Η Βιοποικιλότητα και η σημασία της

Η Βιοποικιλότητα και η σημασία της

Σίγουρα έχουμε ακούσει πολλές φορές για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας , καθώς και για το πόσο σημαντικό είναι να διατηρείται σε ισορροπία. Η βιοποικιλότητα είναι το σύνολο της ζωής στον πλανήτη Γη, καθώς και ο τρόπος που συνδέονται οι διάφορες μορφές ζωής πάνω σε αυτή.

Ο άνθρωπος εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αφού εκτός από την χρήση φυτικών φαρμάκων, καταναλώνει επίσης καρπούς και άλλα αγαθά που προκύπτουν άμεσα από τη φύση. Ένα απλό παράδειγμα είναι το μέλι. Σκεφτείτε ένα σενάριο έντονης μεταβολής στης βιοποικιλότητα μιας περιοχής με έντονη μελισσοκομική δραστηριότητα. Οι ίδιες οι μέλισσες για να παράξουν μέλι χρειάζονται άνθη, θυμάρι και άλλα είδη χλωρίδας. Στην περίπτωση καταστροφής του οικοσυστήματος, αυτόματα κινδυνεύουν και οι ίδιες οι μέλισσες, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η μελισσοκομία της εν λόγω περιοχής. 

Αυτό που θα έπρεπε να γίνει αντιληπτό, είναι ότι εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από έναν κρίκο αυτής της αλυσίδας. Αυτό που πιστεύουμε σαν όντα, είναι ότι όλες οι υπόλοιπες μορφές ζωής υπάρχουν και αλληλοεπιδρούν, ώστε να καλύπτονται οι δικές μας ανάγκες. Δυστυχώς όμως, η κουλτούρα αυτή είναι ο κύριος λόγος που πολλά είδη τείνουν να εξαφανιστούν, η κλιματική αλλαγή δυσχεραίνει τις ζωές μας μέρα με τη μέρα και οι φυσικοί πόροι μειώνονται δραματικά.

Επειδή, λοιπόν, η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει όλο και περισσότερο τη βιοποικιλότητα, το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφονται ή να αλλάζουν τα οικοσυστήματα και οι καλλιέργειες και τελικά να αποσταθεροποιούνται τα οικοσυστήματα στο σύνολό τους. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια 1.000.000 είδη ζώων και φυτών θα εξαφανιστούν, απορυθμίζοντας έτσι τη λειτουργία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Στο σημείο αυτό θα τονιστεί ότι η απορρύθμιση σημαίνει καταστροφή για εμάς τους ανθρώπους, αλλά όχι απαραίτητα για τον πλανήτη μας.

Κλείνοντας, η αλλαγή τρόπου σκέψης και θεώρησης της ύπαρξής μας αλλά και του τρόπου δραστηριότητάς μας είναι μονόδρομος. Και αυτό όχι για να αντιστρέψουμε την εις βάρος μας κατάσταση άμεσα, αλλά για να αφήσουμε δυνατότητες διαβίωσης και εξέλιξης στις επόμενες γενιές.