Χρόνια πολλά ΜΑΜΑ!

Χρόνια πολλά ΜΑΜΑ!

Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά…όπως και να την αποκαλέσεις… είναι η τρυφερή και ζεστή αγκαλιά, το νανούρισμα, το χάδι, το στήριγμα, η γλυκιά φωνή που αναγνωρίζεις με το που αντικρίζεις το πρώτο φως του κόσμου, το χέρι που πάντα σε κρατάει, ο ώμος που γέρνεις να κλάψεις και παίρνει τα δάκρυα σου για να ζωγραφίσει ένα χαμόγελο στα χείλη σου. Είναι αυτή που σε κατσαδιάζει, σε επιπλήττει, σου φωνάζει, που τσακώνεσαι μαζί της… 

Είναι τόσα πολλά…

Είναι δώρο ζωής…

Είναι η ίδια η ζωή…

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, όταν η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Anna Maria Jarvis είχε την ιδέα και έβαλε σκοπό στην ζωή της να την κάνει πραγματικότητα.

Η Anna Maria γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1864, στο Webster της Κομητείας Taylor, στη Δυτική Βιρτζίνια, και ήταν το 9ο από τα έντεκα παιδιά της οικογένειας. Με την ενθάρρυνση της μητέρας της, φοίτησε στο κολέγιο και έπειτα στο πανεπιστήμιο, όπου και αρίστευσε. Περιπλανήθηκε αρκετά για να βρει την εργασία που της ταίριαζε και τελικά κατέληξε στη Φιλαδέλφεια κοντά στον αδερφό της.

Από τον πρώτο καιρό πέτυχε αρκετά πράγματα στην δουλειά της ενώ διατηρούσε στενή αλληλογραφία με τη μητέρα της, η οποία ήταν υπερήφανη για τα επιτεύγματα της κόρης της. Η τακτικότατη αλληλογραφία τους βοήθησε ως μητέρα και την κόρη να παραμένουν στενά συνδεδεμένες. Τη μητέρα της την λάτρευε και την είχε ως πρότυπο. Μετά το θάνατο του πατέρα της το 1902, προέτρεψε τη μητέρα της να μετακομίσει στη Φιλαδέλφεια για να μείνει μαζί της μιας και η ίδια αλλά και ο αδελφός της ανησυχούσαν για την υγεία της. Η μητέρα της μετακόμισε το 1904 με επιβαρυμένη υγεία, αλλά ένα χρόνο αργότερα πέθανε. Ήταν 9 Μαΐου του 1905.

Η Anna Maria Jarvis έχοντας παθολογική αδυναμία στην μητέρα της, όταν εκείνη πέθανε το έκανε σκοπό της ζωής της να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας. Πάλεψε με την γραφειοκρατία και όλους τους αντιρρησίες και μετά από 9 χρόνια αγώνα, στις 9 Μαΐου του 1914 οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν. Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε διακήρυξη, σύμφωνα με την οποία η “Ημέρα της Μητέρας” καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Επέλεξε το λευκό γαρίφαλο ως λουλούδι σύμβολο, επειδή το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αγνότητα, την αλήθεια και την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης.

Λίγο αργότερα όμως άρχισε να βλέπει το όνειρο της να γίνεται “εμπόριο” με κάποιους επιτήδειους να θησαυρίζουν. Είδε όλη την συναισθηματική σημασία της ημέρας για να τιμήσει όλες τις μητέρες και τη μητρότητα να εμπορευματοποιείται. Η απογοήτευση της ήταν τόσο μεγάλη, που θέλησε να ξανακάνει αγώνα για να ακυρώσει την απόφαση της παγκόσμιας ημέρας.

Το 1943, άρχισε να οργανώνει εκστρατεία για την ανάκληση της Ημέρας της Μητέρας, αλλά αρρώστησε και το θέμα ατόνησε. Έπρεπε να νοσηλευτεί σε πανάκριβο σανατόριο χωρίς να έχει τα χρήματα για να το κάνει. Όταν οι γύρω επιχειρηματίες με τις βιομηχανίες λουλουδιών γλυκών και ευχετήριων καρτών, έμαθαν για την κατάσταση της και επειδή κάθε χρόνο θησαύριζαν εξ’ αιτίας της, αποφάσισαν και πλήρωσαν τους λογαριασμούς στο σανατόριο. Το τέλος ήρθε στις 24 Νοεμβρίου του 1948.