Καλές και κακές τροφές για τα δόντια

Καλές και κακές τροφές για τα δόντια

Τώρα το καλοκαίρι, με την ξεγνοιασιά των διακοπών η διατροφή μας μπορεί να αλλάξει. Είναι πολύ σημαντικό μικροί και μεγάλοι να γνωρίζουμε τα τρόφιμα που είναι καλά και κακά για τα δόντια μας ώστε να κάνουμε σωστές επιλογές. 
Κακές τροφές για τα δόντια μας είναι εκείνες που κολλούν στα δόντια ή που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Μέσα σε αυτές συγκαταλέγονται οι εξής: 

Αποξηραμένα φρούτα: Το πρόβλημα με τα αποξηραμένα φρούτα είναι πως κολλάνε πολύ εύκολα στα δόντια. Οι τροφές αυτές είναι δύσκολο να αφαιρεθούν ακόμα και με το βούρτσισμα αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας.

Παγωτά- Αναψυκτικά: Η ζάχαρη των παγωτών και των αναψυκτικών αλλά και το ανθρακικό είναι υπεύθυνα για τερηδόνα και οδοντικές διαβρώσεις που μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να προσέχουμε την συχνότητα κατανάλωσης και να προτείνουμε το νερό για να ξεδιψάσουμε. 

Καραμέλες: Οι διαφόρων ειδών καραμέλες μπορούν είτε να κολλούν στα δόντια μας είτε όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως μένουν στο στόμα μας για αρκετή ώρα ώσπου να λιώσουν αυξάνοντας την τερηδονιγόνο δράση. 

Λεμόνι και όξινες τροφές:  Ρίχνουν το pH του σάλιου και προκαλούν διαβρώσεις κι ευαισθησία στα δόντια.

Αμυλούχα τρόφιμα: Όπως τα πατατάκια και το λευκό ψωμί κολλάνε εύκολα  ανάμεσα στα δόντια. Σε συνδυασμό με την πολύωρη αναμονή τους εκεί προκαλούν αυξημένη επικινδυνότητα ανάπτυξης τερηδόνας. 

Οι καλές τροφές είναι εκείνες που θα διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι προστατευτικός παράγοντας κατά της τερηδόνας, της περιοδοντίτιδας και των λοιμώξεων, αυτές είναι: 

Γαλακτοκομικά: Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν τις κυριότερες πηγές ασβεστίου και φωσφόρου και είναι χρήσιμα για τα δόντια. 

Φθοριούχα: Τα ψάρια, τα θαλασσινά και το τσάι, είναι τροφές πλούσιες σε φθόριο. Το φθόριο είναι εκείνο το συστατικό που θα κάνει την αδαμάντινη των δοντιών πιο ανθεκτική στην τερηδόνα.

Φρούτα και Λαχανικά: Τα περισσότερα φρέσκα λαχανικά είναι καλά για τα δόντια, καθώς λόγω των ινών που περιέχουν, απαιτούν καλό μάσημα, γεγονός που ενεργοποιεί την παραγωγή του σάλιού. Τα φρούτα κινητοποιούν την παραγωγή του σάλιου και δρουν αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση του όξινους σάλιου που μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

Τσίχλες: Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη αποσπούν τα τρόφιμα που είναι κολλημένα ανάμεσα στα δόντια ενώ συγχρόνως αυξάνουν την έκκριση σάλιου το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα.