Δυσκολίες μάθησης και ο ρόλος των γονιών στην έγκαιρη διάγνωση

Δυσκολίες μάθησης και ο ρόλος των γονιών στην έγκαιρη διάγνωση

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί η αίσθηση ότι όλο και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολικού περιβάλλοντος. Πολλοί, νέοι κυρίως, γονείς όλο και πιο συχνά αναρωτιούνται τι συμβαίνει με το παιδί τους, αν θα τα καταφέρει στο σχολικό περιβάλλον, πότε πρέπει να ανησυχούν και πότε πρέπει να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό.

Οι γονείς είναι οι πρώτοι που παρατηρούν τις ασυνήθιστες συμπεριφορές ή τις δυσκολίες του παιδιού τους. Είναι οι πρώτοι που ίσως παρατηρήσουν μια επιβραδυνόμενη γλωσσική ανάπτυξη ή δυσκολίες στην άρθρωση του λόγου, αδυναμία προσανατολισμού στο χώρο αλλά και στο χρόνο ή και δυσκολίες στην καθημερινότητα, όπως στο ντύσιμο ή στη λανθασμένη τοποθέτηση παπουτσιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γονείς, παρόλο που μπορεί να μην αντιλαμβάνονται την ακριβή φύση και την έκταση του προβλήματος, ωστόσο αποδεικνύονται σωστοί στις αρχικές παρατηρήσεις τους. Η αρχική αυτή ανησυχία των γονέων αποτελεί το πρώτο στάδιο εντοπισμού ορισμένων δυσκολιών, και συμβάλει στην περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης.. Εάν ένας γονιός νιώσει πως το παιδί του δεν προχωράει όπως περίμενε, θα πρέπει να το διερευνήσει άμεσα. Πρέπει να μοιραστεί τις ανησυχίες του και να ρωτήσει κάποιον ειδικό. 

Μια πρώτη αρχή είναι να απευθυνθεί στον παιδίατρο. Στη συνέχεια εάν ανησυχεί ακόμα καλό θα ήταν να επισκεφτεί έναν αναπτυξιολόγο. Εάν ο γονιός νιώσει πως χρειάζεται ακόμα περισσότερη διερεύνηση, τότε μπορεί να ρωτήσει κάποιον παιδονευρόλογο ή παιδοψυχίατρο. Εάν το παιδί πηγαίνει σε βρεφονηπιακό σταθμό, ο γονιός θα πρέπει να ρωτήσει τις δασκάλες του, εάν εκείνες βλέπουν κάποιες δυσκολίες. Όλο και περισσότεροι γονείς σήμερα ενημερώνονται από το διαδίκτυο, από βιβλία, από γιατρούς και εκπαιδευτικούς, για τα στάδια της ανάπτυξης των παιδιών και μπαίνουν στη διαδικασία να "βαθμολογούν" το παιδί τους σύμφωνα με αναπτυξιακές κλίμακες. Αυτό που όμως πολλές φορές δεν λαμβάνουν υπόψη τους, είναι το δικό τους ένστικτο! Και το ένστικτο των γονιών σε σχέση με τα παιδιά τους είναι τις περισσότερες φορές σωστό.