Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Μοσχάτου Ταύρου για την υποβάθμιση της περιοχής του Ταύρου.

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Μοσχάτου Ταύρου για την υποβάθμιση της περιοχής του Ταύρου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην περιοχή του Ταύρου εγκαθίστανται προσωρινοί καταυλισμοί Ρομά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια έκρυθμη κατάσταση ως προς την υγιεινή, την καθαριότητα και φαινόμενα παραβατικότητας. Είναι ένα υπαρκτό, κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο δεν « φύτρωσε» στον Ταύρο, ούτε μπορεί να λυθεί – όπως και η εμπειρία όλων μας επιβεβαιώνει- αν ο καταυλισμός απομακρυνθεί προσωρινά από την περιοχή ή αν μεταφερθεί λίγα μέτρα παρακάτω.

Οι Ρομά είναι μια ευαίσθητη ομάδα ανθρώπων που ζουν μέσα στην απόλυτη εξαθλίωση και τη φτώχια με αποτέλεσμα να σπρώχνονται στο περιθώριο της εγκληματικότητας. Το κοινωνικό σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε «γεννά» ανισοτιμίες και εκμετάλλευση με αποτέλεσμα αυτές οι ομάδες ανθρώπων να αποκλείονται και να δημιουργούνται γκέτο σε διάφορες φτωχογειτονιές ανά τον κόσμο.

Όμως για να λυθεί το ζήτημα απαιτείται η πρόληψη και η λύση είναι η ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία με κρατική ευθύνη. Και η Δημοτική Αρχή με τη σειρά της έχει ευθύνες γιατί το μόνο μέσο που χρησιμοποιεί είναι η επικοινωνία με την αστυνομία- δηλαδή  όταν η αγανάκτηση των κατοίκων ξεχειλίζει χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και να διεκδικήσει από την κεντρική διοίκηση την υποστήριξη επιστημονικού εξειδικευμένου προσωπικού για διαμεσολάβηση και την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου ένταξης.

Η περιοχή μας είναι υποβαθμισμένη, οι ελεύθεροι χώροι παρουσιάζουν εικόνες εγκατάλειψης, ο ηλεκτροφωτισμός είναι ανεπαρκής ευνοώντας γενικά την παραβατικότητα, οι γειτονιές μοιάζουν με « φαντάσματα» αφού μένουν αναξιοποίητοι οι χώροι αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού που υπάρχουν στον Ταύρο. Κι αυτή η εικόνα επικρατεί σε ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο σε κάποιες γειτονιές.

 Διεκδικούμε λοιπόν εδώ και τώρα:

  • Να αντιμετωπιστεί η οξυμένη κατάσταση με τους Ρομά
  • Να προχωρήσουν άμεσα έργα αναβάθμισης της περιοχής, συντήρηση και αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, ηλεκτροφωτισμός κλπ
  • Να υπάρχει σταθερή φύλαξη με μόνιμο προσωπικό του Δήμου όλων των ελεύθερων χώρων του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου

Εμείς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, στηρίξαμε και στηρίζουμε την απαίτηση των κατοίκων να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να δοθεί μια λύση, από τη Δημοτική Αρχή και το κράτος.