Ποιο μουσικό όργανο είναι κατάλληλο για το παιδί μου

Ποιο μουσικό όργανο είναι κατάλληλο για το παιδί μου

Είναι  πολλές οι φορές, που γονείς με ρωτούν ποιο είναι το κατάλληλο μουσικό όργανο, για να ξεκινήσει το παιδί τους και από ποια ηλικία. 
Αυτά που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι τα εξής…

Δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα μουσικά όργανα, όλα εξαρτώνται από την αγάπη και την αφοσίωση.
Όλα τα μουσικά όργανα, απαιτούν καλό συντονισμό χεριών, οπτικού και ακουστικού ερεθίσματος. 
Για το λόγο αυτό λέμε, μια καλή ηλικία είναι 6 και 7 έτη (όχι πως δεν μπορούν και μεγαλύτερα παιδιά).
Σε αυτή την ηλικία τα μικρά παιδιά μπορούν να ελέγξουν, σχετικά καλά, το σώμα και τις κινήσεις τους. 

Μπορούμε και σε μικρότερες ηλικίες, ξεκινώντας με τη μουσικοκινητική αγωγή, όπου τα παιδιά απλά μαθαίνουν βασικές αρχές της μουσικής. Μέσα από το παιχνίδι και με κινήσεις όλου του σώματος έρχονται σε πρώτη επαφή με πολλά ακουστικά όργανα. Από αυτή τη διαδικασία ακούνε τους ήχους του κάθε μουσικού οργάνου καθώς και το παρατηρούν. Έτσι μπορούν να επιλέξουν αν κάποιο όργανο τους αρέσει.

Να επιλέξω έγχορδο;

Από τα έγχορδα μουσικά όργανα, η κιθάρα και το βιολί είναι τα πιο δημοφιλή. Μπορούν να διδαχτούν και αυτά από μικρές ηλικίες καθώς υπάρχουν διάφορα μεγέθη ανάλογα με την ηλικία του μαθητή, 1/4, 2/4, 3/4 και 4/4. 
Η διάρκεια των σπουδών είναι περίπου 6 έτη.

Να επιλέξω πνευστό;

Τα πνευστά όργανα είναι μία κατηγορία πολύ ενδιαφέρουσα και με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήχο (η τρομπέτα, σαξόφωνο, κλαρινέτο, φλάουτο κ.α.).
Τα παιδιά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή συμβουλεύουμε τους γονείς, τα παιδιά να έχουν φτάσει σε μία ηλικία που να έχουν όλα τα ενήλικα δόντια τους, καθώς απαιτείται καλώς έλεγχος της αναπνοής αλλά και η σωστή τοποθέτηση των χειλιών στις θέσεις γύρω από το επιστόμιο. 
Τα παιδιά μαθαίνουν, με ασκήσεις αναπνοής, να ελέγχουν το διάφραγμα και δεν ταλαιπωρούν τους πνεύμονες.
Η διάρκεια των σπουδών είναι γύρω στα 8 έτη.

Βασιλιάς όλων των οργάνων είναι το πιάνο, έχει υπέροχο ήχο και άπειρες εκτελεστικές δυνατότητες, ενώ είναι απαραίτητο για οποιοδήποτε πτυχίο θεωρητικών. Λόγω της φύσης του οργάνου, το παιδί μπορεί να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία. Το ίδιο ισχύει και για το αρμόνιο.
Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν περίπου από 4 χρονών.
Η διάρκεια των σπουδών είναι περίπου 8 χρόνια.

Για τα κρουστά όργανα η καλύτερη ηλικία είναι γύρω στο 8 έτη και δεν απαιτείται σωματική δύναμη, καθώς ο μαθητής μαθαίνει να χρησιμοποιεί τους φυσικούς μοχλούς του σώματος (τους βραχίονες και τους καρπούς του).
Η διάρκεια των σπουδών είναι περίπου 6 χρόνια.

Εάν παρατηρήσουμε ένα ενδιαφέρον για κάποιο μουσικό όργανο από το παιδί μας, καλό είναι να το παροτρύνουμε να ξεκινήσει .
Όλοι οι γονείς γνωρίζουν πολύ καλύτερα την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις του παιδιού τους, έτσι σκεφτείτε, συζητήστε με τα παιδιά και αποφασίστε  από το κοινού, για τις πιο ιδανικές επιλογές για το παιδί και την οικογένεια.
Τα οφέλη εξάλλου της μουσικής είναι πολλά.
Πέρα από τη γενική μουσική παιδεία ,που σίγουρα είναι πολύτιμη, για την ψυχοσύνθεση του παιδιού, αλλά και για την λειτουργία του εγκεφάλου του.

Το ταξίδι στον μαγικό κόσμο της μουσικής, θα είναι σίγουρα μοναδικό και συναρπαστικό.
Εύχομαι καλή αρχή σε κάθε επιλογή.