Πως ν' αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους λεκέδες στα υφάσματα

Πως ν' αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους λεκέδες στα υφάσματα

Υπάρχουν κάποιοι λεκέδες που μας δυσκολεύουν, ωστόσο υπάρχουν και οι παραδοσιακές λύσεις που μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

Σημαντικό είναι να επέμβουμε το συντομότερο δυνατόν, να μην πλύνουμε και ακόμα χειρότερα να μην σιδερώσουμε το ρούχο, διότι ο λεκές θα μείνει για πάντα εκεί.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να δράσουμε με επιτυχία.

Σόδα 

Για λιπαρούς λεκέδες όπως λάδι, βούτυρο, σάλτσες μακιγιάζ, μουσκεύουμε το ύφασμα σε χλιαρό νερό και απλώνουμε λίγη σόδα σε σκόνη πριν από το πλύσιμο στο πλυντήριο.

Για λεκέδες από φρούτα, μαρμελάδα, καφέ, αβγό, σοκολάτα, κρασί, μουσκεύουμε το ύφασμα σε κρύο νερό, απλώνουμε λίγη σόδα σε αλοιφή, το αφήνουμε να στεγνώσει και μετά το πλένουμε στο πλυντήριο.
Διαφορετικά, δοκιμάζουμε ένα μίγμα από κρύο νερό, σόδα και λευκό ξίδι, ταμπονάρουμε, ξεπλένουμε και επαναλαμβάνουμε αν έχουν μείνει ίχνη.

Λεμόνι

Για το αίμα μουσκεύουμε το ύφασμα σε κρύο νερό και προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού.
Αν ο λεκές έχει στεγνώσει, μουσκεύουμε το ύφασμα σε κρύο ή χλιαρό νερό και απλώνουμε μια αλοιφή από σόδα και χυμό λεμονιού. Αφήνουμε το μίγμα να δράσει και ξεπλένουμε με νερό και σαπούνι.

Για το μελάνι: Αν είναι ανεξίτηλο, δεν έχουμε πολλές ελπίδες. 
Αν όχι, τότε σκουπίζουμε το ύφασμα με ένα απορροφητικό χαρτί, ταμπονάρουμε με ένα βαμβάκι ποτισμένο με νερό και λεμόνι ή πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ρίχνουμε χυμό λεμονιού.
Μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα μίγμα από 2/3 χυμό λεμονιού και 1/3 σόδα. Αφήνουμε το μίγμα να δράσει και ξεπλένουμε με νερό.

Λευκό ξύδι

Για την τσίχλα: Βάζουμε πρώτα πάνω στην τσίχλα ένα παγάκι, ώστε να σκληρύνει και να αφαιρεθεί πιο εύκολα. Στη συνέχεια τρίβουμε με λίγο διαλυμένο ξύδι.
Για το χορτάρι, την κόκα κόλα, την μπύρα, την μουστάρδα σάλτσες και βαφή μαλλιών τρίβουμε με σκέτο ξύδι και αφήνουμε να δράσει 1 ώρα πριν το πλύσιμο στο πλυντήριο.