Τι παρατηρεί ένας καλεσμένος στο χώρο μας

Τι παρατηρεί ένας καλεσμένος στο χώρο μας

Το σπίτι πρέπει να είναι πάντα τακτοποιημένο, καθαρό και άνετο για να νιώθουμε όμορφα μέσα σε αυτό. Ο χώρος στον οποίο ζούμε, αντανακλά όλα τα συναισθήματά μας, αν δηλαδή το σπίτι είναι καθαρό και μαζεμένο τότε μας εμπνέει να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε, από την άλλη, αν είναι ακατάστατο τότε μας προκαλεί ένταση και στρες. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να κατανοήσουμε τι εμπνέει το σπίτι μας στον καλεσμένο καθώς μπαίνει σε αυτό και δέχεται όλες τις πληροφορίες από τον χώρο. 

Συνήθως όταν περιμένουμε επισκέπτες, τακτοποιούμε το σπίτι λίγο πιο πριν, αυτό το κάνουμε για τους εξής λόγους: είναι ένδειξη σεβασμού προς τον καλεσμένο, είναι ένας  βασικός κανόνας από το savoir vivre, αλλά είναι και η εικόνα που θέλουμε να δώσουμε στο καλεσμένο μας. Παρακάτω αναλύονται τα 5 πράγματα που καλό θα ήταν να προσέξουμε όταν καλούμε κόσμο στο σπίτι.

Νούμερο 1 Μυρωδιές 

Έρευνες έχουν δείξει πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται 40’’ για να αποτυπώσει τις πληροφορίες που του δίνονται και να τις αντιληφθεί. Οι πρώτες πληροφορίες που απορροφούνται από τον εγκέφαλο είναι οι μυρωδιές και η αίσθηση της θερμοκρασίας. Άρα, όταν ο καλεσμένος μας εισέρχεται στον σπίτι μας πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί με την μυρωδιά που πλανάται στον χώρο, να είναι ευχάριστη και να αποπνέει καθαριότητα. Για παράδειγμα, μυρωδιές από το φαγητό που έχουν μαγειρευτεί και δεν είναι ευχάριστες αυτομάτως μπαίνει στο υποσυνείδητο του καλεσμένου και του προκαλεί μία άβολη στιγμή. Υπάρχουν πολλές γρήγορες λύσεις, όπως είναι η καύση κανέλας, γαρίφαλου ή καφέ όπου απορροφούν τις έντονες οσμές και αφήνουν τον χώρο μας καθαρό. Ακόμη σπίτια που φιλοξενούν κατοικίδια είναι σύνηθες να υπάρχει μία οσμή που να προδίδει το σκυλάκι ή το γατάκι μας. Σε αυτήν την περίπτωση, το σπίτι θα πρέπει να αερίζεται, η πάνα που χρησιμοποιείται για το σκυλάκι να αλλάζεται όποτε λερώνεται, η άμμος από το γατάκι μας να καθαρίζεται επιμελώς και τέλος εμείς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με την υγιεινή του ζώου μας. Ακόμη τα φρέσκα άνθη δίνουν φυσικά την αίσθηση της δροσιάς, της καθαριότητας και ανανέωσης στο σπίτι. Τέλος, τα αρωματικά σπρέι χώρου και τα κεριά είναι ακόμη μία έξυπνη λύση για να δώσουμε στο χώρο μας την φιλόξενη διάθεση.

Νούμερο 2 Θερμοκρασία

Αυτόματα μετά τις μυρωδιές, η θερμοκρασία είναι πληροφορία που ένας καλεσμένος αισθάνεται. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να έχουμε την ιδανική θερμοκρασία, αλλά αναλόγως την εποχή θα πρέπει να έχουμε προνοήσει να μην είναι ο χώρος μας αφιλόξενος λόγω του έντονου κρύου ή της ζέστης αντίστοιχα. Αυτό είναι βασικό όταν οι φιλοξενούμενοί μας απαρτίζονται και από παιδιά ή πιο μεγάλους ανθρώπους. Ένας καλά αερισμένος χώρος με σωστή ανακύκλωση της αέρα και την πινελιά της σωστής θερμοκρασίας είναι βασικό.

Νούμερο 3 Σαλόνι

Ο πιο δημοφιλής χώρος φιλοξενίας των καλεσμένων είναι το σαλόνι. Το σαλόνι μας λοιπόν, θα πρέπει να είναι καθαρό, τακτοποιημένο στην εντέλεια και να έχει άνετα έπιπλα. Ο καναπές ή η πολυθρόνα που στολίζουν το σαλόνι, εκτός από το να μοιάζουν, πρέπει και να είναι βολικά, έτσι ώστε να προδιαθέτουν τον καλεσμένο να καθίσει και να βολευτεί. Τα μαξιλάρια που πλαισιώνουν τον καναπέ πρέπει να είναι αρκετά, άνετα και να εξυπηρετούν το κάθισμα. Κάποιο τραπεζάκι ή κάποιο άλλο βοηθητικό έπιπλο θα πρέπει να υπάρχει για να ακουμπήσει κανείς το καφέ ή το ποτό του. 

Νούμερο 4 Κουζίνα & Μπάνιο

Πριν έρθει ο καλεσμένος μας, θα πρέπει να έχουμε προνοήσει ο νεροχύτης και ο πάγκος της κουζίνας να είναι καθαρά και αστραφτερά. Αυτό αποδίδει μία ωραία εικόνα ενός τακτοποιημένου νοικοκυριού, κυρίως όταν μιλάμε για έναν χώρο όπως είναι η κουζίνα που λερώνεται πιο συχνά. Ακόμη, τα τζάμια των παραθύρων στην κουζίνα ή του σαλονιού θα πρέπει να είναι καθαρά και όχι θολά ή με δαχτυλιές. Αυτή η λεπτομέρεια της διαύγειας δίνει την αίσθηση της καθαριότητας στον χώρο. 
Τέλος το μπάνιο θα πρέπει αν είναι καθαρό, τα είδη υγιεινής απολυμασμένα και ο καθρέπτης αστραφτερός. Η λεπτομέρεια της καθαρής πετσέτας για τα χέρια σίγουρα αξίζει να σημειωθεί, και μην ξεχνάμε την ευχάριστη μυρωδιά που θα πρέπει να υπάρχει στο χώρο.

Νούμερο 5 Χρώματα και επιφάνειες 

Ένα άλλο στοιχείο που κάποιος προσέχει στον χώρο είναι το χρώμα στους τοίχους, το οποίο είναι καλό να είναι ζωντανό και καθαρό χωρίς σημάδια και μαυρίλες. Τα ζεστά χρώματα είναι από μόνα τους φιλόξενα ενώ τα ψυχρά γίνονται φιλόξενα με τα κατάλληλα έπιπλα και υλικά. Η αρμονία στα χρώματα είναι βασικό συστατικό για την σωστή διακόσμηση και την άνετη αισθητική. Τέλος η σωστή συντήρηση των επιφανειών και των επίπλων παίζει μεγάλο ρόλο στην τελική εικόνα του δωματίου. Ένα καλά και σωστά συντηρημένο έπιπλο, όσων ετών και να είναι, προσφέρει  κομψότητα και άνεση να κινηθείς στον χώρο.