Η πρώτη Ελληνική Σημαία

Η πρώτη Ελληνική Σημαία

Η πρώτη ελληνική σημαία,  από την οποία θα προκύψει αργότερα η γνωστή μας γαλανόλευκη υφάνθηκε σ' έναν παραδοσιακό αργαλειό με πολύ απλά υλικά στη Σκιάθο. 

Εκεί είχε καταφύγει ο ένδοξος αρχηγός κλεφτών από τη Θεσσαλία Νικοτσαράς και μαζί με τον περίφημο καπετάνιο Γιάννη Σταθά, είχαν το νησί ως ορμητήριο για τον πειρατικό στολίσκο τους. Οι δυο τους σε μυστική συνέργεια με τον πρώτο Ηγούμενο της Μονής στο Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας Όσιο Ηγούμενο Νήφωνα, σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν την πρώτη ελληνική σημαία. Θεωρούσαν ότι αυτή η σημαία ήταν του πελάγους, εφόσον ήταν και είναι τόσο μεγάλο το ελληνικό πέλαγος. 

Το συγκινητικό αυτοσχέδιο σύμβολο, ευλογήθηκε το Σεπτέμβριο του 1807, σε τελετή όπου παρέστη και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. . Ήταν τόσοι πολλοί οι άνθρωποι εκείνης της εποχής , ιδιαίτερα από τη Σκιάθο και από τα άλλα νησιά, που ήταν σχεδόν... ελεύθερα από Τούρκους, που ενθουσιάστηκαν από την παρουσίαση, όσοι γνώριζαν τη σημαία με τον λευκό σταυρό σε γαλάζιο φόντο, που συμβόλιζε τη θάλασσα. Μπροστά σ ‘αυτήν έδωσαν τον "Όρκο της Ελευθερίας" οι αγωνιστές. 

Αυτή η ίδια σημαία, η γαλανόλευκη της Σκιάθου, κυμάτισε στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1821 και καθιερώθηκε ως σύμβολο του Έθνους των Ελλήνων. Η πελαγίσια σημαία με την πολύ απλή σχεδίαση του ουρανού (το λευκό) και της θάλασσας (το γαλάζιο), είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και καθιερώθηκε ως εθνική σημαία των πολεμικών πλοίων του ελληνικού κράτους στα 200 χρόνια της ύπαρξής της

Στην Ι.Μ. Ευαγγελιστρίας Θεοτόκου στη Σκιάθο, φυλάσσεται ακόμη και σήμερα, ως πολύτιμο κειμήλιο.