Επιστρεπτέα προκαταβολή - Εγκεφαλικό για χιλιάδες επιχειρήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή - Εγκεφαλικό για χιλιάδες επιχειρήσεις

Σοκ έχουν προκαλέσει από εχθές, οι ειδοποιήσεις της ΑΑΔΕ που στάλθηκαν σε χιλιάδες επιχειρήσεις με τις οποίες κάνουν απαιτητό το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν λάβει στην περίοδο της πανδημίας.

Μετά τους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι δεν τήρησαν τους όρους που προβλέπονταν για την κρατική ενίσχυση και κυρίως τη ρήτρα διατήρησης του προσωπικού για συγκεκριμένο διάστημα, την υποβολή υπευθύνων δηλώσεων, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις φορολογούμενων που διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλαν δηλώσεις για την περίοδο της 2019 -2020.

Ωστόσο, εντοπίσαμε περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες δεν παραβίασαν κανέναν προβλεπόμενο όρο και ο αλγόριθμος του προγράμματος εσφαλμένα απαιτεί από τις επιχειρήσεις την επιστροφή του συνολικού ποσού.

Συγκεκριμένα επιχείρηση που δεν είχε καμία μεταβολή στο μέγεθος του προσωπικού που απασχολούσε, κλήθηκε να επιστρέψει  28.087,90 ευρώ σε μια καταβολή και με υπολογισμένες προσαυξήσεις επί του ποσού. Ενώ, δεύτερη επιχείρηση που αντικατέστησε προσωπικό και συνεπώς είχε εκπληρώσει την ρήτρα απασχόλησης προσωπικού ο αλγόριθμος την έθεσε εκτός, απαιτώντας την επιστροφή ολόκληρου του πόσου που χορηγήθηκε. 

Στο τηλεφωνικό κέντρο της ΑΑΔΕ επικράτησε χαμός χθες με τους υπαλλήλους να μην γνωρίζουν να δώσουν απαντήσεις και να αναφέρουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για ενστάσεις. 

Οι αναφορές για σφάλματα από τους υπόλοιπους συναδέλφους είναι πολλές και αναμένεται επίσημη απάντηση από τους φορείς καθώς αν δεν υπάρξει κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί σκάνδαλο.