Iστορίες [δια]τροφής!

Iστορίες [δια]τροφής!

Με αφορμή τις ερωτήσεις και τα θέματα που συναντάμε καθημερνά στη δουλειά μας, καταγράψαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας 4 διαφορετικές ιστορίες- απόψεις διατροφής που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον και συζητήσαμε πρόσφατα! Αυτό μας ένωσε άλλωστε.... [δια] τροφή για σκέψη!

Χριστίνα Σε 1 κεντρική καφετέρια της Αθήνας ένα ζευγάρι με ένα μικρό κοριτσάκι περίπου 2 ετών απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ. Το ζευγάρι συζητά ενώ ταυτόχρονα η μητέρα προσπαθεί ώρα να ταΐσει το παιδάκι της κάτι που εκείνο δείχνει να μη το θέλει. Επιμένει έντονα, οπότε γυρνάω από περιέργεια να δω τι είναι. Ένα ευρέως διαδεδομένο επιδόρπιο για παιδιά πλούσιο κατά τα άλλα σε γάλα, όπως διαφημίζεται. Ο άντρας ρωτάει τη γυναίκα:  «Γιατί επιμένεις να φάει γλυκό το παιδί;» και εκείνη άπαντα « Δεν είναι γλυκό, είναι πολύ υγιεινό γεμάτο γάλα»

Η γνώμη της Διαιτολόγου: Οποιοδήποτε συσκευασμένο επεξεργασμένο προϊόν του εμπορίου περιέχει ζάχαρη και λιπαρά. Ίσως το συγκεκριμένο να ήταν μια καλύτερη επιλογή σε σχέση όμως πάντα με κάποιο άλλο προϊόν αντίστοιχης προέλευσης. Δεν θα πρέπει να εντάσσουμε τέτοιου είδους επιδόρπια στην καθημερινή διατροφή του παιδιού τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο δεν τα αποζητά. Δεν υπήρχε κανένας λόγος η μητέρα να δώσει κάτι τέτοιο στο παιδί στερώντας του κάτι πραγματικά υγιεινό, που θα του πρόσφερε τα απαραίτητα για το δεκατιανό του γεύμα θρεπτικά συστατικά, όπως ένα φρούτο ή ένα σπιτικό σνακ. Πριν επιλέξουμε κάποιο προϊόν καλό θα είναι να διαβάζουμε τη διατροφική ετικέτα έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε αξιόπιστα συμπεράσματα και πιο υγιεινές επιλογές.

Δήμητρα « Είναι περιττό να εξηγήσω την εποχή των social media καθώς είναι απλά η εποχή μας. Βίντεο, φωτογραφίες και ενημέρωση παντού. Βίντεο γρήγορης κίνησης με σύντομες συνταγές για ευκολία και νοστιμιά. Τέτοια ξεπηδούν συνεχώς στην αρχική οθόνη του καθενός. Είδα και εγώ πολλά και διαφορετικά από αυτά τα «νόστιμα» και πειστικά βίντεο.»

Η γνώμη της Διαιτολόγου: Παρατηρώντας τα παραπάνω βίντεο κατέληξα πως τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούν επαναλαμβανόμενα τα ίδια προϊόντα. Μπισκότα, τυρί κρέμα, σοκολάτα, σιρόπι, βούτυρο, έτοιμες σάλτσες, λευκό ψωμί, παρμεζάνα, μοτσαρέλα και έτοιμος σφολιάτες. Προβάλλουν δηλαδή συνταγές βασισμένες σε επεξεργασμένα προϊόντα με συντηρητικά, πλούσια σε κορεσμένο λίπος, χωρίς αντιοξειδωτικά, φτωχά σε φυτικές ίνες και μαγειρεμένα σε υψηλές θερμοκρασίες που καταστρέφουν κάθε υπόλειμμα θρεπτικού συστατικού. Τα βίντεο με αυτές τις συνταγές προβάλλονται  μπερδεμένα ανάμεσα σε άρθρα με κραυγαλέους τίτλους για γρήγορη απώλεια κιλών και μυστικά ραβδάκια. Εμπιστευτείτε την εικόνα του φαγητού που μοιάζει με την αρχική του μορφή και όχι εκείνη που δεν καταλαβαίνεις τι γεύση έχει όταν το φας. Μην αρκείστε σε  εύκολες και γρήγορες συνταγές. Δώστε χρόνο στη συνταγή σας για να σας αποζημιώσει σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Εμπιστευτείτε τη γνώμη και την εμπειρία ενός ειδικού που θα προσαρμόσει τις γνώσεις του στις δικές σας μοναδικές ανάγκες. Γιατί διατροφή για τον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό.

Αγγελική Κάθε φόρα που ξεκινά το πρώτο ραντεβού  όταν φτάνει η συζήτηση στο στόχο που έχει ο ενδιαφερόμενος, σχεδόν τις περισσότερες φορές, μου ζητείται με αγωνία και ανυπομονησία να κάνω ότι μπορώ για να χαθούν τα κιλά γρήγορα. Έτσι έγινε και ένα απόγευμα Τρίτης όταν η κυρία που είχαμε ραντεβού μου ζήτησε να της δώσω κάτι αυστηρό ή κάποια αποτοξίνωση ώστε να χάσει κιλά γιατί το Σαββατοκύριακο είχε να πάει σε γάμο…

Η γνώμη της Διαιτολόγου Όταν κατάλαβα ότι εννοούσε το Σαββατοκύριακο που ερχόταν  και πως ήθελε να χάσει βάρος μέσα 4 μέρες  συνειδητοποίησα πως, όπως πολλοί άλλοι έτσι και εκείνη. ψάχνει το «μαγικό  χάπι » και ότι ψάχνει την εύκολη λύση. Ας τα πάρουμε από την αρχή … Το βάρος μας είναι το άθροισμα του λίπους , την μυϊκής μάζας , των σωματικών υγρών και της οστικής μάζας . Όταν κάποιο από αυτά αυξομειωθεί , αυξομειώνεται και το βάρος μας . Δηλαδή αν χάσω υγρά ή λίπος τότε το βάρος θα μειωθεί αντίστοιχα  ή αν αυξήσω τη μυϊκή μου μάζα λόγω άσκηση το βάρος θα αυξηθεί. Τι γίνεται όταν το βάρος  χάνεται απότομα και γρήγορα ; Σε τέτοιες περιπτώσεις η μείωση προέρχεται από την μείωση των υγρών ή της μυϊκή μάζας και όχι από την μείωση του λίπους  και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το βάρος του ατόμου να ανακτηθεί άμεσα. Το σωματικό μας βάρος είναι αποτέλεσμα των διατροφικών μας συνηθειών , άρα οι συνήθειες αυτές αποτελούν το αίτιο  και αυτές είναι που πρέπει να αλλάξουμε ώστε να αποκτήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος. Αυτές τις συνήθειες καλούμαστε καθημερινά οι Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι να μάθουμε στα άτομα που μας ζητούν την βοήθεια μας . Αν η μείωση του βάρους θέλουμε να είναι ουσιαστική και μόνιμη και χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία του ατόμου ο ρυθμός απώλειας θα πρέπει να είναι 2- 4 κιλά το μήνα  ( ανάλογα με το αρχικό βάρος του ατόμου ). Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η μείωση του λίπους στο σώμα , η μη απόκτηση του χαμένου βάρους και επίσης διασφαλίζεται και η υγεία του ατόμου. Φροντίστε το σώμα σας και μάθετε να το κάνετε χωρίς χάπια ή στερητικές δίαιτες ….

Φανή Με συναρπάζει όταν βρίσκομαι τη σωστή στιγμή, στο σωστό βαγόνι, στη σωστή θέση, στο βαρετό κατά τα άλλα τρένο. Δίπλα μου κάθονται δυο κυρίες γύρω στα 40 και αφού έχουν "θάψει" όλους τους κοινούς γνωστούς τους, ήρθε η ώρα να μιλήσουν για το φλέγον θέμα της διατροφής των παιδιών τους.

Μαμά Νο 1: Μπλα μπλα και τις τελευταίες μέρες η μικρή δεν τρώει τίποτα στο σχολείο!

Μαμά Νο 2: Γιατί το ξεχνάει; Τι της δίνεις μαζί;

Μαμά No 1: Κρέμα βρόμης με λιναρόσπορο και cranberries και ξεχωριστά λίγο ρόδι. (η υπόθεση έχει ζουμί σκέφτηκα)

Μαμά Νο 2 : Μμμμμμμ... Μόνο αυτό μήπως να δοκίμαζες τίποτα άλλο κανένα τόστ με μπανάνα;

Μαμά Νο 1: Αποκλείεται!!! Και πότε θα φάει τη βρόμη της; Μπανάνα τρώνε όλο το χρόνο, τώρα είναι η εποχή του ροδιού.  Άσε που αν υποκύψω θα μου "κάνει νερά" και στα υπόλοιπα γεύματα μπλα μπλα.........

Η γνώμη της Διαιτολόγου:

Η σωστή διατροφή προάγει την καλή υγεία.  Έχει αποτέλεσμα όταν όλα γίνονται με μέτρο και ισορροπία. Τη σωστή διατροφή πρέπει να την αγαπήσει κάποιος και πόσο μάλλον ένα παιδί.  Καλούμαστε να μάθουμε να τρεφόμαστε υγιεινά για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη.  Σωστή διατροφή σημαίνει ευελιξία, σωματική, πνευματική, "πρακτική". Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όλα θα αλλάξουν. Λέμε όχι στις υπερβολές. Λέμε ναι στη ΣΚΕΨΗ

[δια]τροφή για σκέψη 

γιατί διατροφή για τον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό.