Συνέντευξη με τον Χρήστο Βέκιο, τον μαθητή που απέσπασε την πρώτη θέση στον τομέα του Microsoft Word στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό 2024

Συνέντευξη με τον Χρήστο Βέκιο, τον μαθητή που απέσπασε την πρώτη θέση στον τομέα του Microsoft Word στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό 2024

Στις 20 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε ο Ελληνικός Τελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Microsoft Office Specialist 2024!
Συμμετείχαν οι 100 καλύτεροι μαθητές της χώρας μας στο MS Word, MS Excel και MS PowerPoint (Έκδοση 2019), εκ των οποίων οι τρεις πρώτοι νικητές, θα διαγωνιστούν για μια θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist 2024, το οποίο θα διεξαχθεί στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στις 28-31 Ιουλίου.

Εμείς σήμερα έχουμε την χαρά να συζητάμε με τον Χρήστο Βέκιο, μαθητή Γ΄ Γυμνασίου, ο οποίος απέσπασε την πρώτη θέση στον τομέα του Microsoft Word στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό! 

Μιας και τον Χρήστο τον γνωρίζω και προσωπικά, αυτό που θα μπορούσα να πω με βεβαιότητα είναι, ότι είναι εξαιρετικά έξυπνος και έχει δείξει έντονη κλίση στη μάθηση από πολύ μικρή ηλικία. Από 3 ετών, έχει μάθει να διαβάζει και να γράφει τόσο ελληνικά όσο και αγγλικά, κάτι που αποτελεί ένδειξη της γνωστικής του ευφυΐας και της ικανότητάς του να κατανοεί και να χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά γλωσσικά συστήματα.
Παρά τις αξιοσημείωτες ικανότητές του, ο Χρήστος είναι πολύ χαμηλών τόνων. Δεν επιδιώκει την προσοχή και προτιμά να παραμένει διακριτικός, αφήνοντας τις επιδόσεις του να μιλούν από μόνες τους. Δεν είναι τύπος που θα επιδείξει τις γνώσεις του ή θα προσπαθήσει να ξεχωρίσει εις βάρος των άλλων.
Έχει έντονη αυτοπειθαρχία και μπορεί να οργανώνει τον χρόνο του αποτελεσματικά, ώστε να προλαβαίνει να μελετά και να ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν. Συνδυάζει την εξυπνάδα και την επιτυχία, με μια σεμνότητα και ταπεινότητα, που τον κάνουν να ξεχωρίζει, με έναν διακριτικό και θετικό τρόπο.

Ας τον γνωρίσουμε όμως καλύτερα!

Από τον προημιτελικό με συμμετοχή 3000 διαγωνιζόμενων, μπήκες στο τελικό στους 100 καλύτερους και απέσπασες την πρώτη θέση! Πως αισθάνεσαι Χρήστο για την επιτυχία αυτή και πως νιώθεις που θα εκπροσωπήσεις την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Τελικό;

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τιμή για την επιτυχία αυτή. Ήταν ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό ταξίδι, αλλά με την υποστήριξη του καθηγητή μου, των φίλων και της οικογένειάς μου κατάφερα να φτάσω ως εδώ. Είμαι περήφανος που θα εκπροσωπήσω την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Τελικό και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να φέρω ένα καλό αποτέλεσμα για τη χώρα μας.

Πως προέκυψε η ιδέα να συμμετέχεις στον διαγωνισμό;  Σε παρότρυνε κάποιος;

Η ιδέα προέκυψε το καλοκαίρι του 2022 όταν είδα στο δελτίο ειδήσεων έναν από τους νικητές εκείνης της χρονιάς. Είχα πάντα ενδιαφέρον για την τεχνολογία και την πληροφορική, οπότε ο διαγωνισμός μου φάνηκε μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου. Το 2023, συμμετείχα για πρώτη φορά και κατέκτησα την 5η θέση με λίγους μήνες προετοιμασίας. Φέτος, κατάφερα να κατακτήσω την πρωτιά.

Πως ήταν η περίοδος της προετοιμασίας, από θέμα διαβάσματος αλλά και συναισθημάτων; Υπήρξε κάποια στιγμή που θέλησες να τα παρατήσεις;

Η προετοιμασία ήταν έντονη και απαιτητική, με πολλές ώρες μελέτης και πρακτικής. Υπήρξαν στιγμές που ένιωσα πίεση και κόπωση, αλλά η στήριξη των δικών μου ανθρώπων και η επιθυμία να πετύχω με κράτησαν. Δεν σκέφτηκα ποτέ σοβαρά να τα παρατήσω, γιατί πίστευα ότι με σκληρή δουλειά μπορούσα να πετύχω τον στόχο μου.

Υπήρξε κάποια πρόκληση που αντιμετώπισες κατά τη διάρκεια του αγώνα;

Σίγουρα, η προετοιμασία μου δεν ήταν και η πιο απλή. Όταν πρωτοξεκίνησα τις προετοιμασίες για τον διαγωνισμό, παραπέμφθηκα στο πλησιέστερο - συνεργαζόμενο με τον διαγωνισμό – φροντιστήριο. Δυστυχώς όμως, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, κοντά τρεις μήνες μαθημάτων μετά, συνειδητοποίησα πως το φροντιστήριο είχε ελλιπείς γνώσεις για τον διαγωνισμό και δε μπορούσε να με προετοιμάσει καταλλήλως. Έτσι, ψάχνοντας για κάποια άμεση λύση, κοίταξα τα φροντιστήρια που φοίτησαν οι παλαιότεροι νικητές του διαγωνισμού. Οι περισσότεροι ήταν από το Techno HelpU, του κ. Δημήτριου Βέργου, οπότε και επικοινώνησα μαζί του, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Τελικά, τα καταφέραμε μια χαρά, και κατάφερα να κατακτήσω την 5η θέση με ελάχιστα μαθήματα, και φέτος που κάναμε περισσότερα, κατάφερα και την πρωτιά. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη εμπειρία που αποκόμισες από τον Πανελλήνιο Τελικό Microsoft Office Specialist;

Μια από τις μεγαλύτερες εμπειρίες ήταν η τελετή απονομής, όπου η κα. Λυτρίβη, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ανακοίνωσε την πρώτη θέση μου. Αυτή η στιγμή ήταν αξέχαστη. Επίσης, οι συζητήσεις με τους άλλους συμμετέχοντες και διοργανωτές ήταν πολύτιμες και με βοήθησαν να μάθω ακόμη περισσότερα.

Πως προετοιμάζεσαι για τον Παγκόσμιο Τελικό του Microsoft Office Specialist;

Συνεχίζω εντατικά μαθήματα με τον κ. Δημήτρη, κάνοντας θεωρία και πρακτική. Καθώς πλησιάζει ο διαγωνισμός, νιώθω όλο και πιο έτοιμος και προετοιμασμένος. Χρειάζεται ακόμα περισσότερη εξάσκηση, υπομονή και επιμονή για να πετύχω.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για τη συμμετοχή σου στον παγκόσμιο τελικό και πως σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις αυτήν την εμπειρία για το μέλλον σου;

Οι προσδοκίες μου είναι να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και να πετύχω μια καλή θέση στον διαγωνισμό. Αυτή η εμπειρία θα με βοηθήσει να αναπτύξω περαιτέρω τις δεξιότητές μου και να αποκτήσω αυτοπεποίθηση, που θα μου είναι χρήσιμη σε μελλοντικές προκλήσεις και επαγγελματικές ευκαιρίες.

Τι σημαίνει για σένα η τεχνολογία;

Η τεχνολογία για μένα είναι ένα εργαλείο που κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και παραγωγική. Ασχολούμαι με αυτήν από τα 4 μου έτη και πιο σοβαρά από τα 7. Είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται ραγδαία και συνεχώς, και αυτό με κέρδισε - η συνεχής μελέτη που χρειάζεται για να μένεις ενημερωμένος.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σου και οι αγαπημένες σου δραστηριότητες; Κάποιο χόμπι;

Από αθλήματα, δεν ξεχωρίζω κάποιο, έχοντας περάσει από Water Polo, Μπάσκετ, Τένις, κ.α. Στον ελεύθερο μου χρόνο, μου αρέσουν οι βόλτες με φίλους, η μουσική, οι ξένες ταινίες, και όπως είναι φυσικό, η ασχολία με την τεχνολογία.

Ποια μαθήματα προτιμάς περισσότερο;

Από τα σχολικά μαθήματα, με κερδίζουν οι θετικές επιστήμες, με αγαπημένα μου μαθήματα τα μαθηματικά, η πληροφορική και η φυσική. Τα φιλολογικά μαθήματα δεν με ενθουσιάζουν, αλλά προσπαθώ να διατηρώ καλή επίδοση και σε αυτά.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πεις στα παιδιά της ηλικίας σου;

Θα ήθελα να πω στα παιδιά της ηλικίας μου να μην φοβούνται να κυνηγούν τα όνειρά τους και να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο. Να μη σταματούν με την πρώτη δυσκολία, αλλά αντίθετα, να πεισμώνουν και να προσπαθούν περισσότερο. Εξάλλου, ο επιμένων νικά.

Για εμάς ο Χρήστος είναι ήδη νικητής, γιατί η συμμετοχή του από μόνη της είναι μια τεράστια διάκριση! Είμαστε σίγουροι πως θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό και ευχόμαστε να απολαύσει την εμπειρία! Καλή επιτυχία Χρήστο!

Οι νικητές του Microsoft Word στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό 2024 είναι οι:

Στο Microsoft Word (έκδοση 2019): Χρήστος Βέκιος από το εξεταστικό κέντρο, TECHNO HELPU.
Στο Microsoft Excel (έκδοση 2019): Φραγκίσκα Κιμίνου από το εξεταστικό κέντρο, TECHNO HELPU.
Στο Microsoft PowerPoint (έκδοση 2019): Κασσιανή Νίκη Κουρέτση από το εξεταστικό κέντρο ExpertIN.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist PowerPoint είναι διαγωνισμός που διεξάγεται στην Ελλάδα από το 2002, απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα ηλικίας δεκατριών (13) έως και είκοσι δύο (22) ετών, αξιολογώντας τις δεξιότητες των μαθητών στην εφαρμογή Office PowerPoint της Microsoft. 
Διοργανώνεται από τους φορείς Πιστοποίησης Πληροφορικής ACTA Α.Ε. και ACTA – Infotest και ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Microsoft Office Specialist, που διοργανώνεται από την Certiport / Pearson Vue.  

Φάσεις Πανελληνίου Πρωταθλήματος Microsoft Office Specialist

  • Πανελλήνιοι Προκριματικοί αγώνες Microsoft Office Specialist

Η αξιολόγηση γίνεται μέσω της εξέτασης Microsoft Office Specialist, που είναι ίδια εξέταση σε όλο το κόσμο. Η γλώσσα εξέτασης είναι η Ελληνική.

  • Πανελλήνιος Τελικός Microsoft Office Specialist

Στο Πανελλήνιο τελικό προκρίνονται οι νικητές της προκριματικής φάσης. Τα κριτήρια πρόκρισης καθορίζονται κάθε χρόνο από την διοργανώτρια αρχή, με κύρια κριτήρια τις βαθμολογικές επιδόσεις και τον χρόνο ολοκλήρωσης και ενίοτε με επιπρόσθετα γεωγραφικά κριτήρια. Η αξιολόγηση στον Πανελλήνιο Τελικό γίνεται με ειδική εξέταση αποκλειστικής χρήσης του Πανελλήνιου τελικού. Η γλώσσα εξέτασης είναι η Ελληνική.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist είναι ο επίσημος διαγωνισμός δεξιοτήτων στο Microsoft Office και ο μοναδικός που υποστηρίζεται από την Microsoft. Από το 2002 έως σήμερα, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MOS φιλοξενεί τους καλύτερους μαθητές κάθε χώρας σε Word, Excel και PowerPoint.