Ο νέος χώρος τέχνης TAVROS στον Ταύρο

Ο νέος χώρος τέχνης TAVROS στον Ταύρο

Στην οδό Αναξαγόρα 33 στον Ταύρο, λειτουργεί, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, ένας διαφορετικός χώρος τέχνης, ο TAVROS. Ο χώρος εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2019 από την locus athens, Μαρία – Θάλεια Καρρά και Όλγα Χατζηδάκη, και το πρόγραμμά του αποτελείται από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, προβολές και πρωτότυπη έρευνα. 

O TAVROS επιμελείται και φιλοξενεί μία ευρεία ποικιλία δράσεων και συνεργάζεται με άτομα, ομάδες, ιδρύματα και οργανισμούς διαφορετικών πεδίων και προσεγγίσεων. Ασχολείται με επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα σχετικά με την δημοκρατία, την ισότητα και την οικολογία που αφορούν κάθε είδους κοινότητα και ατομικότητα.  

Αρχικά, μας έκανε εντύπωση ότι επέλεξαν να δημιουργήσουν τον χώρο τους στον Ταύρο. Μας εξήγησαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει πολλές συγγένειες με την θεματογραφία των όσων πραγματεύονται, αλλά και τόνισαν το γεγονός πως ο Ταύρος είναι μια περιοχή που έχει ‘’χώρο’’ και μπορείς να ‘’αναπνεύσεις’’. Η δραστηριότητά τους δεν περιορίζεται μονάχα στο κτήριο της Αναξαγορά, αλλά έχει ήδη επεκταθεί με διάφορες δράσεις και στην ευρύτερη γειτονιά του Ταύρου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “τεχνοΔοχεία” που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου το 2019 με την συμμετοχή όλων των τάξεων του σχολείου, αλλά και το σινε-κονσέρτο του προγράμματος συλλογικού σινεμά “Δυστυχώς, ήταν παράδεισος” (σε επιμέλεια της Delphine Leccas) που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο γήπεδο ΓΑΣΤ της Αναξαγόρα υπό την αιγίδα του Δήμου. 

Την τρέχουσα χρονική περίοδο, ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει την εφημερίδα Ψωμί, που διανέμεται δωρεάν στους φούρνους του Ταύρου και σε κάποιους φούρνους του Μοσχάτου. Πρόκειται για μία εφημερίδα που περιλαμβάνει κείμενα για το παραδοσιακό ψωμί με προζύμι, τους παραδοσιακούς φούρνους και αναφέρεται στις εναλλακτικές πρακτικές γεωργίας, στις βιολογικές και πολιτικές διαστάσεις που συντελούνται ανά τα χρόνια στην διαδικασία ζυμώματος, στο πως αλλάζει η γεύση του ψωμιού με το πέρασμα των χρόνων και από το χωριό στην πόλη. Τα κείμενα της εφημερίδας συνυπογράφουν η αρτοποιήτρια Ελισάβετ Κουλούρη και η αρχιτεκτονική ομάδα A Whale’s Architect και είναι μεταφρασμένα σε 7 γλώσσες: Ελληνικά, Punjabi, Ρωσικά, Αλβανικά, Αρμένικα, Αραβικά και Γαλλικά. Έτσι, απευθύνεται σχεδόν σε όλους τους κατοίκους του Ταύρου.  

Αυτή η εφημερίδα προέκυψε έπειτα από σκέψη για το πώς μπορείς να μοιράζεσαι σε μια εποχή που δεν μπορείς να μοιραστείς και πώς να παράγεις και να παρουσιάζεις καλλιτεχνικά έργα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά ο χώρος συνάντησης έργου-κοινού. 

Το Ψωμί, μία εφημερίδα της καλλιτέχνιδας Πάκυ Βλασσοπούλου, είναι μέρος ενός ευρωπαϊκού και διεπιστημονικού προγράμματος που συνδέει και ενεργοποιεί πολιτιστικούς φορείς, στηρίζοντας έμπρακτα λύσεις που προέρχονται από το πεδίο του πολιτισμού και αφορούν τις οικολογικές μετατοπίσεις και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ακολουθήσουν ακόμα δύο έργα/προτζεκτ με θέμα το ψωμί. Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέρος του προτζεκτ The Table and the Territory και με την υποστήριξη των Polyeco Contemporary Art Initiative PCAI και Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. 

Όσοι κι όσες προμηθευτείτε πάντως την εφημερίδα μπορείτε να στείλετε τα σχόλια και τις σκέψεις σας απευθείας στο email του TAVROS, info@tavros.space, όπως παροτρύνουν και οι ίδιες. 

Εμείς περιμένουμε με ανυπομονησία την συνέχεια του πρότζεκτ, που ομολογουμένως φαίνεται αρκετά διαφορετικό για τα τοπικά δεδομένα.