Η σωστή διακόσμηση για ένα μικρό σαλόνι

Η σωστή διακόσμηση για ένα μικρό σαλόνι

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως με την διακόσμηση, μπορούμε να αλλάξουμε την αισθητική ενός χώρου, να αλλάξουμε την διάθεση και την ψυχολογία μας, ακόμη και να δώσουμε ειδικό χαρακτήρα στο σπίτι ανάλογα την περίσταση. Πως όμως μπορούμε να κάνουμε ένα δωμάτιο του σπιτιού να φαίνεται μεγαλύτερο απλά και μόνο διαλέγοντας την κατάλληλη διακόσμηση;

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τις σωστές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε ένα μικρό σαλόνι να μοιάζει μεγάλο. Οι κινήσεις είναι απλές και στοχευμένες στο να εμπλουτίσουμε το χώρο και να φαίνεται πληθωρικό χωρίς να είναι.

Νούμερο ένα στην μεγέθυνση ενός χώρου είναι να πρωταγωνιστεί το λευκό χρώμα στους τοίχους. Οι τοίχοι πρέπει αν είναι φρεσκοβαμμένοι και φωτεινοί έτσι ώστε το φως να διαχέεται στο χώρο. Έτσι η οπτική του σαλονιού θα είναι ευήλια, έτοιμη να δεχτεί την διακόσμηση με τα κατάλληλα έπιπλα και χρώματα.  

Οι τοίχοι μπορούν να διακοσμηθούν με καθρέπτες δίνοντας έτσι τη ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου χώρου. Ακόμη, αντί για βιβλιοθήκη που είναι ένα ογκώδες έπιπλο, μπορούσαν να τοποθετηθούν στους τοίχους, ράφια. Τα ράφια μας δίνουν την δυνατότητα αποθήκευσης αντικειμένων όπως βιβλία, φωτιστικά, βάζα και άλλα αντικείμενα, όπως ακριβώς θα έκανε και μία βιβλιοθήκη. 

Για τη διακόσμηση καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα ογκώδη και βαριά έπιπλα για να μην φαίνεται ο χώρος ακατάστατος και φορτωμένος. Η επιλογή του μπεζ και του παστέλ στα έπιπλα είναι η ιδανική για να πλαισιώσουν το σαλόνι μας. Το τραπεζάκι του σαλονιού θα πρέπει να είναι σε τέτοιο μέγεθος που να μην εμποδίζει την περιήγηση στο χώρο. Ο καναπές θα πρέπει να είναι άνετος αλλά παράλληλα σε μέγεθος που να μην κυριαρχεί κλέβοντας την θέση άλλων βοηθητικών επίπλων. Ένας μετρίου μεγέθους γωνιακός καναπές ίσως είναι η ιδανικότερη λύση. 

Αφού τοποθετηθούν και τα έπιπλα σειρά έχει ο διάκοσμος. Το ύφος της διακόσμησης θα πρέπει να είναι σε τόνους μίνιμαλ και τα αντικείμενα που θα καλλωπίζουν  τις επιφάνειες των τραπεζιών, ραφιών και γενικά των επίπλων θα πρέπει να είναι απλά, διακριτικά και σικάτα. Οι υπερβολές και τα έντονα διακοσμητικά δεν έχουν χώρο σε ένα μικρό σαλόνι, κουράζουν το μάτι και ο χώρος μοιάζει φορτωμένος. Να σημειωθεί πως να επιλέξουμε μίνιμαλ διακόσμηση χωρίς πολλά αντικείμενα , δεν είναι πάντα εύκολο, διότι το απλό είναι και το πιο δύσκολο καθώς θα πρέπει να εντοπιστούν τα κατάλληλα αντικείμενα που θα συμπληρώσουν το διάκοσμο. 

Ριχτάρια, καλύμματα και μαξιλάρια σε φωτεινά χρώματα είναι το tip για την μεγέθυνση του χώρου ενώ συγχρόνως κρατούν την ατμόσφαιρα σε cozy τόνους. Το χαλί με την σειρά του μπαίνει για να κοσμήσει το χώρο, σε γήινα χρώματα, κρατώντας τον χώρο ζεστό και φιλόξενο.

Τέλος η τάξη και η καθαριότητα υπογραμμίζουν την καλαισθησία καθώς το χάος δίνει την αίσθηση δυσφορίας στο χώρο. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν καθαρίζετε και τακτοποιείται το σπίτι σας, μετά μοιάζει πιο μεγάλο και φωτεινό. Στην πραγματικότητα δεν αλλάζει μέγεθος απλά η καθαριότητα και η τάξη αφήνει το μάτι να περιηγηθεί στο χώρο πιο εύκολα, και ανενόχλητο.