Ανοιχτή Βιβλιοθήκη Κοινοτικό πρόγραμμα Ταύρου Μέρος I

Ανοιχτή Βιβλιοθήκη Κοινοτικό πρόγραμμα Ταύρου Μέρος I

Μάρτιος – Ιούλιος 2021

H Ανοιχτή Βιβλιοθήκη* είναι ένα κοινοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν μία τάξη φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αμβούργου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ταύρου και οι κάτοικοι της περιοχής, που έχει στόχο να ενθαρρύνει την τοπική κοινωνία να αναπτύξει κοινωνικές σχέσεις και συνήθειες μέσω του σχεδιασμού. Το πρόγραμμα έχει απαρτιστεί από ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών ανθρώπων με διεπιστημονικά ενδιαφέροντα και σαφή προσήλωση στις μικρές κοινότητες. Πυρήνας έμπνευσης του προγράμματος είναι ο πολυεθνικός, πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της γειτονιάς του Ταύρου.

Παράλληλα με την καταγραφή και εργασία συγκεκριμένων αναγκών της βιβλιοθήκης, όπως ο σχεδιασμός επίπλων για ενήλικες και παιδιά εσωτερικά και εξωτερικά στο χώρο, το πρόγραμμα επιδιώκει να ενισχύσει την πολυφωνία της βιβλιοθήκης διευρύνοντας τη συλλογή βιβλίων και επικοινωνώντας τη δημόσια παρουσία της. Μία επιλογή σημαντικών έργων στις πιο πολυ-ομιλούμενες γλώσσες της περιοχής όπως τα Αλβανικά, τα Πακιστανικά και τα Παντζάμπι έχει συνταχθεί με πολλή φροντίδα από τους φοιτητές και συγκεντρωθεί από διαφορετικές μέρη και πηγές. Μία πολύγλωσση καμπάνια απαρτιζόμενη από μπανερ και αφίσες έχει επίσης σχεδιαστεί από τους φοιτητές με στόχο να φωτίσει την παρουσία της δημοτικής βιβλιοθήκης στην περιοχή.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στον εξωτερικό χώρο της βιβλιοθήκης, ο οποίος έχει μια εντελώς νέα πρόσοψη. Αυτή η μικρή και δημόσια εξωτερική ζώνη έχει ανανεωθεί πλήρως, έχει φυτευτεί σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι πλέον ένας ζωντανός, πράσινος και προσβάσιμος χώρος στον οποίο οι κάτοικοι μπορούν να σταθούν και να απολαύσουν στιγμές αναγνωστικής ησυχίας.

H Ανοιχτή Βιβλιοθήκη επιδιώκει να προσφέρει στην κοινότητα ένα ανοιχτό και φιλόξενο περιβάλλον ανάγνωσης, στο οποίο προκύπτουν καθημερινές στιγμές κοινωνικής συναναστροφής ανάμεσα στους κατοίκους του Ταύρου.

* Λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας του covid19, το πρόγραμμα χωρίστηκε ανάμεσα στα δύο τμήματα και το πρώτο μέρος του προγράμματος είναι η Ανοιχτή Βιβλιοθήκη, το οποίο υλοποιήθηκε εξ’ αποστάσεως κατά τη διάρκεια του εαρινού / θερινού εξαμήνου του 2021 σε συνεργασία με τη Βαλεντίνα Κάργα και την τάξη της, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ταύρου και την Όλγα Χατζηδάκη, επιμελήτρια του έργου. Μέσα από τα διαδικτυακά μαθήματα της τάξης, τις ψηφιακές συζητήσεις και τις επισκέψεις στη βιβλιοθήκη των ντόπιων εμπλεκομένων το πρώτο μέρος τους προγράμματος οργανώθηκε και αναπτύχθηκε με ευελιξία. Το δεύτερο μέρος σε συνεργασία με το τμήμα του Jesko Fezer θα εξελιχθεί κατά το φθινοπωρινό / χειμερινό εξάμηνο και θα λάβει τη μορφή μιας διβδόμαδης επίσκεψης στην περιοχή του Ταύρου με πολλαπλές ανταλλαγές μεταξύ των κατοίκων, των καλλιτεχνών/-ιδων και ακτιβιστών/-στριών.

 

Ομάδα

Επιμέλεια: Όλγα Χατζηδάκη

Σχεδιασμός Έργου: Hfbk University of Fine Arts Hamburg -Τμήμα Σχεδίου: Καθ. Βαλεντίνα Κάργα, Φοιτητές: Seda Yıldız, Ronja Soopan, Jeanie Brell, Nele Oetjens, Maria Rincon, Irini Schwab, Josefina Dux, Mu-Heng Tsai

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ταύρου: Μαριάννα Στιβαχτά Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Χριστίνα Μιγγίρου

Υποστήριξη Goethe-Institut Athen

Συνεργάτες: Σχολή Καλών Τεχνών του Αμβούργου, Δήμος Ταύρου, Πνευματικό Κέντρο

Ταύρου, tavros / locus athens

 

Ευχαριστίες

Είμαστε ευγνώμονες σε μία διευρυμένη κοινότητα ανθρώπων που συντέλεσαν σημαντικά στο πρόγραμμά μας, συγκεκριμένα:

To Δήμο Ταύρου/ Μοσχάτου, για την παροχή εργασιών στη βιβλιοθήκη

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη δωρεά σε επιπλέον φυτά

Την Stefanie Peter από το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας, για την αναζήτηση σπάνιων βιβλίων Το βιβλιοπωλείο Hopscotch στο Βερολίνο, για τη συμβουλευτική

Τον Leonhard Emerling από το Ινστιτούτο Goethe στο New Delhi, για την εύρευση και την αποστολή σπάνιων βιβλίων

Την Farrah Batool από το Ινστιτούτο Goethe στο New Delhi, για την εύρευση και αποστολή σπάνιων βιβλίων

Τον Γιώργο Μπούτρο, για την προσφορά του να εγκαταστήσει το μπανερ της βιβλιοθήκης

Τον Murtaza Latif, για τις μεταφράσεις στα Πακιστανικά

Την Konstantina Kanani, για τις μεταφράσεις στα Αλβανικά

Το βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο στην Αθήνα, για τη δωρεά μεταχειρισμένων βιβλίων