Σινέ «Αλεξάνδρα»: η μαγεία χάθηκε…

Σινέ «Αλεξάνδρα»: η μαγεία χάθηκε…

Δήλωση του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καλλιθέας, για το οριστικό κλείσιμο του χειμερινού κινηματογράφου  ''Αλεξάνδρα''

Προ ημερών, στην πόλη μας, έλαβε χώρα ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός που αφορά στην τοπική επιχειρηματικότητα:
Έριξε «αυλαία» ο τελευταίος χειμερινός κινηματογράφος που είχε απομείνει, η Αλεξάνδρα.
Οι τελευταίοι επιχειρηματίες που επιχείρησαν να τον κρατήσουν «ζωντανό» από το 2015 ανακοίνωσαν ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση.
Έχω πολλές φορές αναφερθεί στη σημασία της τοπικής επιχειρηματικότητας και πόσο αυτή συνιστά όχι απλώς μια απλή εμπορική συνδιαλλαγή, αλλά μια ιδιαίτερη μορφή αλληλεπίδρασης με τους κατοίκους της κοινότητας.
Κάθε τοπική επιχείρηση αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τους κατοίκους, το οποίο συνδέεται με την ίδια την ταυτότητα της γειτονιάς που διαμένουν.
Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και διασκέδασης, όπως ένας κινηματογράφος. Ακριβώς γι’ αυτό, στο άκουσμα ότι κλείνει ο κινηματογράφος «Αλεξάνδρα» όλοι αισθανθήκαμε ένα σφίξιμο στο στομάχι.
Το κλείσιμο μιας τέτοιας επιχείρησης, η οποία είναι συνδεδεμένη με κάποιες από τις πιο ωραίες αναμνήσεις των συμπολιτών μας, είναι σα να κλείνουμε οριστικά την πόρτα σε κάτι όμορφο, διασκεδαστικό, μαγευτικό, που δεν πρόκειται να ξαναβιώσουμε.
Δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι να ζούμε σε μια πόλη που δεν έχει ούτε έναν χειμερινό κινηματογράφο.
Ξέρω, πάντως ότι κάθε τοπική επιχείρηση προσφέρει κάτι στην ιστορία της πόλης και στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτή.
Απ’ ότι φαίνεται αυτό το κάτι, το λιθαράκι που πρόσφερε ο κινηματογράφος «Αλεξάνδρα», μόλις συντρίφτηκε. Τα φώτα έσβησαν, η μαγεία χάθηκε…

Ανδρέας Αναστόπουλος
Πρόεδρος ΕΣΚ