Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Ο δήμαρχος Ευθυμίου, η παράταξή του και η “Λαϊκή Συσπείρωση” στέρησαν ενίσχυση 30.000 ευρώ από τα ευάλωτα νοικοκυριά

Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου για το 2021, με δυο θέματα.

Το πρώτο αφορούσε το αίτημα της Κίνησης Πολιτών “Μεσοποταμία” για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την προστασία των κατοίκων του Μοσχάτου από τον κίνδυνο επικείμενης πλημμύρας και το δεύτερο αφορούσε τη μείωση ή την πλήρη απαλλαγή Δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες κατοίκων του Δήμου μας.

Για το πρώτο θέμα ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”, Μπάμπης Μπιλίνης, τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί των έργων υποδομής για την αποχέτευση των ομβρίων και να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και καθυστερήσεις, που οφείλονται σε λάθους σχεδιασμούς, σε αρχαιολογικές δεσμεύσεις και σε διοικητικές αστοχίες.

Η κλιματική όμως κρίση προκαλεί αστάθεια στα μοντέλα κλίματος και καθιστά τις όποιες υποδομές ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να σχεδιάσει την αυτοοργάνωση της κοινωνίας του Μοσχάτου, ώστε να βοηθηθούν οι κάτοικοι των κρίσιμων περιοχών.

Για τη μείωση ή πλήρη απαλλαγή Δημοτικών Τελών σε ευπαθείς ομάδες η Δημοτική Κίνηση “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” είχε ήδη κάνει τις προτάσεις της κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού των Δημοτικών Τελών 2022. Το “κόστος της πρότασης αυτή εκτιμάται γύρω στις 180.000 ευρώ σε σύνολο προϋπολογισθέντων εσόδων περίπου 12.000.000 ευρώ και με δεδομένο ότι παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια ταμειακό περίσσευμα στα Δημοτικά Τέλη περίπου 2.000.000 ευρώ.

Απέναντι στην πρόταση αυτή, η Διοίκηση του Δήμου επεξεργάστηκε μια πιο συντηρητική πρόταση με “κόστος για τον Δημοτικό προϋπολογισμό μέχρι 100.000 ευρώ”, επικαλούμενη την κρίση ακρίβειας και την αστάθεια, που δημιουργεί στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αξίζει να αναφερθεί πως για να ισχύσει η όποια μείωση ή απαλλαγή τελών πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (17 μέλη), ενώ τα παρόντα μέλη της παράταξης Ευθυμίου ήταν λιγότερα (15 μέλη).

Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι, εκτός από την ακρίβεια, η κυβερνητική απόφαση για το “τέλος ταφής” απορριμμάτων από 1-1-2022 δημιουργεί στον Δήμο επιπλέον κόστος 500.000 ευρώ.

Για τους λόγους αυτούς, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”, Μπάμπης Μπιλίνης, προχώρησε σε μίασυνθετική πρόταση, ώστε παρά τις δυσκολίες να υπάρξει ομόφωνη απόφαση. Η πρόταση αυτή αύξανε το “κόστος” της πρότασης της Διοίκησης κατά 30.000 ευρώ περίπου.

Την συνθετική πρόταση της Δημοτικής Κίνησης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” υποστήριξε και η παράταξη “Μαζί μπροστά” (με εξαίρεση τον δημοτικό σύμβουλο Στ. Καζαντζή, που ψήφισε λευκό).

Δυστυχώς ο Δήμαρχος, Ανδρέας Ευθυμίου, και οι δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν δέχτηκαν την συνθετική πρόταση και επέμεναν στην αρχική πολύ συντηρητική πρόταση της Διοίκησης, η οποία και τελικά υπερψηφίστηκε (18 ψήφοι) με την βοήθεια ενός ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου και δυο συμβούλων της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Το ερώτημα πάντως για τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Ευθυμίου και της “Λαϊκής Συσπείρωσης” είναι: Ένας Δήμο, που -σύμφωνα με τους ισολογισμούς- δεν είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν άξιζε να αναδιανείμει επιπλέον 30.000 ευρώ στις ευάλωτες στην οικονομική κρίση ομάδες των κατοίκων του;

30-12-2021
“Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”
Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου.