26 χρόνια θεατρικό εργαστήρι ''Εν Δράσει''

26 χρόνια θεατρικό εργαστήρι ''Εν Δράσει''

Πρωταπριλιά σήμερα και το θεατρικό εργαστήρι Εν Δράσει του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου έχει γενέθλια. Ναι, καλά διαβάσατε! Δημιουργήθηκε πριν 26 χρόνια, την 1η Απριλίου του 1995. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ιδέα γεννήθηκε από τον τότε δήμαρχο του Δήμου Ταύρου, τον αείμνηστο Παναγιώτη Βακαλόπουλο, που ήθελε να δώσει μια νέα πνοή στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου. Την ευθύνη  αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Ναρλής και η ίδρυση του εργαστηρίου είναι γεγονός. Το αμφιθέατρο «Νίκος Τεμπονέρας» γίνεται το στέκι όλης της ομάδας του Εν Δράσει, μιας και τους φιλοξενεί για τις πρόβες τους αλλά και για την πρώτη τους παράσταση, με το έργο «Τελετή» του Παύλου Μάτεσι και η προσπάθεια αγκαλιάζεται από τους δημότες από την πρώτη στιγμή.  

Από την πρώτη παράσταση, με το έργο “Τελετή”


Η διοίκηση του Δήμου, θέλοντας να έχει τη δική του στέγη το θεατρικό εργαστήρι Εν Δράσει, μετά από ένα χρόνο το 1996, δημιουργεί το δημοτικό θέατρο Ταύρου στο 2ο όροφο του δημαρχείου του Ταύρου. Έχουν πλέον τον δικό τους χώρο, όπου μπορούν να συνεχίσουν τις δράσεις τους. Στα εγκαίνια του δημοτικού θεάτρου, με το έργο  «Γέρμα»  του Φ. Γκ. Λόρκα, ο δήμαρχος Παναγιώτης Βακαλόπουλος παθαίνει «ένα ισχυρό σοκ» (όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο Παναγιώτης Ναρλής γελώντας). Ο λόγος; Το πάτωμα της σκηνής έχει γεμίσει με τύρφη (χώμα) για τις ανάγκες της παράστασης. 

Από την παράσταση “Γέρμα”


Η επιτυχημένη δράση του εργαστηρίου, καθώς και η αποδοχή του κοινού στάθηκαν οι αιτίες (και με επιθυμία του Παναγιώτη Βακαλόπουλου), για να φτιαχτεί ο θερινός κινηματογράφος «Σινέ Μασκώτ», ώστε να παρουσιάζονται οι καλοκαιρινές θεατρικές παραστάσεις του Εν Δράσει. Το καλοκαίρι του 1998 ολοκληρώνονται οι εργασίες και υποδέχεται την θεατρική παράσταση «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Τα επόμενα χρόνια, ο χώρος γεμίζει ασφυκτικά κάθε καλοκαίρι, με εξαιρετικές παραστάσεις από το θεατρικό εργαστήρι και υπό την σκηνοθετική επίβλεψη του Παναγιώτη Ναρλή. 

Η πορεία του δεν σταματάει όμως εκεί. Το καλοκαίρι του 2008, με πρωτοβουλία του θεατρικού εργαστηρίου Εν Δράσει, διοργανώνεται το 1ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, ένας πολιτιστικός θεσμός του δήμου, που συνεχίζει να υφίσταται μέχρι σήμερα, στοχεύοντας στην ανάδειξη της ποιοτικής ερασιτεχνικής δημιουργίας, όσο και στην παροχή ευκαιριών σε ολοένα και περισσότερους πολίτες της Αττικής, να παρακολουθήσουν δωρεάν, Θέατρο στην πόλη τους. 


Στο 1ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ συμμετείχαν οι Δήμοι Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Μαραθώνα, Ρέντη και Ταύρου και έκτοτε έχουν συμμετάσχει 15 Δήμοι της Αττικής αλλά στα πλαίσιά του έχουν πραγματοποιηθεί παραστάσεις και από φιλοξενούμενους (πχ Δίστομο, Κόρινθος, Ηλιούπολη, ΤΕΙ Αθήνας κ.λπ.). Ο κάθε δήμος εκπροσωπείται από ένα ή δύο ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα  που πραγματοποιούν παραστάσεις σε όλους τους συμμετέχοντες δήμους στην περίοδο καλοκαιριού και φθινοπώρου, πάντα με ελεύθερη είσοδο.  


Το 2017 Το φεστιβάλ τέθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και έλαβε την πιστοποίηση EFFE Label 2017-2021 της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ (EFA) και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αξιολόγηση που έλαβε από τον ευρωπαϊκό φορέα το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής ήταν η ακόλουθη: « Ένα πρωτότυπο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, με ισχυρό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, το οποίο διευρύνει το κοινό του θεάτρου σε περιοχές των Αθηνών με διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο».  

Από το 2019 το Διαδημοτικό Φεστιβάλ στηρίζει και το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 


Φέτος συμπληρώνονται 14 χρόνια από τη πρώτη διοργάνωση του και παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, το Εν Δράσει θα μας προσφέρει δυο ακόμα εξαιρετικές παραστάσεις. Δεν θα σας αποκαλύψουμε περισσότερα….. Εν αναμονή λοιπόν…. 

Ευχαριστούμε θερμά τον Παναγιώτη Ναρλή για το υλικό και τις πληροφορίες που μας έδωσε για αυτό το αφιέρωμα.