Διαβήτης και στοματική υγεία (μέρος Α)

Διαβήτης και στοματική υγεία (μέρος Α)

Πολλοί ασθενείς με νόσους γενικής φύσεως δεν συνδέουν την στοματική τους υγεία με αυτές. Μία επιδημιολογικά εκτεταμένη νόσος είναι και ο διαβήτης που εμφανίζεται σε ενήλικες και παιδιά με δύο διαφορετικούς τύπους, τον τύπο Ι και τον τύπο ΙΙ.  

Ο διαβήτης επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό με συνέπειες από την καρδιά, τα μάτια, τα νεύρα και τους νεφρούς μέχρι και την στοματική κοιλότητα. 

Οι συνέπειες του διαβήτη στο στόμα είναι άμεσα διαγνώσιμες και συνήθως έχουν να κάνουν με εκδηλώσεις στα ούλα, όπως ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, αλλά και ξηροστομία ή στοματίτιδα (δηλαδή φλεγμονή στο στόμα εξαιτίας μυκήτων). 

Η πρόκληση περιοδοντικών νόσων σε διαβητικούς ασθενείς είναι πιο εύκολη. Αυτό έχει να κάνει με τις συνέπειες του διαβήτη στα αιμοφόρα αγγεία.  Αυτά λόγω των αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα γίνονται στενότερα με αποτέλεσμα οι ιστοί του στόματος να έχουν μειωμένη αιμάτωση.  

Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βοηθούν στην ανάπτυξη βακτηριών, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη μολύνσεων και βλαβών στα ούλα να είναι αυξημένη.  

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να κατανοήσουν πως ο διαβήτης λειτουργεί επιπρόσθετα σε μία προ υπάρχουσα περιοδοντική νόσο ακόμα κι ελαφριάς μορφής και δεν την προκαλεί. Επίσης σίγουρα ο ασθενής με κακή στοματική υγεία κι έλλειψη συχνών επισκέψεων στον οδοντίατρο είναι πολύ πιο επιβαρυμένος από τον ασθενή χωρίς διαβήτη.  

Πέρα από τον οδοντιατρικό έλεγχο είναι πολύ σημαντική η σωστή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα γιατί ένας ασθενής με αρρύθμιστο διαβήτη θα έχει πιο συχνή και σοβαρή λοίμωξη στα ούλα από έναν ασθενή με σωστά ρυθμισμένο διαβήτη. 

Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός δυστυχώς λειτουργεί και αντίστροφα. Δηλαδή, όπως σε όλες τις λοιμώξεις του στόματος έτσι και η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα έτσι αυτόματα η αντιμετώπιση και ρύθμιση του διαβήτη να γίνεται πιο δύσκολη για τον ασθενή.  

Εν κατακλείδι, όταν επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο είναι σημαντικό να δίνουμε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό ώστε με την σειρά του εκείνος να καταστρώσει το σωστό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση και της πρόληψη των στοματικών προβλημάτων αλλά και την γενικότερη υγεία του οργανισμού.