6 Οικονομικές αλλαγές στο σπίτι που εμπνέουν πολυτέλεια

6 Οικονομικές αλλαγές στο σπίτι που εμπνέουν πολυτέλεια

Ο άνθρωπος έχει την τάση υποσυνείδητα να βαθμολογεί τους χώρους όπου μπαίνει, ανάλογα με την αισθητική, το γούστο και την έμπνευση που προδίδει ο κάθε χώρος. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος μπαίνει σε ένα coffee bar, πριν βρει και καθίσει στο τραπέζι του, τα φώτα, τα χρώματα, η μυρωδιά και η διακόσμηση είναι τα πρώτα πράγματα που μαγνητίζονται και καταγράφονται στο μυαλό. Σε αυτό το σημείο, κρυφά μέσα του βαθμολογεί το χώρο, βασισμένος στην προσωπική του αισθητική και ανάγκη. Είναι πιθανό, αν ο χώρος δεν πληρεί κάποιες από τις προϋποθέσεις, να μην είναι η επιλογή του να συνεχίσει την ημέρα του πίνοντας εκεί τον καφέ του. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο σπίτι, αφού θέλουμε ο χώρος που κατοικούμε να πληρεί τα standards μας και να μας εμπνέει να χαλαρώσουμε εκεί. Εδώ προστίθεται η πολυτέλεια, μία ακριβή αισθητική που σίγουρα κάνει το decor πιο glamorous. Όμως, μερικές φορές είναι είτε απαγορευμένη οικονομικά, είτε αρκετά υπερβολική. Η νέα ιδέα λοιπόν είναι να προσαρμόσουμε την πολυτέλεια στα μέτρα μας, με κάποια tips εμπνευσμένα από low budget διακοσμητικά αντικείμενα και ιδέες.

Coffee table books 

Με πηγή έμπνευσης την Vogue, ένα από τα αντικείμενα που συχνά μπορούμε να βρούμε σπίτι μας αλλά παράλληλα είναι και νούμερο ένα στις πολυτελείς τάσεις της διακόσμησης, είναι τα Coffee table books. Είναι τα μεγάλα βιβλία, το πολύ σκληρό εξώφυλλο, φτιαγμένο πολλές φορές από χοντρό χαρτί ή δέρμα που διακοσμούν το τραπεζάκι του σαλονιού. Πως θα διαλέξουμε το κατάλληλο βιβλίο, με βάση τα ενδιαφέροντα ή τα χόμπι μας, έτσι ώστε το περιεχόμενο του βιβλίου να εναρμονίζεται με την αισθητική μας και να αποτελέσει πηγή συζήτησης με κάποιον καλεσμένο που θα πέσει το μάτι του σε αυτό;
Αυτά τα βιβλία είναι ευχάριστα, έχουν αρκετές εικόνες και μόνο από το εξώφυλλο που είναι μεγάλο και κεντρίζει την προσοχή, μπορεί ο χώρος να διακοσμηθεί άρτια. 
Σε δεύτερη φάση, το μέγεθος, το σχήμα και το πάχος του βιβλίου είναι αυτά που θα μας καθοδηγήσουν στο πως να τα διακοσμήσουμε. Μπορούν να μπουν ένα, δύο ή και τρία βιβλία μαζί, το ένα πάνω από το άλλο, ξεκινώντας από το πιο μεγάλο να ακουμπάει το τραπεζάκι, φτάνοντας το πιο μικρό, ολοκληρώνοντας έτσι την πολυτελή στοίβα σε περιεχόμενο και γνώση. Τέλος, τα βιβλία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν δίσκοι για μικρά αντικείμενα διακόσμησης, όπως κεριά, κάποιο κασπό ή ένα βάζο.

Books as Coffee table

Πάλι τα βιβλία πρωταγωνιστούν στο κάδρο της πολυτελής διακόσμησης, είναι από μόνα τους ακριβά αντικείμενα, όχι σε χρήματα αλλά σε περιεχόμενο και αυτό καθρεπτίζεται στο χώρο. Φτιάχνοντας λοιπόν, μία DIY κατασκευή από βιβλία έχουμε ένα μοντέρνο και σικ τραπεζάκι. 
Θα χρειαστούμε αρκετά ογκώδη βιβλία, με τα προτίμηση σκληρό εξώφυλλο, τα οποία τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο. Όταν φτάσουμε στο κατάλληλο ύψος,  το τραπεζάκι είναι έτοιμο, το στολίζουμε με ένα όμορφο φυτό ή κεριά και ο χώρος παίρνει μία άλλη αισθητική. Ακόμη, αν θέλουμε μπορούμε στο επάνω, μέρος να τοποθετήσουμε ένα κομμάτι γυαλί ή μάρμαρο για μεγαλύτερη σταθερότητα ή διαφορετική αισθητική. 

Καθρέφτες

Ένα άλλο μυστικό για να πετύχουμε μία πολυτελή αισθητική, είναι η τοποθέτηση καθρέπτη στις πόρτες της ντουλάπας. Ο καθρέπτης χωρίς να είναι ακριβός, δίνει την αίσθηση πως ο χώρος, πρώτον είναι πιο μεγάλος και δεύτερον εμπνέει πολυτέλεια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με το ντύσιμο μιας πλευράς από μία κολώνα στο σαλόνι. 

Τάξη

Το σαλόνι, το υπνοδωμάτιο ή όποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού πρέπει να είναι τακτοποιημένο και διακοσμημένο με όσο πιο λίγα αντικείμενα. Ο μινιμαλισμός κυριαρχεί στην πολυτέλεια. Δεν θέλει πολλά διακοσμητικά και φορτωμένο κλίμα. Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερο. Η τάξη είναι η αρχή της όμορφης αισθητικής του χώρου. Ακόμα και τα καλώδια που ίσως κρέμονται πίσω ή κάτω από την τηλεόραση, θα πρέπει να κρυφτούν με κατάλληλες τεχνικές, έτσι ώστε το σπίτι να μοιάζει καθαρό και περιποιημένο. Ακόμη, η μικρή λεπτομέρεια μίας κρεμασμένης τον τοίχο τηλεόρασης αποδίδει πολυτέλεια και τάξη. Αφήνει κενό χώρο στο τραπεζάκι της τηλεόρασης, το οποίο γίνεται πηγή έμπνευσης για μινιμαλιστική διακόσμηση. Κουτιά, κούτες και καλάθια είναι η τέλεια λύση αποθηκευτικών χώρων για να είναι ο χώρος τακτοποιημένος.

Πόμολα

Τα αστραφτερά πόμολα, σε πρωτότυπα σχέδια και όμορφα χρώματα είναι το κλειδί για μία κουζίνα. Μιλάμε για κουζίνα, διότι εκεί συναντάμε τα περισσότερα πόμολα λόγω του πλήθους των αποθηκευτικών χώρων. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι προσπερνάμε τα πόμολα της ντουλάπας ή του σκρίνιου. Τα πόμολα θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα με τα χρώματα του δωματίου, πάντα καθαρά και γυαλιστερά και από μόνα τους αποτελούν το στολίδι της πολυτελούς διακόσμησης, αφού είναι το αντικείμενο που κοσμεί μεγάλες επιφάνειες, είναι εξαιρετικά χρηστικό και κεντρίζει το μάτι.

Τέχνη

Η τέχνη είναι πολυτέλεια! Η πολυτέλεια μπαίνει στο σπίτι μέσω της τέχνης, άρα ένα κάδρο ή ένας πίνακας στολίζει τον τοίχο, πλαισιώνει την αισθητική και αποδίδει μiα αναπάντεχη πολυτέλεια. Ο πίνακας δεν χρειάζεται να είναι ακριβός αλλά πρέπει να μοιάζει ακριβός! Τα χρώματα, το σχήμα, και το ταίριασμα με τα άλλα αντικείμενα στον χώρο, δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας. Μία επίσης μοντέρνα ιδέα είναι οι  τρίπτυχοι πίνακες, που καλύπτουν μεγάλο μέρος του τοίχου και τονίζουν την γεωμετρική αρμονία.