Επίδομα θέρμανσης - Αύξηση στα ποσά επιδότησης

Επίδομα θέρμανσης - Αύξηση στα ποσά επιδότησης

Με την διεθνή αύξηση των τιμών καυσίμων, η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας κατά νου τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών αποφάσισε την αύξηση κατά 20% της επιδότησης θέρμανσης για φέτος . Το ποσό θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ από 80 εκατ. ευρώ πέρυσι. Κύριο μέλημα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος να λάβουν περισσότερα χρήματα σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το πορτοφόλι του ελληνικού νοικοκυριού.

Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται φυσικά πρόσωπα τα οποία χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή pellet για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους.

Το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες τον χρόνο είναι η θερμοκρασία κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου, τις λεγόμενες βαθμοημέρες.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, συμφωνά με αναφορές, αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα μεταβληθεί αυξητικά κατά περίπου 20%. Η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται γύρω στο 1,05 ευρώ/λίτρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 0,80 πέρυσι, ενώ στην υπόλοιπη χώρα με εξαίρεση τα νησιά στο 1,10 από 0,90 λεπτά. Στα νησιά, η τιμή μπορεί να είναι και 1,20 με 1,25 ανά λίτρο από 1 ευρώ πέρυσι.

Υπενθυμίζεται πως για να πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει να βάλει το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβει.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ίσχυαν για την περσινή περίοδο ήταν :

1.   Άγαμοι φορολογούμενοι που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

2.   Έγγαμοι φορολογούμενοι και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

3.   Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το επίδομα θέρμανσης, οι δικαιούχοι έμπαιναν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ  για να δηλώσουν :

  • Αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία.
  • Αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.
  • Είδος καυσίμου.
  • Αριθμό παροχής ρεύματος.
  • Οικισμό.
  • Τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας.
  • IBAN στο myTAXISnet.