Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - Κίνητρα για πράσινη ενέργεια και ανασχηματισμό μικρών επιχειρήσεων

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - Κίνητρα για πράσινη ενέργεια και ανασχηματισμό μικρών επιχειρήσεων

Εχθές 1/7/2021 ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Μέλλον της Ευρώπης. Όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη «Αυτή τη χρονιά φαίνεται να ξεκινά ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον από επενδυτές και πολύ μεγάλα επενδυτικά fund της Ελλάδας και του εξωτερικού, είναι ασταμάτητο σε όλους τους τομείς. Έχουμε φτιάξει μια ομάδα που μπορούμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, μπορούμε να συνεννοούμαστε με τις Βρυξέλλες, μπορούμε να παίρνουμε τα χρήματα σεβόμενοι πάντα τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και όρους, και μπορούμε αυτά να τα διοχετεύουμε στην αγορά με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Προφανώς η πρόκληση που έχουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ μεγαλύτερη. Έχουμε πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει ταυτόχρονα να τα κινητοποιήσουμε και να τα απορροφήσουμε. Το σκορ του 2020 πρέπει να επιτυγχάνεται σε σταθερή βάση για τα επόμενα πέντε χρόνια. Είναι απαραίτητο να γίνει και θα γίνει».

Όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, τo 2020 η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη απορρόφηση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (11 δισ. ευρώ), ενώ από την 22η θέση στην οποία βρισκόταν το 2019 ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σήμερα αν μπει κανείς στο site της ΕΕ είναι στη δεύτερη θέση. Το 2020 η χώρα μας απορρόφησε από το ΕΣΠΑ 4 δισ. ευρώ παραπάνω από ότι υπολόγιζε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ένα από τα πιο κομβικά σημεία είναι να δοθούν κίνητρα για τον ουσιαστικό μετασχηματισμό των πολύ μικρών επιχειρήσεων και τη συνένωση τους, προκειμένου να αποκτήσουμε επιχειρήσεις με μεγαλύτερο μέγεθος.

Επιπλέον ανέφερε ότι, «Η ύπαρξη μικρών επιχειρήσεων είναι ουσιαστικός παράγοντας που βλάπτει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων, καθώς τους στερεί τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και δημιουργεί ζητήματα έλλειψης ανταγωνιστικότητας».

Ο υπουργός Ανάπτυξη τόνισε ακόμη ότι η απόφαση του πρωθυπουργού το 2019 να προχωρήσουμε στην απολιγνιτοποίηση πρώτοι στην Ευρώπη, τότε φάνηκε φιλόδοξη, σήμερα έχει αρχίσει ήδη να παράγει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. 

Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από την Ξάνθη που ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει ένα επιθετικό σχέδιο επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι να αναγεννήσει τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας, αλλά και να επενδύσει στις υποδομές και ιδιαίτερα στους σιδηροδρόμους.

Σε δεύτερο χρόνο ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ. Σκρέκας, ανέφερε «Το πρόγραμμα της Ελλάδας για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάει πάρα πολύ καλά γιατί έχουμε προετοιμαστεί σε δύο άξονες να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και να αποτρέψουμε φαινόμενα τα οποία προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Οι αποζημιώσεις που καλείται να δώσει το κράτος είναι τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί τα φαινόμενα που καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή. Το Σεπτέμβριο του 2019 η Ελλάδα πήρε μια πολύ τολμηρή απόφαση να προχωρήσει πολύ γρήγορα στην απανθρακοποίηση και απολιγνιτοποίηση της ελληνικής οικονομίας, πολύ γρηγορότερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Σημείωσε ακόμη ότι από τις 34 πράσινες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, οι 24 αφορούν το υπουργείο Ενέργειας. Συνολικά θα αξιοποιηθούν 4,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ η συνολική μόχλευση των κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 8,5 δισ. ευρώ.

Σχεδιάζονται επενδύσεις που θα έχουν διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, κτιριακής αναβάθμισης, offshore αιολικά, πράσινα νησιά, ενώ ετοιμάζονται και σημαντικές παρεμβάσεις στις μεταφορές με την αντικατάσταση 2.000 ρυπογόνων ντιζελοκίνητων ταξί από νέα ηλεκτρικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις για τις ΑΠΕ που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές από τις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «θα αντιμετωπιστούν και θα υπερκεραστούν με διάλογο και με τις τοπικές κοινωνίες», ενώ πρόσθεσε πως σύντομα θα υπάρχει ένα νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα προχωρά σε αναβαθμίσεις των ενεργειακών συνδέσεων της χώρας μας με γειτονικές χώρες. Προανήγγειλε ακόμη την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη μεταφορά μόνο πράσινης ενέργειας.