Τρόπος ζωής: Μέρος Β'

Τρόπος ζωής: Μέρος Β'

Συνεχίζοντας λοιπόν με τις συνήθειες της καθημερινότητας, θα ήταν σημαντικό να αναφερθεί και η έννοια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης-ευαισθητοποίησης. Οι αλλαγές που παρατηρούμε στο κλίμα μας ανησυχούν όλους .Πολλές φορές σκεπτόμαστε ‘τι μπορώ να κάνω εγώ; Εγώ θα σώσω τον κόσμο; Η αλήθεια είναι, πως ο καθένας μόνος του σίγουρα δεν θα σώσει τον κόσμο. Όλοι μαζί, όμως, πραγματικά μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα. Αυτό αφορά τους πολίτες, αλλά και τους κυβερνητικούς θεσμούς.

Από τη μια μεριά, οι πολίτες θα πρέπει να σκεφτούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε στις μικρές στιγμές της καθημερινότητας, ώστε να βάλουμε το λιθαράκι μας στη προστασία του περιβάλλοντος. Από την άλλη μεριά, θα ήταν πολύ σημαντικό, οι ίδιοι οι θεσμοί να βοηθήσουν τους πολίτες σε αυτή τη διαδικασία. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τα μέσα ενημέρωσης, θα ήταν εύλογο να αφιερωθούν κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα ώστε να ενημερωθούμε όλοι οι πολίτες, για το πώς μπορεί ο καθένας μας να συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια.. Θα μπορούσε δηλαδή, μια ώρα την ημέρα, να υπάρχει εκπομπή που να ευαισθητοποιεί και να ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με το περιβάλλον.

Από τη στιγμή λοιπόν, που ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας θα έχει ενημερωθεί για θέματα που αφορούν το περιβάλλον, αυτομάτως θα υπάρξει και μια συνεργασία θεσμών-πολιτών ώστε να γίνουν πιο άμεσα τα επόμενα βήματα, για τη προστασία του πλανήτη μας.

Έτσι, οι μικρές αλλαγές στη καθημερινότητά μας σε συνδυασμό με μεγάλες αποφάσεις από τους αρμόδιους φορείς, θα είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για εμάς τους ίδιους αλλά και για τον πλανήτη μας. Διότι, η κλιματική αλλαγή δεν ξεχωρίζει. Μας απειλεί όλους.