Η ιστορία των θερινών κινηματογράφων Μοσχάτου - Ταύρου: Σινέ Κήπος - Μοσχάτο

Η ιστορία των θερινών κινηματογράφων Μοσχάτου - Ταύρου: Σινέ Κήπος - Μοσχάτο

Ζεστά βράδια σε ένα ακόμα καλοκαίρι που σε λίγες μέρες θα ρίξει αυλαία, ένα ομολογουμένως δύσκολο καλοκαίρι, όμως εκείνο που θα μείνει στις μνήμες μας είναι οι νύχτες με φεγγάρι, με τη μυρωδιά των νυχτολούλουδων και τη γλυκιά αίσθηση πως τελικά τα θερινά σινεμά συνεχίζουν να μας διασκεδάζουν δεκαετίες τώρα.

Οι κινηματογράφοι του Μοσχάτου ήταν οι εξής:

ΑΤΛΑΝΤΑ επί της οδού Μακρυγιάννη, λειτούργησε τη δεκαετία ΄60 - ΄70, μετατράπηκε σε χειμερινό αλλά μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του έκλεισε οριστικά. Στη θέση του σήμερα υπάρχει σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ επί της οδού Λάμπρου Κατσώνη & Καποδιστρίου, λειτούργησε 1 -2 χρόνια από το 1968  έως το 1970. 

ΑΚΤΗ επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος από το 1950 έως το 1960 περίπου.

ΣΙΝΕ ΚΗΠΟΣ, Θερμοπυλών 49 & Κνωσού, όπου λειτουργεί έως σήμερα.

Θερινός κινηματογράφος ΣΙΝΕ ΚΗΠΟΣ πρώην ΜΟΣΧΑΤΟΝ

Ένας από τους ιστορικούς θερινούς κινηματογράφους της αθηναϊκής ψυχαγωγίας, με ταινίες πρώτης προβολής υπήρξε ο κινηματογράφος Σινέ Κήπος. Ανήκε στον Ιωάννη Μιχαλοδημητράκη και λειτουργεί από το 1965 δίπλα στον χειμερινό κινηματογράφο Μοσχάτον, που κατεδαφίστηκε το 2008. Το όνομα Σινέ Κήπος δόθηκε από το Δήμο Μοσχάτου, όταν το 1989 τον ενοικίασε από τον ιδιοκτήτη του μετά από σχεδόν 10 χρόνια μη λειτουργίας. 

Έτσι λειτούργησε ο πρώτος Δημοτικός θερινός κινηματογράφος στη χώρα. Από το 2016 είναι πλέον ιδιοκτησία του Δήμου. Μάλιστα ήταν και ο πρώτος κινηματογράφος που καθιέρωσε τα τραπεζάκια ανάμεσα στις κλασικές κινηματογραφικές καρέκλες, κάτι που εφάρμοσαν στη συνέχεια και άλλοι θερινοί κινηματογράφοι.

Στο ξεκίνημα της λειτουργίας του εκτός από τις ξένες και ελληνικές ταινίες, στον χειμερινό κινηματογράφο, διοργανώνονταν και αγώνες ελεύθερης πάλης με γνωστούς παλαιστές της εποχής, όπως τον Χάρη Καρπόζηλο και τον Γιώργο Γιουλίοβα, γνωστό ως Μασκοφόρο. Ο χώρος μετατρεπόταν σε ring και το κοινό τους αποθέωνε. 

Το κοινό του κυρίως κάτοικοι της περιοχής όπως σε όλους τους τότε συνοικιακούς κινηματογράφους. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει μιας και οι μυημένοι στον κινηματογράφο αναζητούν όμορφα θερινά για να απολαύσουν τις νέες κυκλοφορίες.

Ευχαριστούμε τον κύριο Γιώργο Φάκλαρη και τον κύριο Γιάννη Ιωαννίδη για τις πληροφορίες.