Ξηρασία και επιπτώσεις

Ξηρασία και επιπτώσεις

Οι ξηρασίες πλέον, ειδικά τις περιόδους του καλοκαιριού, είναι ένα σύνηθες και έντονο φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη. Το γεγονός αυτό έχει ανησυχήσει μεγάλο αριθμό επιστημόνων, αφού οι επιπτώσεις θα είναι έντονες ακόμα και στην οικονομία. 

Συγκεκριμένα, το 2022 παρατηρήθηκαν τα πιο έντονα φαινόμενα ξηρασίας στην Αγγλία, από το 1935, αφού οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό τον μήνα Ιούλιο. Ο κρατικός μηχανισμός είχε προβεί σε απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η προμήθεια νερού στους πολίτες αλλά και τους αγρότες. Έτσι, καταστρώθηκε σχέδιο από τις εταιρείες ύδρευσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Στο σύνολο της Ευρώπης, το καλοκαίρι του 2022 ήταν τόσο ζεστό που οι επιπτώσεις περιλάμβαναν δασικές πυρκαγιές, λειψυδρία αλλά και προβλήματα υγείας. Η παραγωγή συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων, όπως ο αραβόσιτος και η σόγια, αναμένεται να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό, καθώς επίσης, η παραγωγή ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια θα μειωθεί λόγω της έλλειψης νερού.

Ακόμα και στην Κίνα, η ξηρασία που παρατηρείται έχει επιπτώσεις στην γεωργία. Πολλές πηγές νερού έχουν στερέψει και οι επιστήμονες προειδοποιούν για προβλήματα σίτισης. Για παράδειγμα, στον ποταμό Γιανγκτσέ από τον οποίο προέρχεται μεγάλο ποσοστό νερού στην Κίνα, σε πολλά σημεία του παρατηρείται έντονη ξηρασία. Έτσι, έχει επικρατήσει η απόφαση στο σύνολο της χώρας, να γίνεται υπεύθυνη και προσεκτική η κατανάλωση του νερού.

Τα παραπάνω φαινόμενα δεν αποτελούν απλές προειδοποιήσεις. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να παρατηρούμε ήδη επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων. Τα επόμενα έτη είναι σημαντικά, αφού από τη δική μας συμπεριφορά σαν άνθρωποι, θα εξαρτηθεί η ένταση φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.