Μεταβολικό Σύνδρομο και διατροφή

Μεταβολικό Σύνδρομο και διατροφή

Το Mεταβολικό Σύνδρομο είναι μια συνάθροιση αλληλοσχετιζόμενων παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και Αθηρωματικής Καρδιαγγειακής Νόσου. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Συνδρόμου ;

Κοιλιακή Παχυσαρκία – Αυξημένη περίμετρος μέσης
Αντίσταση στην ινσουλίνη
Αυξημένη αρτηριακή πίεση
Δυσλιπιδαιμία
Αυξημένοι δείκτες φλεγμονής

 Η επίπτωση του Μεταβολικού Συνδρόμου αυξάνεται με την ηλικία και υπερβαίνει το 40 % σε άτομα ηλικίας >60 ετών κυρίως στις ΗΠΑ. Η διατροφική αντιμετώπιση στηρίζεται σε οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, των δυσλιπιδαιμιών και της μείωσης του σωματικού βάρους . Ο πάσχοντας ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού και του διαιτολόγου, θα καταφέρει να βελτιώσει το επίπεδο ζωής του, καθώς και τις τιμές των λιπιδίων,  σακχάρου και της υπέρτασης. Η διατροφή που συστήνεται είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά , φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά και βασίζεται στην ποικιλία τροφών ( όσπρια , λαδερά , ψάρι , προϊόντα ολικής , κ.ά. ) . Η φυσική δραστηριότητα και σε αυτήν την περίπτωση, αποτελεί σύμμαχο στην επίτευξη του στόχου ( μείωση τιμών , μείωση βάρους).