Συναισθηματική Διακόσμηση

Συναισθηματική Διακόσμηση

Η διακόσμηση, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για το σπίτι, ήξερες όμως ότι είναι και άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογία;  Ο τρόπος με τον οποίο είναι διακοσμημένος ένας χώρος είναι πομπός συναισθημάτων. Η διαρρύθμιση, τα χρώματα, ο φωτισμός,  τα αντικείμενα και τα έπιπλα μεταφέρουν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά συναισθήματα. Η αίσθηση της γαλήνης, χαράς, άνεσης, ασφάλειας, ζωτικότητας είναι κάποια από τα θετικά συναισθήματα που μπορείς να αφουγκραστείς σε ένα χώρο. Ενώ αντίθετα, το χάος, η ψυχρότητα και το άγχος είναι τα αρνητικά.

Λοιπόν, το να δημιουργήσουμε χώρους όπου η γαλήνη και η ευημερία θα πρωταγωνιστούν, είναι από τα πιο κομβικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε αν θέλουμε να είμαστε δέκτες όλων αυτών των θετικών συναισθημάτων. Σε αυτό το σημείο έρχεται η συναισθηματική διακόσμηση να κάνει την εμφάνιση της καθώς δεν είναι τίποτα άλλο παρά, ο τρόπος με τον οποίο πετυχαίνουμε την μετάδοση των θετικών συναισθημάτων μέσω της διακόσμησης ενός χώρου.  Στόχος της είναι να αποδώσει την μέγιστη δυνατή ευημερία σε όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Ο ρόλος της γίνεται δυσκολότερος όταν στο σπίτι συγκατοικούν άτομα με διαφορετικές ηλικίες, προσωπικότητες και γούστο. Η επιτυχία είναι η μέση λύση για τη κάλυψη των αναγκών όλων των μελών. Για παράδειγμα, για ένα ζευγάρι όπου σίγουρα θα υπάρχουν διαφορές στο γούστο ανάμεσα στον άντρα και την γυναίκα, η μέση λύση είναι να υπάρχουν αντικείμενα που να εκφράζουν και τα δύο φύλλα, καθώς και η αποδοχή και κατανόηση του γούστου του συγκατοίκου.

Από ότι καταλαβαίνουμε, η συναισθηματική διακόσμηση είναι δομημένη πάνω στη σχέση ψυχολογίας και χώρου, καθώς όλοι οι interior designers δίνουν μεγάλη σημασία  στην προσωπικότητα του ανθρώπου που θα κατοικήσει στο χώρο και πως θα εναρμονιστεί στο μέγιστο μέσα σε αυτό. Άρα η αρχιτεκτονική, η διακόσμηση και η ψυχολογία είναι έννοιες που τέμνονται και αλληλοεπιδρούν.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω έρχεται η μόδα και οι τάσεις κάθε εποχής που ταράζουν τα νερά, δεν είναι απαραίτητο να ακολουθεί κανείς πάντα τις τάσεις αν αυτό είναι κάτι που δεν τον εκφράζει. Πρέπει να κατανοούμε πότε μία μόδα είναι κομμάτι της προσωπικότητάς μας και πότε εμείς γινόμαστε αιχμάλωτοι αυτής. Συγκεκριμένοι κανόνες στην συναισθηματική διακόσμηση δεν υπάρχουν, και αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχουν κανόνες στα συναισθήματα. Απλά, πρέπει να δοθεί σημασία στην δημιουργία θετικών συναισθημάτων μέσα από τη επιλογή των αντικείμενων και της διαρρύθμισης στον χώρο. Η άνεση και η ασφάλεια είναι καλό να κυριεύει, για αυτό και κάθε λεπτομέρεια αξίζει.

Μία σωστή μέθοδος είναι η παρατήρηση του χώρου, και των συναισθημάτων που αποπνέει  έτσι ώστε η κατανόηση της αλλαγή και των αναγκών να γίνει πράξη. Παραδείγματα της σωστής συναισθηματικής διακόσμησης είναι τα εξής:

Αποφυγή ακαταστασίας η οποία δημιουργεί την αίσθηση του χάους. Αν κάποιο αντικείμενο προκαλεί φόβο σε εμάς ή στα παιδιά που κατοικούν στο σπίτι, θα πρέπει να απομακρυνθεί για να μην τροφοδοτείται το αίσθημα αυτό. Το άρωμα του δωματίου παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην έμπνευση συναισθήματος. Ο χώρος εκτός από το να φαίνεται καθαρός, πρέπει και να είναι, και αυτό ολοκληρώνεται από μία ωραία μυρωδιά. Οι θόρυβοι πρέπει να είναι ελεγχόμενοι και όχι ενοχλητικοί έτσι ώστε να αποδίδουν ησυχία και γαλήνη. Αν για παράδειγμα το σπίτι βρίσκεται σε πολύβουο  περιβάλλον με ήχους κίνησης και φασαρίας, τα διπλά τζάμια προστατεύουν τον νοικοκύρη και το κρατάνε ήρεμο. Ο φωτισμός πρέπει να αγκαλιάζει την γαλήνη του χώρου και να δίνει το δικό του συναίσθημα. Τέλος, αντικείμενα όχι αγαπημένα ή κληρονομιάς αν δεν ανήκουν στο γούστο του νοικοκύρη, καλό θα ήταν να απομακρυνθούν διότι το συναίσθημα τους σίγουρα δεν ταυτίζεται με το ολικό σύνολο.

Μικρές ή μεγάλες αλλαγές είναι σωστό να παίρνουν μέρος όταν το συναίσθημα που αποπνέει ο χώρος δεν είναι το ιδανικό για τροφοδότηση της γαλήνης και της ευημερίας. Δείτε το από απλά πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα όταν τα τακτοποιείται σας οπτικό σας πεδίο, και πως αυτά αλλάζουν τη ψυχολογία σας. Κάντε τις αλλαγές να αξίζουν…. Όχι μόνο για την καλαισθησία αλλά και για να καλή ψυχολογία σας.