(Δια)τροφή για σκέψη και διαύγεια

(Δια)τροφή για σκέψη και  διαύγεια

Ο εγκέφαλος αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος αφού είναι το κέντρο ελέγχου του σώματος, όλων των ακούσιων και εκούσιων δραστηριοτήτων. Περιέχει γύρω στα 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα. Χρησιμοποιείτε τον εγκέφαλο σας για την εκτέλεση εκατοντάδων εργασιών, πολλές φορές ταυτόχρονα. Πως μπορούμε να ενισχύσουμε την λειτουργία του;  

Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι απαραίτητα ώστε  να   εφοδιάζουν τον οργανισμό και τον εγκέφαλο μας με ενέργεια ώστε να εκτελεί όλες τις βασικές του λειτουργίες . Για αυτό το λόγο η κατανάλωση μικρών σνακ ανά 3 με 4 ώρες κρίνεται απαραίτητη . Η ενυδάτωση είναι ο επόμενος σύμμαχος της  πνευματικής διαύγειας . Με το νερό μεταφέρονται όλα τα θρεπτικά συστατικά ,που λαμβάνουμε από την τροφή , στους ιστούς . Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν είμαστε ενυδατωμένοι μειώνουμε τις πιθανότητες για την εμφάνιση πονοκεφάλων αλλά και για μείωση του αισθήματος της κούρασης . Τέλος , η διατροφή μας θα πρέπει να αποτελείται από τροφές πλούσιες σε βιταμίνες  και  αντιοξειδωτικά . 

Τέτοιες τροφές είναι :  

Λιπαρά ψάρια: Η περιεκτικότητά τους σε απαραίτητα λιπαρά οξέα Ω3 μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, την απώλεια μνήμης και το κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.  Τα Ω3 βοηθούν στον σχηματισμό και τη διατήρηση της μυελίνης, που προστατεύει τα νεύρα και έτσι την έκφραση του εγκεφαλικού σήματος.  Παράλληλα, περιέχουν και τη βιταμίνη D που προστατεύει από την απώλεια μνήμης.   

Ξηροί καρποί: Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε Ω3 λιπαρά οξέα αλλά και σε βιταμίνη Ε, εμποδίζουν την νοητική πτώση λόγω γήρατος 

Μαύρη Σοκολάτα: Τα αντιοξειδωτικά (όπως η επικατεχίνη) που περιέχονται εμποδίζουν την οξείδωση του εγκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει διάφορες νευρολογικές διαταραχές.  Μπορεί επίσης να μειώσει φλεγμονές  . 

Παντζάρια: Περιέχουν φαινυλαλανίνη  που βοηθά στην μετάδοση των σημάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. 

Αυγό: Είναι υψηλό σε βιταμίνες Β6, Β9, Β12 αλλά και σε χολίνη η οποία βοηθά τη μνήμη.  Το ασπράδι λόγω της καλής πρωτεΐνης, αυξάνει τη νορεπινεφρίνη του εγκεφάλου και έτσι την εξυπνάδα. 

Ελαιόλαδο: Η ολεοκανθάλη που περιέχει προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, την απώλεια μνήμης, την επικοινωνία των κυττάρων, τη γνωστική λειτουργία.  Τα καλά λιπαρά οξέα του βοηθούν επίσης τη νοητική λειτουργία.  

Εσπεριδοειδή: Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτική, βοηθά στην διατήρηση της μνήμης αλλά και στην καταπολέμηση της ζημιάς στα εγκεφαλικά κύτταρα. 

 

 Αγγελική Παππά  

NUTRITHEORIES - ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ