DIY – Καινούρια Ρούχα με την τεχνική Tie-dye

DIY – Καινούρια Ρούχα με την τεχνική Tie-dye

Μία όχι και τόσο νέα τεχνική για να κάνουμε ένα παλιό ρούχο να μοιάζει καινούριο, είναι να του αλλάξουμε χρώμα. Αυτό γίνεται με ειδική βαφή και την βοήθεια του πλυντηρίου ρούχων ή πολύ πιο απλά με μία χλωρίνη. Κυρίως σε πιο σκουρόχρωμα ρούχα η χλωρίνη κάνει θαύματα! 
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο αρχικός στόχος της χλωρίνης είναι να απολυμαίνει και να κρατάει τα μικρόβια μακριά, όμως τι γίνεται αν μας χαλάσει ένα ρούχο στο οποίο κατά λάθος πέσει πάνω του; Αν το αποτέλεσμα είναι μη αναστρέψιμο, τότε πριν φτάσουμε στο σημείο να το πετάξουμε, μπορούμε να οπλιστούμε με φαντασία. Εδώ έρχεται η τεχνική Tie-dye να μας δώσει ιδέες, αφού στη μετάφρασή του σημαίνει βαφή με δέσιμο. 

Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε πιο αναλυτικά για αυτή την τεχνική. Στην ουσία σε καθοδηγεί στο να βάψεις τα ρούχα σου, αφού πρώτα τα διπλώσεις, τσαλακώσεις και στρίψεις, στη συνέχεια τα δένεις με λαστιχάκια ή κορδόνια και τέλος ρίξεις την βαφή ή στη συγκεκριμένη περίπτωση την χλωρίνη. Η αλήθεια είναι πως η χλωρίνη  θα δώσει φανταστικές χρωματιστές πινελιές πάνω στο ρούχο. 

Πριν ξεκινήσω την DIY κατασκευή μου, θα ήθελα να τονίσω την σημαντικότητα της χρήσης μάσκας και γαντιών κατά την χρήση της χλωρίνης για λόγους προστασίας του δέρματος μας και του αναπνευστικού μας. Ακόμη προτείνω τα ρούχα που θα διαλέξουμε να είναι σκουρόχρωμα καθώς αυτά βάφονται ή ξεβάφονται πολύ καλύτερα και το αποτέλεσμα είναι πιο ορατό.

Έχοντας μία ζακέτα σε μπλε χρώμα, θα επιχειρήσουμε να της αλλάξουμε την όψη. 

Βήμα 1

Απλώνουμε την ζακέτα σε μία λεία επιφάνεια, και πιάνοντας το κέντρο της, την στριφογυρίζουμε μέχρι να γίνει ένας ατημέλητος μπόγος.  Το ίδιο κάνουμε και την κουκούλα και στα μανίκια. Άλλος τρόπος είναι να την τσαλακώσουμε με στόχο πάλι να δημιουργήσουμε έναν μπόγο. Στη συνέχεια σταθεροποιούμε τον μπόγο με λίγα λαστιχάκια ή κορδόνια.

Βήμα 2 

Στη συνέχεια, σε ένα δοχείο ή μπουκάλι προσθέτουμε μισή ποσότητα νερού και μισή χλωρίνης. Αφού ανακινήσουμε καλά, κάνουμε μία τρύπα στο καπάκι. Τοποθετούμε το μπόγο σε μία λεκάνη, και περιχύνουμε λίγη ποσότητα από το διάλυμά μας πάνω του. Αν θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι ορατό και από τις δύο πλευρές της ζακέτας , τότε γυρνάμε τον μπόγο και ανάποδα και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Αμέσως παρατηρούμε πως η ζακέτα στα σημεία που ήρθε σε επαφή με την χλωρίνη , αποχρωματίζεται ή αλλιώς χρωματίζεται.

Βήμα 3

Αφήνουμε να την χλωρίνη να δράσει για περίπου μία ώρα, κι έπειτα αφαιρούμε τα λαστιχάκια. Ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό να φύγει το απορρυπαντικό και η μυρωδιά και απλώνουμε να στεγνώσει. Μπορούμε επίσης να βάλουμε την ζακέτα στο πλυντήριο για ένα πιο καθαρό αποτέλεσμα μετά την χρήση και μαλακτικού. Η ζακέτα είναι έτοιμη. Η τεχνική Tie-dye μαζί με την φαντασία μας, μπορεί να δημιουργήσει όμορφα και νέα κομμάτια από ρούχα που έχουμε στην ντουλάπας μας και είτε είναι παλιά, είτε τα έχουμε βαρεθεί. Μία δοκιμή θα σας πείσει.