Συνάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστο Δήμα με τον Τομεάρχη Έρευνας & Καινοτομίας της ΝΔ Νίκο Κανέλλο

Συνάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστο Δήμα με τον Τομεάρχη Έρευνας & Καινοτομίας της ΝΔ Νίκο Κανέλλο

Ο Τομεάρχης Έρευνας & Καινοτομίας της ΝΔ, κ. Νίκος Κανέλλος, επισκέφτηκε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιο για την Έρευνα και Καινοτομία, κ. Χρίστο Δήμα. 

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι προτάσεις που κατέθεσε ο επικεφαλής του Τομέα Έρευνας & Καινοτομίας στο πλαίσιο του νέου προγράμματος της ΝΔ, αλλά και οι προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 3,5 χρόνια για την προώθηση της έρευνας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα, αξίζει να αναφερθούν:

η θεαματική ετήσια αύξηση του δείκτη έντασης των δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη της τάξεως του 18% (καλύτερη επίδοση των τελευταίων 10 ετών)

- η ανάδειξη της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας στην καινοτομία μέσω των Κέντρων Ικανοτήτων (Competence Centers) και των Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας (Innovation Clusters)

- η ολοκληρωμένη παρέμβαση για την ωρίμανση και τη λειτουργία των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας στην Ελλάδα για τη βέλτιστη οικονομική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας

- η ενίσχυση επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων μέσω της εμβληματικής δράσης «Ερευνώ - Καινοτομώ», ύψους 300 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση

- η αύξηση των υπερεκπτώσεων για δαπάνες σε R&D από το 130% στο 200% που αποτελεί ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο σε έρευνα και ανάπτυξη αλλά και να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους επενδυτές από το εξωτερικό

- η ίδρυση του Elevate Greece, του πρώτου εθνικού μητρώου των νεοφυών επιχειρήσεων και εταιρειών-τεχνοβλαστών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (ο αριθμός των εγγεγραμμένων start-ups ανέρχεται στις 717, με περισσότερους από 6.700 νέους ταλαντούχους επιχειρηματίες και επιστήμονες να καινοτομούν σε 21 τομείς δραστηριοποίησης)