & Διατροφή: 3 Έξυπνοι τρόποι να βάλεις τα λαχανικά στη ζωή του παιδιού (χωρίς κλάμα)
Η «Μυστική» μάχη της κουζίνας
Αγαπητοί γονείς, ας το παραδεχτούμε: η ώρα του φαγητού μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Η έκφραση «Δεν τρώω το πράσινο!» έχει γίνει ο εθνικός ύμνος των παιδικών τραπεζιών.
Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά χρειάζονται τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών, αλλά συχνά απορρίπτουν την όψη ή την υφή τους. Η λύση δεν είναι οι απειλές, αλλά η «μυστική» στρατηγική.
Εδώ είναι 3 έξυπνοι τρόποι για να «κρύψετε» ή να μεταμορφώσετε τα λαχανικά, ώστε να μπουν στη ζωή του παιδιού σας φυσικά και… νόστιμα!
1. Η τέχνη του καμουφλάζ: Ο μαγικός πουρές
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να περάσουν τα λαχανικά είναι να αλλάξετε τη μορφή τους και να τα ενσωματώσετε σε γεύματα που το παιδί ήδη αγαπά.
Η τεχνική: Μετατρέψτε το λαχανικό σε αόρατο πουρέ ή σάλτσα.
Κρέμες-μυστήριο: Βράστε καρότο, κολοκύθα ή μπρόκολο (μόνο τις κορυφές) και χτυπήστε τα στο μπλέντερ με λίγο νερό ή ζωμό, μέχρι να γίνουν λείο και βελούδινο.
Πού να το βάλετε: Προσθέστε 1-2 κουταλιές από αυτόν τον πουρέ μέσα στον κιμά (για μπιφτέκια ή μακαρόνια) ή στη σάλτσα ντομάτας. Δίνει γλυκιά γεύση και πλούσια υφή χωρίς να φαίνεται!
Λαχανικά στα αρτοσκευάσματα: Προσθέστε τριμμένο κολοκύθι ή καρότο στον χυλό για τα κεκάκια ή τα muffins. Μένουν μαλακά, προσθέτουν φυτικές ίνες και η γεύση καλύπτεται από τη ζάχαρη και τη βανίλια.
2. Η μεταμόρφωση σε «Fun Food»: Φαγητό-παιχνίδι
Τα παιδιά τρώνε με τα μάτια. Αν τα λαχανικά μοιάζουν με σνακ ή «παιχνίδι», η αντίδρασή τους αλλάζει.
Η τεχνική: Κάντε τα τραγανά, αλμυρά ή σε ασυνήθιστο σχήμα.
«Πατατάκια» γλυκοπατάτας: Κόψτε γλυκοπατάτα σε λεπτές φέτες (ή μπαστουνάκια), ψεκάστε με λίγο ελαιόλαδο, ρίξτε αλάτι, ρίγανη και ψήστε τα στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανά σαν πατατάκια. Η γλυκιά τους γεύση είναι ελκυστική, ενώ έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κοινή πατάτα.
Πίτσα & Ομελέτα-Βάση: Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια πιπεριάς, μανιταριών ή καλαμπόκι ως «διακόσμηση» στην σπιτική πίτσα τους ή στην ομελέτα τους. Όταν το φαγητό είναι fun, η αποδοχή είναι ευκολότερη.
3.Η συμμετοχή στη διαδικασία: Ο μικρός μάγειρας
Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να φάνε κάτι, αν έχουν συμμετάσχει στη δημιουργία του. Αυτό χτίζει μια θετική σχέση με το φαγητό.
Η τεχνική: Μετατρέψτε το μαγείρεμα σε δραστηριότητα.
Πάμε λαϊκή: Πάρτε το παιδί μαζί σας στην λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ και ζητήστε του να διαλέξει το λαχανικό που του αρέσει (π.χ. «Ποιο από αυτά τα ντοματίνια είναι το πιο κόκκινο;»).
Βοήθεια στην κουζίνα: Ζητήστε του να πλένει τα λαχανικά, να ανακατεύει τη σαλάτα ή να κόβει (με ασφαλή μαχαίρια) τα υλικά. Όταν το πιάτο φτάσει στο τραπέζι, θα νιώσει περήφανο και θα θέλει να δοκιμάσει τη δημιουργία του.
Το μυστικό είναι η υπομονή και η επιμονή. Μη φοβάστε να δοκιμάσετε ξανά και ξανά με διαφορετικούς τρόπους. Αρκεί ένα λαχανικό να γίνει αποδεκτό, για να έχετε κερδίσει μια μεγάλη μάχη!
Διαβάστε επίσης:
Γονικός Έλεγχος: Η Μάχη των Γενεών (και των Κωδικών!)
https://www.citystatus.gr/oikogeneia/gonikos-legxos-i-maxi-ton-geneon-kai-ton-kodikon
CITY Status