Τα Λάθη στην Διακόσμηση

Τα Λάθη στην Διακόσμηση

Η σωστή διακόσμηση προσφέρει άνεση, λειτουργικότητα και μία χαρούμενη διάθεση στο μάτι.

Άνετος είναι ένας χώρος που πριν το καταλάβεις σε καλωσορίζει και σε φιλοξενεί, είναι το σαλόνι που κάθεσαι και δεν θέλεις να σηκωθείς, είναι το υπνοδωμάτιο που χαλαρώνεις και αποφορτίζεσαι από μία κουραστική μέρα. Το επόμενο χαρακτηριστικό που δηλώνει τη σωστή διακόσμηση, είναι η λειτουργικότητα. Μία οικογένεια για παράδειγμα, με παιδάκια ή κάποιο άτακτο κατοικίδιο πρέπει το σπίτι να είναι λειτουργικό για να φιλοξενήσει τα μέλη αυτά και να αποφεύγονται ατυχήματα.  Δεν είναι σωστό για παράδειγμα να διαλέξεις εύθραυστα αντικείμενα ή πολυτελή γιατί είναι επικίνδυνα για κάποιο τραυματισμό ή απώλεια περιουσίας.  Τέλος τα χρώματα, το φως και τα κατάλληλα σε μέγεθος έπιπλα, προσφέρουν αυτήν την χαρούμενη διάθεση στο μάτι.

Για να πετύχουμε τα παραπάνω και να δημιουργήσουμε ένα χώρο φιλόξενο, καλό θα ήταν να ρίξουμε μία ματιά στα παρακάτω λάθη που συχνά συναντάμε:

       Ογκώδη αντικείμενα στο σαλόνι

Ας αναλύσουμε πάλι το παράδειγμα της οικογένειας, τα ογκώδη έπιπλα δυσκολεύουν την κίνηση των παιδιών στο χώρο και οι έντονες γωνίες των επίπλων τα κάνει επικίνδυνα για τραυματισμό. Αν ήδη έχουμε τέτοια έπιπλα δεν είναι η λύση προφανώς να τα αλλάξουμε, απλά μπορούμε να είμαστε προσεκτικοί στην  επιλογή της θέσης αυτών. Ακόμη τα μεγάλα έπιπλα, όπως ένας μεγάλος κομός ή μία μεγάλη σιφονιέρα, απαιτούν ένα ευρύχωρο δωμάτιο. Αν λοιπόν το σαλόνι μας είναι μικρό, τέτοιου μεγέθους έπιπλα πνίγουν τον χώρο και αμέσως γίνεται πιο μικρός και αποπνικτικός.  Ένα μικρό διαμέρισμα γίνεται ακόμα πιο μικρό όταν επιλέξουμε μεγάλο καναπέ, τραπεζαρία ή ένα σύνθετο. Οπότε καταλήγουμε στο να μην χωράμε εμείς και το μάτι μας να φορτώνεται με πολλή πληροφορία.

Κουρτίνες

Δεν υπάρχει πιο κομψό διακοσμητικό χώρου από μία ωραία κουρτίνα. Τις κουρτίνες τις κρεμάμε διπλές, μονές, σε συνδυασμούς χρωμάτων και υφασμάτων και αυτομάτως το σπίτι γίνεται όμορφο και φωτεινό. Το λάθος χρώμα κουρτίνας μπορεί να κάνει τον χώρο μικρότερο από ότι είναι ή ακόμα και να τον σκοτεινιάσει. Για αυτό, το χρώμα και το ύφασμα της κουρτίνας πρέπει να είναι άρτια συνδικασμένο με το χρώμα στους τοίχους και υλικό των επίπλων. Ένα δωμάτιο με χρωματιστούς τοίχους και πιο σκοτεινά χρώματα, χρειάζεται φωτεινές κουρτίνες, αντιθέτως αν επιλέξουμε κουρτίνες σε σκούρο χρώμα, ο χώρος θα γίνει σκοτεινός και το χρώμα στον τοίχο θα δείχνει μουντό.

Ένα ακόμα λάθος που κάνουμε με τις κουρτίνες είναι να τις κρεμάμε σε λάθος ύψος. Οι κρεμασμένες πολύ χαμηλά κουρτίνες κοντένουν το δωμάτιο, ενώ οι πολύ ψηλά δίνουν την αίσθηση του ψηλοτάβανου. Τέλος το μήκος της κουρτίνας πρέπει είναι στην σωστή απόσταση από το πάτωμα, όχι πολύ μεγάλη απόσταση διότι αυτό δείχνει ότι η κουρτίνα μας είναι αποτέλεσμα λάθος επιλογής .. ή μπήκε στο πλύσιμο. Από την άλλη, κουρτίνες που κυλιούνται στο πάτωμα δεν είναι τόσο κομψές στο μάτι. Δεν είναι λάθος να ακουμπάει στο πάτωμα αλλά η υπερβολή σίγουρα δεν είναι ωραία αισθητικά.

Χαλί

Το χαλί είναι επίσης ένα βασικό αξεσουάρ για το σπίτι. Κάνει τον χώρο ζεστό και χουχουλιάρικο. Όμως, το μέγεθος του χαλιού είναι βασικό στο να αποφύγουμε να δείχνει ο χώρος μας μικρός ή λίγος. Το χαλί στο σαλόνι πρέπει να είναι μεγάλο και τα έπιπλα πρέπει να πατάνε όλα επάνω του. Με αυτόν τον τρόπο, το σαλόνι μοιάζει μεγάλο και ευρύχωρο. Τα μικρά χαλιά πλαισιώνουν και στολίζουν ένα μέρος του χώρου και όχι ολόκληρο το δωμάτιο. Το χαλί στη κουζίνα, είναι καλύτερα να αποφεύγεται διότι είναι εύκολο να λερωθεί και έτσι, απαιτείται χρόνος για να καθαριστεί.

Πολλά έπιπλα

Άλλος ένας λόγος που το σπίτι φαίνεται μικρότερο, είναι ο μεγάλος αριθμός επίπλων που πνίγουν τον χώρο. Μια καλή λύση για να αποφευχθεί αυτή η αίσθηση, είναι να τοποθετούνται στον χώρο έπιπλα που πραγματικά έχουμε ανάγκη, δίνουν χρησιμότητα στην καθημερινότητα και παράλληλα στολίζουν το εκάστοτε δωμάτιο.

Πίνακες

Ένας πίνακας, ακόμα και να είναι ένα πλούσιο έργο τέχνης, μπορεί να αποδόσει μια κακή αισθητική στον χώρο, όταν είναι λανθασμένα τοποθετημένος στον τοίχο. Οι πίνακες πρέπει να είναι ανάλογου μεγέθους με το δωμάτιο, σε κατάλληλους συνδυασμούς  χρωμάτων και σχεδίων, ώστε να φαίνεται η πραγματική τους αξία και να είναι το στολίδι του σπιτιού.

Με βάση τα παραπάνω, ο χώρος ενός σπιτιού θα γίνει σίγουρα πιο φιλόξενος, ευρύχωρος και η κομψότητα θα πρωταγωνιστεί.