Γιατί να μάθει το παιδί μου μουσική

Γιατί να μάθει το παιδί μου μουσική

Η μουσική είναι απαραίτητη δραστηριότητα για τα παιδιά μας.
Μπορεί το μάθημα της μουσικής να είναι αδικημένο, έχοντας μια δευτερεύουσα θέση στα σχολεία μας και να μην του δίνεται η απαραίτητη σημασία, όμως τα οφέλη της, πιστέψτε με είναι πάρα πολλά.
Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, επιστημονικά αποδεδειγμένα, μπορεί να μειώσει το άγχος, να βοηθήσει στην συγκέντρωση του εγκεφάλου και να βελτιώσει τον συναισθηματικό έλεγχο ενός παιδιού.
Η μουσική επιστήμη έχει σημαντικά οφέλη, ειδικά στα παιδιά.

Ποια είναι τα οφέλη;

• Διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν σχέση με την συγκέντρωση, τα μαθηματικά και τον έλεγχο των συναισθημάτων. Η μουσική επιδρά και ως χαλαρωτικό, δημιουργεί ευθυμία και χαλάρωση.

• Βελτιώνει την μνήμη, πολύ σημαντικό, καθώς θα τα βοηθήσει και στα μαθήματα του σχολείου.

• Αναπτύσσει την κοινωνικότητα, γιατί τα παιδιά μαθαίνουν να έχουν υπομονή, να συνεργάζονται και να σέβονται.

• Αποκτούν αυτοπεποίθηση, αφού καταλαβαίνουν ότι μπορούν να αναπτύξουν ικανότητες και να δημιουργήσουν μόνα τους. Η ικανοποίηση που παίρνει συναισθηματικά ένα παιδί μόλις καταφέρει να μάθει ένα μουσικό κομμάτι, είναι ανεκτίμητη. Σίγουρα, κανείς μας δεν ξέχασε ποτέ, την πρώτη μουσική μελωδία που έμαθε να παίζει σε κάποιο μουσικό όργανο.

• Μαθαίνουν να έχουν υπομονή και επιμονή. Από τα πρώτα κιόλας μαθήματα, αντιλαμβάνονται πως μόνο με την υπομονή θα φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

• Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί και πειθαρχία. Έτσι καταλαβαίνουν, πως θα έχουν αποτέλεσμα, όταν επιμένουν και δεν παραιτούνται. Μαθαίνουν να πειθαρχούν, για να καταφέρουν να μάθουν να παίζουν καλά ένα μουσικό κομμάτι, ορίζοντας ακόμα και την ώρα της καθημερινής εξάσκησής τους.

• Η μουσική γυμνάζει και το σώμα, εκτός από τον νου. Απαιτείται ο απόλυτος συγχρονισμός δαχτύλων και χεριών, των μυών του προσώπου και ο απόλυτος έλεγχος του διαφράγματος, της πλάτης, του στομαχιού σε συνδυασμό με τον ήχο που ακούει το αυτί και ερμηνεύει το μυαλό. Ενέργειες που γίνονται ταυτόχρονα από όλο το σώμα.

• Η μουσική καλλιεργεί την δημιουργικότητα. Απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική αλλά και για την προσωπική τους ευτυχία.

Κι αν ακόμη αναρωτιέστε, γιατί να μάθουν μουσική, η απάντηση είναι απλή.
Σίγουρα όχι γιατί αποσκοπούμε μόνο και θέλουμε να γίνει μουσικός, γνωστός παγκοσμίου φήμης. Αλλά για να έχουμε καλύτερους πνευματικά και ηθικά ανθρώπους, με ευαισθησίες, με έκδηλη την αγάπη, την ευγένεια και την καλοσύνη.