Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες

Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες

Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες. Πώς θα εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να λατρέψουν το βούρτσισμα από μικρά. 

Είναι πολύ σημαντικό το βούρτσισμα των δοντιών να γίνει καθημερινή συνήθεια των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία. Έτσι μεγαλώνοντας θα έχει γίνει πια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.  

Η στοματική υγιεινή των παιδιών ξεκινά από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού. Τότε ξεκινάμε να καθαρίζουμε το δοντάκι ή τα δοντάκια με μία αποστειρωμένη γάζα ή το ειδικό γαντάκι, που μοιάζει σαν οδοντόβουρτσα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό στην αρχή αλλά μετά με την εμφάνιση περισσότερων δοντιών είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα με φθόριο. Αυτές έρχονται σε διάφορες γεύσεις κ συγκεντρώσεις φθορίου ωστόσο για τα παιδάκια που δεν θέλουν την έντονη γεύση μέντας υπάρχουν οδοντόκρεμες χωρίς γεύση.  

Επιπρόσθετα, έως την ηλικία των εφτά ετών πρέπει είτε να επεμβαίνουμε είτε να βουρτσίζουμε εμείς τα δόντια τους. Κι από εφτά έως δέκα ετών επιβλέπουμε.  

Ας περάσουμε όμως στις συμβουλές για τους γονείς. 

TIP No 1. 

Αφήνουμε το παιδί μας να διαλέξει μόνο του την οδοντόβουρτσά του. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να βεβαιωθούμε πως η οδοντόβουρτσα έχει άνετη λαβή και να είναι μαλακή.  

ΤΙΡ Νο 2. 

Μιλάμε στο παιδί για τον κανόνα του «2» 

Τι σημαίνει αυτό; Βουρτσίζουμε για δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα. Υπάρχουν στο διαδίκτυο εικόνες που μπορούν να εκτυπωθούν και να λειτουργήσουν σαν παιχνίδι. Στο τέλος του παιχνιδιού μπορούμε να επιβραβεύσουμε το παιδί.  

TIP No 3. 

Βουρτσίζουμε με κύκλους. Ξεκινάμε από τα πίσω δόντια και ακουμπάμε τα ούλα με την οδοντόβουρτσα. Μόλις βουρτσίσουμε από τη μέσα και την έξω πλευρά των πίσω δοντιών φέρνουμε τα δόντια μύτη με μύτη κ κάνουμε μεγάλους κύκλους για να καθαρίσουμε τα μπροστά δόντια πάνω και κάτω.  

ΤΙΡ Νο 4.  

Τρώμε γλυκά μία φορά την εβδομάδα. ΠΡΟΣΟΧΗ, όχι σαν επιβράβευση γιατί έτσι το παιδί θα μας ζητάει γλυκό για κάθε τι καλό κάνει και θα συνδέσει το φαγητό με τα συναισθήματά του. Παραδείγματος χάριν, έχουμε χαρά τρώμε γλυκό, έφτιαξα το κρεβάτι μου τρώμε γλυκό. 

ΤΙΡ Νο 5. 

Η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο πρέπει να ξεκινά από τα δύο έτη έτσι ώστε το παιδί να συνηθίσει το περιβάλλον και τον παιδοδοντίατρο. Κλείνουμε ραντεβού κάθε έξι μήνες μετά το τρίτο έτος για προληπτικό έλεγχο και φθορίωση.