Η Βιώσιμη Ανάπτυξη στο σύνολό της

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη στο σύνολό της

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αφορά μόνο την οικονομική ανάπτυξη, αλλά την ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας σε ένα καθαρό περιβάλλον. Για την επίτευξη μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, πρέπει να προσεγγίσουμε το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία ως άμεσα συνδεδεμένα τμήματα.

Το κλίμα του πλανήτη μας αλλάζει και η αλλαγή αυτή οφείλεται και σε ανθρωπογενή αίτια. Η εξάρτηση των οικονομιών μας από τα ορυκτά καύσιμα, η αλόγιστη χρήση των πόρων και η αποψίλωση των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνουν τις συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Είναι επίσης σαφές ότι η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει κάθε άνθρωπο. Ορισμένες κοινότητες υποφέρουν από εκτεταμένα κύματα καύσωνα και ξηρασίες, ενώ άλλες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν συχνότερες και σφοδρότερες καταιγίδες. Οι άνθρωποι, οι συνθήκες ζωής και η οικονομία επηρεάζονται από την αλλαγή του κλίματος.

Το σύστημα κατανάλωσης και παραγωγής που εφαρμόζουμε δεν είναι βιώσιμο. Το γραμμικό οικονομικό μοντέλο (χρήση πρώτων υλών σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται, καταναλώνονται και στη συνέχεια απορρίπτονται) δεν οδηγεί μόνο στη ρύπανση και σε απόβλητα, αλλά και στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για φυσικούς πόρους. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες δραστηριότητες, οι μελλοντικές γενιές θα βρεθούν αντιμέτωπες με πιο ακραίες θερμοκρασίες και καιρικά φαινόμενα, αυξανόμενη έλλειψη πόρων και περισσότερη ρύπανση.

Επίσης, είναι σαφές ότι τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης δεν κατανέμονται ισομερώς ανά τον κόσμο. Τα επίπεδα εισοδήματος διαφέρουν σημαντικά σε όλο τον πλανήτη. Ακόμη και στην Ευρώπη, όπου το βιοτικό επίπεδο υπερβαίνει τον παγκόσμιο μέσο όρο, υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που ζουν με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Δυστυχώς, ορισμένες από αυτές τις κοινότητες και ομάδες ανθρώπων είναι επίσης πιο ευάλωτες σε περιβαλλοντικούς κινδύνους. 

Οι παραπάνω πληροφορίες μας κάνουν ξεκάθαρο ότι έχουμε πολλή δρόμο μπροστά μας. Δεν αρκεί να  βελτιώσουμε τις επιδόσεις σε έναν από τους  πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης (Περιβάλλον, Κοινωνία, Οικονομία), αλλά επιβάλλεται η βελτίωση των επιδόσεων συνολικά. Οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών αφορούν μια μεγάλη βελτίωση συνολικά έως το 2030 και ακόμα μεγαλύτερο έως το 2050. Προλαβαίνουμε;