Συνέντευξη με τον ηθοποιό Θάνο Παπαθανάση

Συνέντευξη με τον ηθοποιό Θάνο Παπαθανάση

Σπούδασε γεωπόνος, αλλά τον κέρδισε η μεγάλη του αγάπη η υποκριτική. Φοίτησε στο Θέατρο των Αλλαγών έχοντας καθηγητές τον Δημήτρη Καταλειφό, τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, τον Περικλή Μοσχολιδάκη, την Ασπασία Μηλιαράκη και δάσκαλο φωνητικής και τραγουδιού τον Αλέξανδρο Μποσινάκη. Έχει παίξει στις παραστάσεις ‘’Γεύση από μέλι'' της Ανδρονίκης Αβδελιώτη και “Το Σαράι του Φεχίμ Πασά'' του Μπαντούνα Σταμάτη. 
Άτομο των αξιών που θέλει να μάθει στα παιδιά του, όταν γίνει γονιός, το νόημα του να κάνουν αυτό που τα κάνει ευτυχισμένα και όχι αυτό που επιτάσσει η εκάστοτε κοινωνία. και που θέλει να συμμετέχει σε παραστάσεις που θα προβληματίζουν τον κόσμο και θα έχουν κάτι να πουν. 
Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον Θάνο Παπαθανάση.

Από γεωπόνος, ηθοποιός. Τι θυμάστε από τα φοιτητικά σας χρόνια και πως προέκυψε το να σπουδάσετε ηθοποιός;

Σαν φοιτητής ήμουν ένα παιδί που ήθελα να τελειώσω την σχολή μου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και θεωρούσα πως δεν μπορώ να κάνω κάτι πέρα από αυτό, όπως, για παράδειγμα, το να ασχοληθώ επαγγελματικά με την υποκριτική. Επομένως, το να γίνω γεωπόνος ήταν μονόδρομος από την στιγμή που μπήκα. Είχα ένα fixed mindset τότε.
Η υποκριτική υπήρχε πάντα μέσα μου σαν κρυφός πόθος αλλά δεν τολμούσα να το πιστέψω καν, πόσο μάλλον να το ακολουθήσω. Ξεκίνησα να παίζω ερασιτεχνικά με την θεατρική ομάδα της ενορίας μου και από το feedback που έπαιρνα είπα να το τολμήσω.
Ξεκίνησα τις σπουδές μου δοκιμαστικά αλλά μετά από μερικούς μήνες κατάλαβα πως αυτό είναι που θέλω να κάνω στην ζωή μου και αποφάσισα να τις ολοκληρώσω.

Ποιος ήταν ο πρώτος ρόλος που υποδυθήκατε;

Σε επαγγελματικό επίπεδο η πρώτη μου παράσταση ήταν το 2018 και είχε όνομα «Το Ξύπνημα της Μνήμης. Παιδιά – Πρόσφυγες του Ελληνικού Εμφυλίου» και ο ρόλος που υποδυόμουν ήταν ένας στρατιώτης του Δημοκρατικού Στρατού.
Είχα πολλή χαρά τότε καθώς ήμουν στο πρώτο έτος της σχολής και το να παίξω σε επαγγελματική παράσταση ήταν απίστευτο για μένα.

Ποιος χαρακτήρας βιβλίου είναι ο αγαπημένος σας;

Αν και είμαι μεγάλος βιβλιοφάγος, δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποιον χαρακτήρα που μου αρέσει σταθερά ανά τα χρόνια. Αν πρέπει να αναφέρω κάποιον όμως, θα έλεγα τον Χάρι Χόλε από την σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων, του συγγραφέα Jo Nesbo.

Θυμάστε ένα αστείο γεγονός που έχει συμβεί στη δουλειά σας;

Θυμάμαι χαρακτηριστικά πέρυσι σε μία παράσταση όπου ξαφνικά με έπιασε ζαλάδα στη σκηνή λόγω ζέστης και συνεχόμενης κίνησης. Εγώ στο φινάλε της παράστασης είχα έναν μονόλογο που ήταν σχετικά έντονος θα έλεγα, οπότε σκεφτόμουν για αρκετή ώρα πώς θα τα καταφέρω να το κάνω. Όταν ήρθε λοιπόν η ώρα και είπα τον μονόλογο ήμουν τόσο υποτονικός (για να μην λιποθυμήσω) που οριακά θα με περνούσα αν ήταν κάποια ακρόαση. Πηγαίνοντας στο καμαρίνι μου λένε τα παιδιά που παίζαμε μαζί «Ρε συ τι έκανες σήμερα? Ήσουν πολύ ψαρωτικός και φοβιστικός» και ήμουν εγώ σε φάση «Όχι παιδιά. Ημιλιπόθυμος ήμουν» και γελούσαμε μετά. Το αστείο είναι ότι και κάποιοι φίλοι μου που είχαν έρθει, μου είπαν το ίδιο και έλεγα μετά «Αν είναι έτσι να ζαλίζομαι σε κάθε παράσταση».

Μιλήστε μας για τον ρόλο που υποδύεστε στο επιτυχημένο σήριαλ ‘’Παγιδευμένοι’’ που παίζεται φέτος.

Ο μικρός αυτός ρόλος ήρθε μέσα από ένα casting agency που συνεργάζομαι. Υποδύθηκα έναν δημοσιογράφο που προσπάθησε να βγάλει ένα λαβράκι για το πρωταγωνιστικό δίδυμο αλλά απέτυχε.
Ήταν όμορφη εμπειρία καθώς ήταν η πρώτη φορά που είχα ρόλο στην τηλεόραση και μακάρι να επαναληφθεί με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή κάπου.

Σε ποια θεατρική παράσταση μπορούμε να σας βρούμε αυτή την περίοδο και ποιος ο ρόλος σας;

Αυτή την περίοδο είμαστε σε φάση προβών για μία παράσταση που τιτλοφορείται «Ο Σκοτεινός κόσμος της κυρίας Άνκα» και θα ανέβει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου στο θέατρο «Εσωθέατρο», στο Θησείο.

Είναι μία διασκευή του έργου του Ρουμάνου συγγραφέα Ιόν Λούκα Καρατζιάλε «Η συμφορά» και υποδύομαι τον δάσκαλο του χωριού όπου εκτυλίσσεται η ιστορία. Το όνομα αυτού είναι Γκεόργκε και είναι ένας αγαθός και καλόβολος άνθρωπος που παρασύρεται εύκολα από τον έρωτά του.

Υπάρχει κάτι που θέλετε να κάνετε αλλά το αναβάλλετε προς το παρόν;

Νομίζω πως αυτό που θέλω να κάνω είναι ένα ταξίδι στο εξωτερικό και λόγω του ότι παντρεύτηκα πρόσφατα, έχω αναβάλλει το ταξίδι του μέλιτος, εξαιτίας των προβών. Επομένως, θα προγραμματιστεί για μετά τις παραστάσεις!

Πιστεύετε πως υπάρχει αρκετός χώρος στο θέατρο για νέους ταλαντούχους ηθοποιούς ή όλα είναι θέμα γνωριμιών;

Θεωρώ πως συμβαίνουν και τα δύο. Σίγουρα οι γνωριμίες παίζουν σημαίνοντα ρόλο στο θέατρο και γενικά στον χώρο της υποκριτικής αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως οι ταλαντούχοι δεν μπορούν να βρουν τον χώρο τους. Πιστεύω πως το να έχεις ένα ταλέντο το οποίο το έχεις δουλέψει θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις αρκετά στη ζωή σου σε συνδυασμό πάντα με τις κατάλληλες ευκαιρίες που θα σου δοθούν..

Σε 5 χρόνια πως βλέπετε τον εαυτό σας;

Θα ήθελα να έχω μεγαλώσει την οικογένειά μου η αλήθεια είναι (αν και ακόμα δεν αισθάνομαι έτοιμος) και να μπορέσω να μάθω στα παιδιά μου το νόημα του να κάνουν αυτό που τα κάνει ευτυχισμένα και όχι αυτό που επιτάσσει η εκάστοτε κοινωνία.

Όσον αφορά το υποκριτικό κομμάτι, θα μου άρεσε να συνεχίσω να είμαι ενεργός και να βρίσκομαι πάνω στην σκηνή. Να συμμετέχω σε παραστάσεις που θα προβληματίζουν τον κόσμο, που θα έχουν να πουν κάτι και δεν θα γίνονται απλώς για να γίνουν.

Ποιο είναι το moto σας;

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο moto στη ζωή μου. Πιστεύω περισσότερο σε αξίες που προσπαθώ να κάνω πράξη στη ζωή μου .