Μάγισσες – Σφαγεία : Το γεύμα. Στον εμβληματικό χώρο των Δημοτικών Σφαγείων στον Ταύρο

Μάγισσες – Σφαγεία : Το γεύμα. Στον εμβληματικό χώρο των Δημοτικών Σφαγείων στον Ταύρο

Την Κυριακή 8 Μαΐου 2022, Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, παρουσιάζεται η σκηνική σύνθεση ‘’Μάγισσες- Σφαγεία: Το γεύμα’’, στον εμβληματικό χώρο των Δημοτικών Σφαγείων, που ανοίγει της πύλες του για πρώτη φορά μετά την καταστροφική φωτιά και που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής. 

Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο της βραβευμένης συγγραφέα Νατάσας Σιδέρη (Α΄ βραβείο στον διαγωνισμό θεατρικής γραφής MYTHOS του ΚΘΒΕ σε συνεργασία με το θέατρο του Regensburg, βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου περιοδικού ‘’Ο Αναγνώστης’’). 

Οι ‘’Μάγισσες’’ γράφτηκαν με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας, συνδιαλέγονται με μπαρόκ μουσικά σπαράγματα και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς. Αντλώντας υλικό από ιστορικές καταγραφές έμφυλης βίας που τελέστηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος αλλά και από την ελληνική προφορική παράδοση (το δεύτερο μέρος της παράστασης συνομιλεί με την παραλογή ‘’Του Γεφυριού της Άρτας'') καθώς και την σύγχρονη παράδοξη ‘’ελληνικότητα'', το έργο αναδεικνύει τα γυναικεία ζητήματα που προκύπτουν μέσα από αφηγήσεις του παρελθόντος ως ολοζώντανα αιτήματα του παρόντος.

Τα Δημοτικά Σφαγεία Ταύρου θα αποτελέσουν τον δεύτερο σταθμό αυτού του εν εξελίξει έργου, μιας και η παράσταση συνομιλεί εκ νέου με τον ιστορικά φορτισμένο αυτό χώρο που είναι πηγή έμπνευσης. ‘’Όταν αντίκρισα την πρόσοψη των Δημοτικών Σφαγείων, σκέφτηκα ότι ο χώρος θα ήταν πολύ ταιριαστός με το θέμα της παράστασης'' μας ανέφερε η συγγραφέας Νατάσα Σιδέρη.

Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης, έγινε στην υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ζογγολόπουλου, με σημείο αναφοράς τα εμβληματικά γλυπτά του καλλιτέχνη και εντάχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. 

Συντελεστές

Κείμενο: Νατάσα Σιδέρη

Σκηνοθεσία: Θανάσης Δόβρης

Ερμηνεία: Νικόλ Δημητρακοπούλου

Μουσικοί:

Αναστασία Κότσαλη, μεσόφωνος

Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης, μπαγιάν

Κυριακή 8 Μαΐου

Ώρα 21:00

Σφαγεία (Πειραιώς 225 Ταύρος Αττικής) 

Είσοδος Ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)