Τα 5 Βήματα Πριν την Διακόσμηση ή την Ανακαίνιση

Τα 5 Βήματα Πριν την Διακόσμηση ή την Ανακαίνιση

Η διακόσμηση και η ανακαίνιση ενός σπιτιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σίγουρα απαιτεί χρόνο, χρήματα, αρκετό ψάξιμο, έμπνευση και οργάνωση. Πολλές φορές το μυαλό πλημμυρίζει από ιδέες, οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι άπειρες, και έτσι είναι εύκολο να γίνουν λάθη, από απροσεξία ή βιασύνη.  Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα δούμε μαζί τα 5 βασικά βήματα που θα ήταν καλό να ακολουθήσουμε πριν από οποιαδήποτε κίνηση αλλαγής στο σπίτι. Ο καθένας μας έχει διαφορετικές προτεραιότητες και μπορεί να προσαρμόσει αυτά τα βήματα και να τα οργανώσει με την δική του σειρά. 
Για εμένα τα παρακάτω, είναι η αρχή της έμπνευσης μου, και ο τρόπος που οργανώνω τις κινήσεις μου για να πετύχω ένα πιο άρτιο αποτέλεσμα και λιγότερο κοστοβόρο στην διαδικασία της ανακαίνισης.

Βήμα Πρώτο

Έχοντας αποφασίσει ότι θα προχωρήσουμε σε μία μεγάλη αλλαγή, δεν πρέπει να ξεκινήσουμε με την επιλογή των επίπλων. Ναι, σίγουρα είναι σημαντική η επιλογή τους αλλά αν γίνει βιαστικά, αυτό μπορεί και να κοστίσει παραπάνω αλλά και να το μετανιώσουμε. Ξεκινάμε με έρευνα στην αγορά, ποιες είναι οι τάσεις, τι μας αρέσει, τι θα ταίριαζε καλύτερα στο χώρο μας, τι χρώματα θα επιλέξουμε, ερωτήσεις που δεν έχουν τέλος. Η βιαστική επιλογή και αγορά, για παράδειγμα μιας πολυθρόνας,  μπορεί να φέρει περίσσιο  χρηματικό κόστος, διότι στο επόμενο μαγαζί μπορεί να την βρίσκαμε σε καλύτερη τιμή, μπορεί ακόμη να σταθεί εμπόδιο για την τελική αρμονία των χρωμάτων και υλικών, άρα εδώ θέλει αναπροσαρμογή στις επιλογές μας, και τέλος μπορεί απλά να μην χωράει στο χώρο μας. 

Βήμα Δεύτερο

Στη συνέχεια του πρώτου βήματος, παίρνουμε τα σωστά μέτρα και διαστάσεις του χώρου. Φανταζόμαστε τα έπιπλα στο χώρο και τον όγκο που θα θέλαμε να μην καταναλώσουν, ταιριάζουμε γωνίες και ευθείες και μετράμε αποστάσεις καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κίνηση μας μέσα στο σπίτι, δεν πρέπει να εμποδίζεται από αντικείμενα. Αυτός θα είναι ο οδηγός μας, που θα μας δείξει τα μεγέθη των αντικειμένων που θα επιλέξουμε, διευκολύνει τη διαδικασία και κάνει πιο γρήγορη τις επιλογές στα ψώνια μας.  Μια έξυπνη ιδέα είναι να μετρήσουμε ακόμη και το άνοιγμα των παραθύρων, που ίσως υπάρχουν στον χώρο, έτσι ώστε να μην δυσανασχετήσουμε όταν τα έπιπλα πάρουν υπόσταση και φράξουν το άνοιγμα του παραθύρου. 

Βήμα Τρίτο

Αφού έχουμε μετρήσει και έχουμε καταγράψει όλες τις διαστάσεις, μία καλή κίνηση είναι να τα αποτυπώσουμε το πλάνο του δωματίου. Αυτό βοηθάει και εμάς να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, αλλά και τους ειδικούς στα μαγαζιά. Έχοντας δηλαδή το σαλόνι οπτικοποιημένο μπροστά μας και κοιτώντας το από ψηλά, μπορούμε να είμαστε ακριβείς στις επιλογές μας και να αποφύγουμε τα πειράματα. Παράλληλα, ο υπάλληλος στο κατάστημα θα μας καθοδηγήσει στις σωστές επιλογές και από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα γούστου. Η παραπάνω διαδικασία γίνεται είτε από κάποιον ειδικό, είτε από εμάς τους ίδιους χρησιμοποιώντας κατάλληλες εφαρμογές που υπάρχουν ή τον παραδοσιακό τρόπο με χαρτί και μολύβι. 

Βήμα Τέταρτο

Τέταρτο και πολύ βασικό βήμα είναι το χρηματικό ποσό που θέλουμε να διαθέσουμε για αυτή την κίνηση. Θέτουμε το νούμερο και ότι χρειαστεί να ξοδέψουμε το κοντρολάρουμε ώστε να μην ξεπεράσει το ποσό. Με την έρευνα που είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε, συλλέγουμε και συγκρίνουμε τιμές και διαλέγουμε τις καλύτερες. Θέλει προσοχή γιατί τα διαθέσιμα πράγματα που υπάρχουν στην αγορά είναι τόσα πολλά που δεν  πρέπει να μας παρασύρουν σε υπερβολές. Επιτυχία θα είναι να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε εντός budget.

 

Βήμα Πέμπτο   

Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν κανόνες, ούτε όρια, είναι η στιγμή που απλά πρέπει να απαντήσουμε σε ερωτήσεις. 
Τι στιλ θέλουμε, ποιο χρώμα θα επιλέξουμε, ποιο είναι το στοιχείο που μας ταιριάζει καλύτερα κτλ. Στη διάθεσή μας υπάρχουν ακόμη, οι ιστοσελίδες με ιδέες για διακόσμηση, ερεθίσματα από τις πληροφορίες που παίρνουμε  από τα διάφορα στιλ, τάσεις της μόδας και η αντίληψη μας ως προς όλα τα παραπάνω. Συνδυαστικά λοιπόν, καταλήγουμε στο αποτέλεσμα που έχουμε φανταστεί. Αποθηκεύουμε φωτογραφίες από ενδιαφέροντα αντικείμενα και οδηγούμαστε προς το τελικό στάδιο της ανακαίνισης όπου είναι η δράση! Πάμε στο μαγαζί που θα προμηθευτούμε τα υλικά μας, αξιοποιούμε τα ήδη υπάρχοντα αντικείμενα στο σπίτι, μετατρέπουμε ή κατασκευάζουμε έπιπλα και διακοσμητικά και διακοσμούμε το χώρο με όλες τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει. Το αποτέλεσμα πλέον είναι ορατό, η προσπάθεια ανταμείβεται και ο χώρος μετατρέπεται στην ιδανική εικόνα που είχαμε φανταστεί ότι θέλουμε να δούμε στην αρχή. 

Τα βήματα είναι απλά και μεθοδικά, εμείς αποφασίζουμε πως θα τα αξιοποιήσουμε και με τι σειρά θα τα ακολουθήσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαδικασία με αυτά τα βήματα, γίνεται πιο εύκολη, πιο οργανωμένη και ίσως πιο επιτυχής.