Η Τέχνη της Ενεργητικής Ακρόασης στο Ζευγάρι

Η Τέχνη της Ενεργητικής Ακρόασης στο Ζευγάρι

"Ξέρεις, Νίκο," είπε η Ελίζα με αγάπη στα μάτια της, "συχνά σκέφτομαι πόσο υπέροχο είναι ότι μπορούμε να είμαστε απλά εκεί για ο ένας τον άλλον, χωρίς να χρειάζεται να δίνουμε συμβουλές ή να επιβάλλουμε τη γνώμη μας. Κάποιες φορές, απλά χρειαζόμαστε να ακούμε." 

Ο Νίκος ανταπάντησε με ένα χαμόγελο: "Έχεις δίκιο. Συχνά η ενεργητική ακρόαση είναι πιο πολύτιμη από τις συμβουλές. Όταν ακούμε τον άλλον με προσοχή και αγάπη, δημιουργούμε ένα βάθος στη σχέση μας που είναι ανεκτίμητο."

Οι δύο τους έμειναν σιωπηλοί για λίγο, απλά απολαμβάνοντας την παρουσία του άλλου και τον μαγικό κόσμο που είχαν δημιουργήσει μαζί. Εκείνο το βράδυ, δεν χρειάστηκαν λέξεις ή συμβουλές για να εκφράσουν την αγάπη τους. 

Απλά ακούστηκαν, και αυτό αρκούσε για να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση των καρδιών τους, την αγάπη που τους ενώνει και την μαγεία που έχει η σχέση τους.

Σε αυτόν τον κόσμο της ενεργητικής ακρόασης, δεν υπάρχει χώρος για συμβουλές ή γνώμες που επιβάλλονται. 

Υπάρχει μόνο η αγάπη και η αφοσίωση που δημιουργεί έναν δεσμό ανεξίτηλο και ανυπέρβλητο.

Σε μια ιδανική και αχόρταγη κοινωνία, όπου οι συμβουλές κυκλοφορούν σαν τα φώτα των αστεριών στο νυχτερινό ουρανό, 
υπάρχει ένα μυστικό μεγαλείο που έχουμε την τάση να παραμελούμε: η ενεργητική ακρόαση. 
Σε αυτή την εποχή υπερβολικής πληροφορίας και παρεμβατισμού, η ανάγκη να δίνουμε συμβουλές και να λέμε τη γνώμη μας φαίνεται να είναι προφανής. 
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η ενεργητική ακρόαση είναι μια τέχνη που μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από οποιαδήποτε συμβουλή.
Όταν καθόμαστε και ακούμε κάποιον, αντί να προσπαθούμε να βρούμε τη λύση για τα προβλήματά του, ανακαλύπτουμε έναν κόσμο γεμάτο συναισθήματα, σκέψεις και επιθυμίες. 
Ακούμε τις φωνές που δεν εκφράζονται πάντα με λόγια, αλλά με τον τόνο της φωνής, την έκφραση του προσώπου και τη στάση του σώματος. 
Καθώς είμαστε εκεί, προσφέροντας την πλήρη προσοχή μας, δίνουμε στον άλλον το δώρο της ειλικρίνειας και της αναγνώρισης.
Ορισμένες φορές, αυτό που ο άνθρωπος χρειάζεται δεν είναι μια λύση ή μια συμβουλή, αλλά απλώς να τον ακούσουμε. 
Να του δώσουμε το χρόνο και τον χώρο να εκφράσει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του, χωρίς να τον διακόπτουμε ή να του λέμε τι πρέπει να κάνει. 
Αυτό είναι ένα δώρο που εκτιμάται περισσότερο από ό,τι μια αμεσότερη λύση, γιατί δείχνει αγάπη και σεβασμό προς τον άλλον.
Οι σχέσεις μας γίνονται πιο γεμάτες και βαθιές όταν εφαρμόζουμε την ενεργητική ακρόαση. 
Αυτή η πρακτική μας επιτρέπει να συνδεθούμε με τους ανθρώπους γύρω μας σε βάθος και να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. 
Καθώς αφήνουμε τον άλλον να εκφραστεί και να αισθανθεί αναγνωρισμένος, καλλιεργούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και αγάπη.
Ας θυμηθούμε ότι δεν πάντα χρειάζεται να δίνουμε συμβουλές, αλλά πάντα χρειάζεται να ακούμε με ανοιχτά αυτιά και καρδιά. 
Στο να αφιερώνουμε χρόνο για την ενεργητική ακρόαση, θα βρούμε τον θησαυρό της αλληλεγγύης και της σύνδεσης, χωρίς να χρειαστεί να προσφέρουμε καμία συμβουλή.
Η αληθινή ενεργητική ακρόαση είναι περισσότερο από απλά να ακούμε τα λόγια. 
Είναι να ακούμε το συναίσθημα που βρίσκεται πίσω από αυτά.

"Ακούστε με την πρόθεση να καταλάβετε, όχι με την πρόθεση να απαντήσετε."

Σοφία Κούκη
Κερκύρας 12, Άγιος Δημήτριος, Ελλάδα
T: +30 6951661443
www.facebook.com/EmotionalTherapy4Moms