Συνέντευξη με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Πετρούπολης, Γιώργο Σινιώρη

Συνέντευξη με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Πετρούπολης, Γιώργο Σινιώρη

Τι σας οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά της πόλης σας;

Η συμμετοχή στα κοινά, αποτελεί μια από τις πιο ουσιαστικές εκφράσεις της έννοιας του ενεργού πολίτη. Παράλληλα επειδή πιστεύω στη συλλογικότητα και την συνεργασία οι επικείμενες εκλογές αποτελούν για μένα πρόσκληση και πρόκληση.
Είναι προνόμιο να θέτω υποψηφιότητα στον Δήμο που δραστηριοποιούμαι και κατοικώ με την οικογένεια μου,  καθώς μου επιτρέπει να ασχοληθώ άμεσα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες των συμπολιτών μου, δουλεύοντας μαζί για να ωθήσουμε την Πετρούπολη προς ένα μέλλον για το οποίο μπορούμε όλοι να είμαστε υπερήφανοι.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που κάνει την υποψηφιότητα σας άξια της προσοχής των συμπολιτών σας;

Είμαι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος και πιστεύω ότι νοιάζομαι για τους άλλους. Θεωρώ ότι από μικρός είχα τη διάθεση να προσφέρω στο σύνολο, είμαι κοινωνικός και θα έλεγα το μεγαλύτερο προτέρημα αλλά και ελάττωμά μου ταυτόχρονα είναι πως είμαι ειλικρινής. Αυτό με χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο βάση της ηθικής μου. 
Εγώ θέλω, αν εκλεγώ, αυτό να το κρατήσω, θα προσπαθήσω να κάνω κάποια πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, με σκοπό να χτίσω μια σχέση με τους δημότες που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια .

Ποιο είναι το βασικό στοιχείο που κάνει μια πόλη σύγχρονη κατά την άποψη σας;

Μια σύγχρονη πόλη είναι αυτή που μπορεί να στοχεύει να γίνει «πιο φιλική», πιο βιώσιμη, αποτελεσματική, δίκαιη, καινοτόμα και αποδοτική δηλαδή μία «έξυπνη» πόλη. 
Υπάρχουν πολλοί ορισμοί της έξυπνης πόλης στη βιβλιογραφία, πολλοί από τους οποίους έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Η ποικιλομορφία τους κυμαίνεται από ποια στοιχεία πρέπει να συμπεριλάβει μια πόλη για να θεωρηθεί σύγχρονη, μέχρι ποιους πόρους χρειάζεται να χρησιμοποιήσει, ποια χαρακτηριστικά πρέπει να παρουσιάσει και ποιοι είναι οι στόχοι, ο σκοπός και το εύρος της. Μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει προϋπολογισμό σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ για έργα έξυπνης πόλης, για την περίοδο 2014-2020. 

Τι θα αλλάζατε στην εικόνα της πόλης σας;

Εξωστρέφεια. Η Πετρούπολη είναι ένας τόπος που αναπτύσσει πολιτισμό. Έχουμε ήθη, παράδοση και όλα αυτά πρέπει να γίνουν γνωστά σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Ασφάλεια πολιτών. Το πρόβλημα δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί μόνο σε επίπεδο Δήμου. Ο Δήμος όμως μπορεί να βοηθήσει αν του δοθεί ευρύτερα η δυνατότητα να κάνει κάποια πράγματα όπως ο αστυνομικός της γειτονιάς, περιπολίες, δημοτική αστυνομία κ.τ.λ.
Κυκλοφοριακό. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την αποσυμφόρηση της κίνησης στο κέντρο της πόλης με την δημιουργία θέσεων στάθμευσης και την κατάλληλη διαμόρφωση των κεντρικών δρόμων ώστε να μην επιτρέπεται η παράνομη στάθμευση.

Αν επιλέγατε δυο βασικούς στόχους με τους οποίους θα θέλατε να ασχοληθείτε προσωπικά αν εκλεγείτε, ποιοι θα ήταν αυτοί;

Με ενοχλεί η αλαζονεία και η αδιαφορία που τις περισσότερες φορές δείχνει το ίδιο το κράτος και μάλιστα η τοπική κοινωνία απέναντι στους πολίτες. Πιστεύω δυστυχώς, ότι ακόμα και αν έγιναν κάποιες προσπάθειες, τελικά υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας οι οποίοι περνούν δύσκολα. Αυτό με ενοχλεί γιατί περνάμε δύσκολες εποχές, όμως δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το κομμάτι της ανθρωπιάς μας και κυρίως να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον.
Ακόμα, με ενοχλεί η σκληρότητα και η αδιαφορία απέναντι στα ζώα. Μπορούμε όλοι να κάνουμε κάποια απλά πράγματα ώστε να γίνει η ζωή μας καλύτερη και συνήθως δεν τα κάνουμε, ίσως γιατί δεν μας δείχνει κάποιος το δρόμο ή δεν υπάρχουν οι δομές που θα ασχοληθούν με αυτά.
Το ζήτημα με το κλείσιμο της «Χωματερής» των σκουπιδιών στην περιοχή της Φυλής επίσης παραμένει άλυτο, αν και έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες από την παρούσα διοίκηση του Δήμου μας, φαίνεται ότι ακόμα δεν μπορεί να επιλυθεί. Βέβαια είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τον Δήμο μας αλλά και τους όμορους Δήμους και την γενικότερη «πολιτική» της Περιφέρειας Αττικής. Θέλει μεγάλη προσπάθεια και αγώνα για να απαλλαγούμε από αυτή την «Οικολογική» βόμβα που υπάρχει στην γειτονιά μας για πολλές δεκαετίες.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πόλης σας και πως θα θέλατε να αξιοποιηθούν;

Ο Δήμος Πετρούπολης βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Περιφέρειας της Αθήνας και οριοθετείτε από τα βουνά της Πάρνηθας, του Υμηττού, της Πεντέλης και του Αιγάλεω - Ποικίλου Όρους. Από τα 770 εκτάρια που καταλαμβάνει η διοικητική περιφέρεια του Δήμου Πετρούπολης, τα 410, βρίσκονται εκτός του πολεοδομικού ιστού, στο Ποικίλο όρος της οροσειράς του Αιγάλεω.  Το 1983 αποφασίζεται από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μ. Μερκούρη  να δημιουργηθεί στη χοάνη του λατομείου «ΑΙΜΟΣ» το ένα από τα δύο Θέατρα των «Βράχων», το Θέατρο Πέτρας.
Ως περιοχή του περιαστικού πάρκου της Βορειοδυτικής Πύλης της Αθήνας, θα ήθελα την συνεχή αναβάθμιση των λειτουργιών αναψυχής, παιδικής αναψυχής, αθλητισμού, ελεύθερου πρασίνου και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ώστε να καταστεί ο Δήμος σημείο αναφοράς του όρου «Πόλη να ζεις».

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το πρώτο και πιο προσβάσιμο επίπεδο δημόσιας διοίκησης για τους πολίτες. Σε ποιον βαθμό επηρεάζεται από την κεντρική διοίκηση και πώς θεωρείτε πως μπορεί να γίνει πιο ανεξάρτητη και ευέλικτη;

Οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν διασφάλισαν τη διοικητική αυτοτέλειά της. Υπάρχει ανάγκη βελτίωσης της θέσης των δήμων στο συνολικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. 
Η έμφαση όλων των μεταρρυθμίσεων περιοριζόταν στην ανακατανομή διοικητικών αρμοδιοτήτων και όχι στη συμμετοχική διακυβέρνηση, η οποία εμπεριέχει μηχανισμούς και διαδικασίες εταιρικού σχεδιασμού, συντονισμού, εφαρμογής, εποπτείας, παρακολούθησης, αξιολόγησης, αναθεώρησης ανά τομέα δημόσιας πολιτικής.
Το κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι τόσο η αποκέντρωση με μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αν και χρειάζεται σε ορισμένα πεδία, όσο η τακτοποίηση των υφιστάμενων λειτουργικών σχέσεων μεταξύ των τριών επιπέδων, δηλαδή η εταιρική διακυβέρνηση.
Σε πολλούς τομείς διαπιστώνεται η ύπαρξη πολύπλοκων, συνεχώς τροποποιούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, που συχνά προκαλούν σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου.
Μεγαλύτερο πρόβλημα από την αναδιάταξη και ανακατανομή αρμοδιοτήτων είναι η άσκηση των υφιστάμενων. Και αυτό επειδή σε πολλά πεδία της τοπικής πολιτικής δεν υφίστανται οι αναγκαίες οικονομικές, οργανωτικές και επιχειρησιακές ικανότητες. Πολλές αρμοδιότητες εκχωρήθηκαν στους δήμους, χωρίς την αντίστοιχη διασφάλιση των προϋποθέσεων αποτελεσματικής εφαρμογής.
Το ζητούμενο στον νέο ψηφιακό κόσμο ίσως δεν θα είναι πλέον η διαίρεση και (ανα)κατανομή των αρμοδιοτήτων, αλλά η συνεργατική συγχώνευση αυτών, στο πλαίσιο μιας νέας "Ψηφιακής Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης".
Η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη ανακατανομή των πόρων ή πρόσθετων πόρων στις περιπτώσεις δημιουργίας νέων αρμοδιοτήτων ή/και νέων δομών τοπικής διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα τη μικρή οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. 
Επιπλέον, τα σύνορα των νέων δήμων, τους οποίους δημιουργούσαν οι μεταρρυθμίσεις κάθε εποχής δεν λάμβαναν πάντοτε υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου "με αποτέλεσμα να λάβει χώρα μια αυθαίρετη, πολιτικά υποκινούμενη άθροιση ανόμοιων χώρων". Τέλος, ευρύτερα προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης όπως η πολυνομία και η κακονομία επηρεάζουν, φυσικά, και τους δήμους.

Πώς κρίνετε ότι διαχειρίζεται η παρούσα δημοτική αρχή τα θέματα της καθημερινότητας της πόλης σας? Τι θα κρατούσατε και τι θα αλλάζατε από αυτήν την διαχείριση;

Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει με την νυν Δημοτική αρχή. Μέσα από σκληρή δουλειά και πολύ επιμονή έχει εξασφαλίσει αρκετές χρηματοδοτήσεις και έχει εκτελέσει παρεμβάσεις για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή μας.
Ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά την τελευταία 5ετία από την παρούσα δημοτική αρχή, αναγνωρίζω ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει. 
Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς τις συνδημότισσες και τους συνδημότες μου εφόσον με τιμήσουν ως μέλος της νέας Δημοτικής Αρχής, θα συνεχίσω να αντιμετωπίζω πιεστικά ζητήματα όπως θέματα συντήρησης οδικού δικτύου, διαχείρισης των απορριμμάτων και όλων των θεμάτων που προκύπτουν με ανανεωμένο σθένος. Αυτό περιλαμβάνει την επένδυση σε επικαιροποιημένες υποδομές, την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών, την προώθηση συνεργασιών με τους αρμόδιους φορείς και την εφαρμογή του προγράμματος μας για μία Πετρούπολη Ισχυρή, Ανταγωνιστική, Καθαρή, Οικολογική και «Πράσινη» για όλους!
Με την άμεση αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, στοχεύουμε να βελτιώσουμε σημαντικά την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Πετρούπολης.

Εκτός από την καθημερινότητα μιας πόλης και των κατοίκων της, υπάρχει και η προοπτική του αναπτυξιακού της οράματος. Ποιο θεωρείτε πως είναι αυτό για την πόλη σας; Τι σκοπεύετε να πράξετε αναφορικά με αυτό εφ’ όσον εκλεγείτε;

Η Πετρούπολη είναι μία ζωντανή κοινωνία, μία πόλη με φιλόξενους και ζεστούς ανθρώπους. Επίσης είναι μία πόλη με νεανικό πληθυσμό ο οποίος τείνει να είναι συνέχεια αυξανόμενος. Σε μία περιοχή με αυτά τα χαρακτηριστικά και αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης δημιουργούνται συνεχώς νέες ανάγκες. Θέματα όπως τα σχέδια πόλης, η προσβασιμότητα και η οδική ασφάλεια, οι τοπικές υποδομές, η σχολική στέγη, οι κοινοτικές υπηρεσίες καθώς και θέματα καθημερινότητας θα αποτελέσουν βασικούς τομείς ενασχόλησης της νέας Διοίκησης του Δήμου που θα προκύψει από τις εκλογές στις 8-10-2023. Επιπλέον, η διασφάλιση ενός ασφαλούς και ανατρεπτικού περιβάλλοντος για τη νεολαία μας παραμένει προτεραιότητα. Μέσω συνεργατικών προσπαθειών, θα είμαστε αφοσιωμένοι στην εφαρμογή λύσεων που αντιμετωπίζουν άμεσα αυτά τα πιεστικά ζητήματα. Μέλημα μας θα είναι να επιλύονται άμεσα τα ζητήματα που ανακύπτουν και να δημιουργούμε υποδομές για την Πετρούπολη του αύριο.

Ονομάζομαι Σινιώρης Γεώργιος του Αναστασίου. Γεννήθηκα το 1967 στην Αθήνα. Διαμένω μόνιμα στην Πετρούπολη 25 χρόνια μαζί με την σύζυγό μου και τα δύο μας παιδιά.
Είμαι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας με ειδικότητα την Διοίκηση Επιχειρήσεων και κάτοχος 2 μεταπτυχιακών: 
Post-graduate diploma in management studies (ncfe uk)
Master Business Administration (Frederick University, Nicosia – Limassol).  
Επίπεδο στις Ξένες Γλώσσες: LRN Level 3 certificate in ESOL International (CEF C2)
Πιστοποίηση Πληροφορικής: iCT Europe 
Έχω εργαστεί στον Ιδιωτικό Τομέα ως Διοικητικός και Οικονομικός υπάλληλος  στην Ναυτιλία και στον Τουρισμό. Από το 1994 εργάζομαι στην ΕΥΔΑΠ. Από το 2021 κατέχω την θέση του Διευθυντή της Υγειονομικής Περίθαλψης.
Το 2013 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Ακαδημία τής Εργασίας τής ΓΣΕΕ.
Διατέλεσα Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ  (2014-2019), εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας, με καθοριστική συμμετοχή στην επιτυχή έκβαση της διατήρησης του Δημόσιου Χαρακτήρα του νερού στην Ελλάδα.
Συμμετέχω στο συνδυασμό «Ενωμένη Πετρούπολη» θεωρώντας ότι οι επικεφαλής των 3 συνδυασμών πού την αποτελούν (Στέφανος Βλάχος, Θανάσης Σκαλιστήρας & Θοδωρής Λάππας) με την εμπειρία τους και το έργο τους μπορούν να  εγγυηθούν την ανάπτυξη και την πρόοδο του Δήμου μας. 
Διεκδικώ τη στήριξή σας και ευελπιστώ να αποτελέσω μια από τις επιλογές σας για την επόμενη μέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πετρούπολης.
Δεσμεύομαι: Να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου και την εμπειρία της εργασιακής και συνδικαλιστικής μου διαδρομής, ώστε να φανώ αποτελεσματικός στην ανάπτυξη και την προκοπή του Δήμου μας με το βλέμμα στο μέλλον.