Περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που βιώνουμε τα τελευταία έτη. Εκτός αυτού, δεν αρκεί να γνωρίζουμε ότι απλά είναι μια αλήθεια, αλλά να δούμε και από τι προκαλείται ουσιαστικά. Έτσι, για να αποφευχθεί η επιδείνωση του φαινομένου, απαιτείται να γνωρίζουμε βασικά στοιχεία και όχι απλά το αποτέλεσμα.

Αρχικά, την περίοδο 2011-2020 βιώσαμε την πιο θερμή δεκαετία, αφού η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τα επίπεδα θερμοκρασίας πριν τη βιομηχανοποίηση κατά 1,1 °C. Αυτή τη στιγμή, η υπερθέρμανση του πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα αυξάνεται κατά 0,2 °C ανά δεκαετία. Σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2°C, θα δημιουργηθούν σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι αρμόδιοι φορείς έχουν θέσει τον στόχο να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2°C αλλά με κύριο στόχο τον 1,5°C (Συμφωνία των Παρισίων 2020).

Το κύριο αίτιο της κλιματικής αλλαγής είναι τα αέρια του θερμοκηπίου. Ουσιαστικά τα αέρια αυτά εμποδίζουν τη θερμότητα του ηλίου να διαχυθεί στο διάστημα, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται ο πλανήτης μας. Πολλά από αυτά τα αέρια υπάρχουν στη φύση, όμως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας έχει αυξηθεί η συγκέντρωσή τους. Τέτοια αέρια είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2),το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου, τα φθοριούχα αέρια. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι δεν θεωρούνται μέρος των αερίων του θερμοκηπίου, όμως, συνδέονται με άλλες επιπτώσεις όπως η κακή ποιότητα του αέρα. Η καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η αποψίλωση των δασών (τα δέντρα συμβάλλουν στη ρύθμιση του κλίματος διότι απορροφούν το CO2 από την ατμόσφαιρα) και η αύξηση της κτηνοτροφίας (οι αγελάδες και τα πρόβατα παράγουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου κατά την πέψη της τροφής τους), είναι κάποια από τα πιο σημαντικά αίτια της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται διότι οι παγετώνες λιώνουν. Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει ορατά την τελευταία δεκαετία και τα καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο ισχυρά. Οι περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία γίνονται όλο και περισσότερες από το 1970, αφού τα φαινόμενα του καύσωνα έχουν γίνει πιο συχνά. Ακόμα, οι ισχυροί τροπικοί κυκλώνες έχουν αυξηθεί από το 1970.

Επειδή, λοιπόν, η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ, θα ήταν εύλογο να γνωρίζουμε όλοι τους λόγους για τους οποίους δημιουργείται αλλά και τις συνέπειές της. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να μειώσουμε αποτελεσματικά την αυξανόμενα καταστροφική δραστηριότητά μας.