Οι μικροί μας φίλοι μιλούν για το βιβλίο

Οι μικροί μας φίλοι μιλούν για το βιβλίο

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς, Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα ( International Board on Books for Young People- IBBY) το 1966 και κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.  

Φέτος υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle και η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον εικονογράφο και συγγραφέα Roger Mello. 

‘’ Όταν διαβάζουμε το μυαλό μας βγάζει φτερά . Όταν γράφουμε , τα δάχτυλα μας τραγουδούν.’’ 

Πολλά έχουν γραφτεί όλα αυτά τα χρόνια, πολλές οι προσεγγίσεις, τα αφιερώματα για μια παγκόσμια ημέρα που αν το καλοσκεφτούμε, μόνο εμείς οι ενήλικες ή τουλάχιστον κάποιοι από εμάς προσπαθούμε να την διατηρούμε και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Γιατί κακά τα ψέματα, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το κατά πόσο τα παιδιά μας θα αγαπήσουν τα βιβλία και το διάβασμα.  

Από την άλλη η τεχνολογία έχει εισβάλλει στην ζωή όλων μας, κυρίως των παιδιών, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία, που βρίσκονται πάρα πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή και που ουσιαστικά δεν έχουν καμία επαφή με τις σελίδες ενός βιβλίου. Όσο περνούν τα χρόνια, η απομάκρυνσή τους από τα βιβλία μεγαλώνει, βρίσκουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα στο άκουσμα της λέξης βιβλίο, να σε κοιτάνε με βλέμμα απορίας. Και θα είναι λυπηρό αν μετά από κάποια χρόνια, δούμε τα βιβλία να εκτίθενται σε μουσεία, σε δημοπρασίες ή σε ιδιωτικές συλλογές. 

Υπάρχουν όμως και κάποιοι μικροί μας φίλοι που αγαπούν τα βιβλία και το διάβασμα. Ας δούμε τι μας είπαν. 

Μου αρέσουν τα βιβλία με ζωγραφιές γιατί μου αρέσει να βλέπω τις χρωματιστές εικόνες και να διαβάζω τα γράμματα. Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι ‘’Γιορτινές Ιστορίες του Κόσμου’’ 
Γεωργία Α. 8 ετών 

Μου αρέσει να διαβάζω το βράδυ πριν πάω για ύπνο αντί να δω τηλεόραση. Μιας και ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, το αγαπημένο μου είναι τα ‘’Ποδοσφαιρόνια’’
Λευτέρης Τ. 12 ετών 

Με τα βιβλία περνάω δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μου. Δεν έχω κάποιο αγαπημένο. 
Αριέτα Α. 11 ετών 

Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία γιατί όταν αφοσιώνομαι στο διάβασμα, νιώθω ότι βρίσκομαι σε άλλον κόσμο. Επίσης μαθαίνω πολλές λέξεις. Τώρα διαβάζω τον Harry Potter, ‘’Η Κάμαρα με τα Μυστικά’’. Πολύ ωραίο! 
Ειρήνη Σ. 10 ετών 

Διαβάζω βιβλία με ζώα γιατί θέλω να μαθαίνω συνέχεια όσα περισσότερα μπορώ για εκείνα. Ονειρεύομαι να γίνω ζωολόγος όταν μεγαλώσω και φωτογράφος άγριας φύσης. ‘’Τα Γενέθλια’’ της Ζωρζ Σαρή, είναι το αγαπημένο μου. Μαζί με τον φίλο μου τον Φίλιππο που είναι από την Κένυα, είμαστε υπεύθυνοι στη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου μας και στα διαλείμματα προτείνουμε βιβλία στα άλλα παιδιά και σημειώνουμε ποιος δανείζεται τι. 
Άγγελος Τ. 11,5 ετών