Οι επιλογές των χρωμάτων έχουν πληροφορία

Οι επιλογές των χρωμάτων έχουν πληροφορία

Για να κατανοήσουμε πιο βαθιά τον εαυτό μας και να κατανοήσουμε τι συμβαίνει μέσα μας πολλές φορές αρκεί να παρατηρήσουμε τις επιλογές που κάνουμε και να παρατηρήσουμε ακόμα και τα χρώματα που επιλέγουμε . Τα χρώματα που επιλέγουμε έχουν μία ή και παραπάνω πληροφορίες και ερμηνείες για την ψυχολογική μας κατάσταση . Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει περιόδους στη ζωή σας που είστε θετικά προσκείμενοι σε κάποια χρώματα και αρνητικά σε κάποια άλλα.  Αυτό μπορεί να μας δείξει πλευρές του εαυτού μας που επιλέγουμε να δώσουμε παραπάνω προσοχή και άλλες που αφήνουμε στο σκοτάδι . 

Κάποιες φορές οι άνθρωποι λένε ότι αγαπούν ένα χρώμα γιατί συμβολίζει την αγαπημένη τους ποδοσφαιρική ομάδα όμως αν προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε την επιλογή αυτή δεν έχει να κάνει πραγματικά με την ομάδα που είμαστε οπαδοί . Κάποιες άλλες φορές επιλέγουμε να φοράμε ένα χρώμα για μεγάλες περιόδους και αν ερωτηθούμε για αυτό απαντάμε με την  γνωστή πρόταση : « ότι βρήκα μπροστά μου έβαλα » καθώς τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο υπάρχει λόγος που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο χρώμα . Το κάθε χρώμα συμβολίζει μία πτυχή από τις πολλές που έχουμε και με την επιλογή των χρωμάτων συνδεόμαστε  κάθε φορά με κάποιες από αυτές τις πτυχές  .

Το να αγαπάς ένα χρώμα πολύ η να μην θέλεις καθόλου να βλέπεις επάνω σου κάποιο άλλο παρέχει πληροφορίες για τον εσώτερο εαυτό μας . Σκεφτείτε αν έχετε κάποιο αγαπημένο χρώμα η αν για κάποια χρονική περίοδο επιλέγατε μόνιμα ένα χρώμα και αντίστοιχα αν υπάρχουν κάποια χρώματα που δεν επιλέγετε ποτέ . Δεν είναι τυχαίο που επιλέγουμε να δείχνουμε την απώλεια με το μαύρο χρώμα ή που το ουράνιο τόξο έχει πολλά έντονα και φωτεινά χρώματα . Όλα τα χρώματα όπως και κάθε τι στο σύμπαν έχουν δύο αντίθετες ερμηνείες έτσι ένα χρώμα έχει και αυτό τη δυνατότητα του και αναδεικνύει αντίστοιχα πτυχές που έχουμε συνδεθεί έντονα ή άλλες που δεν τις έχουμε αγγίξει πολύ . Τα βασικά ψυχολογικά χρώματα είναι τέσσερα: το κόκκινο που αντιπροσωπεύει το σώμα, το μπλε που αντιστοιχεί στο μυαλό, το κίτρινο που εκφράζει τα συναισθήματα και το πράσινο που αντιπροσωπεύει την ισορροπία των παραπάνω τριών χρωμάτων.

Το κόκκινο , το χρώμα του σώματος , του αίματος και του πάθους καθώς και της επανάστασης , αυτό το χρώμα που βλέπουμε σε προειδοποιητικές ταμπέλες στον Κ.Ο.Κ και σε εμφανίσεις ποδοσφαιριστών υπάρχει λόγος που είναι εκεί διότι είναι το χρώμα της αφύπνισης  , της ενέργειας , της ζωντάνιας , της ροής ,  όπως και το αίμα μας που δείχνει μία ροή ενέργειας , την ροή της ζωής , την γέννηση και τη γείωση , την αρχή και το τέλος .  Επίσης είναι το χρώμα του θυμού , της έντασης ή της αναζήτησης της ενέργειας , δηλαδή της κόπωσης καθώς και της επιθετικότητας και της εξέγερσης . Υποδηλώνει επίσης την σεξουαλική διάθεση  . Σε αυτό το σημείο θα καταλάβατε πως ένα χρώμα έχει πολλές ερμηνείες και ζητά να συνδεθείτε με διαφορετικές πτυχές σας που αντανακλούν στην ψυχοσύνθεση σας σε συγκεκριμένες περιόδους . 

Το πορτοκαλί  είναι το χρώμα του έρωτα, της φροντίδας , της ζεστασιάς , της φιλοδοξίας και της αισιοδοξίας καθώς χαρακτηρίζεται και ως χρώμα της θρέψης . Είναι το αγαπημένο χρώμα των μοναχών του Θιβέτ όπως λέγεται .  Άτομα που φορούν έντονα αυτό το χρώμα είναι και άτομα που καθορίζονται από τις παιδικές τους εικόνες , αισθήσεις και εγγραφές ή στην άλλη του εκδοχή βρίσκονται σε σοκ και διαδικασία θεραπείας και θρέψης . Επίσης κάποιος που επιλέγει έντονα το πορτοκαλί δηλώνει ίσως ότι είναι χαρούμενος , ότι βρίσκεται σε ουσιαστική σύνδεση με ανθρώπους που αγαπά  ή ότι είναι ερωτευμένος . Από την άλλη πλευρά δείχνει και κάποιον που ίσως ψάχνει τη χαρά , τον έρωτα , την βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό του ή τους δικούς του ανθρώπους και κάποιον που έχει καταπιεσμένα σεξουαλικά συναισθήματα . 

Το κίτρινο , το χρώμα των συναισθημάτων και του ήλιου δηλώνει την προσωπική επιτυχία  και τη δημιουργία . Κάποιος που επιλέγει το κίτρινο μπορεί να είναι κάποιος που βρίσκεται σε κατάσταση έμπνευσης , ατομικής κατεύθυνσης και διαύγειας . Είναι ένα χρώμα που ξεκαθαρίζει τις σκέψεις και το μυαλό και τακτοποιεί τη σύγχυση καθώς δίνει ατομική πορεία . Όσοι αποφεύγουν το κίτρινο χρώμα έχουν την τάση να απογοητεύονται εύκολα ενώ προσπαθούν να εξηγήσουν τα συναισθήματα τους με την λογική. 

Το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης και αντικατοπτρίζει τη καρδιά , συνδέει τα πράγματα και υποδηλώνει την αλήθεια . Εκφράζει την δική μας πραγματικότητα , την αρμονία και την ισορροπία.  Υποδηλώνει την ανάπτυξη , την ωριμότητα , τη συγκομιδή του καρπού και τη νέα ζωή καθώς είναι χρώμα κατευναστικό , επουλωτικό και με θεραπευτική δύναμη για άτομα που είναι κουρασμένα σωματικά η διανοητικά. Κάποιος που φορά έντονα το πράσινο χρώμα θέλει να έχει χώρο , χρόνο και κατεύθυνση . Επίσης μπορεί να είναι κάποιος που έχει δυσκολίες σε σχέσεις ή προβληματικές συνδέσεις δηλαδή δεν έχει χώρο η καρδιά του . Όσοι το αποφεύγουν είναι άτομα που δεν αφήνονται εύκολα σε έναν άλλο άνθρωπο.

Το ροζ είναι το χρώμα της μητρικής αγάπης και της τρυφερότητας . Υποδηλώνει την συναισθηματική πλευρά ενός ανθρώπου , την σύνδεση και στην επαφή με τα συναισθήματα μας και την εκδήλωση αυτών . Επίσης εκδηλώνει την θηλυκότητα στην καλή του εκδοχή και την μπλοκαρισμένη σχέση με τη μητέρα στην αντίθετη εκδοχή . Επίσης είναι το χρώμα της εγκάρδιας αγάπης που κατανοεί και επιτρέπει . 

Το γαλάζιο χρώμα έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και είναι το χρώμα της επικοινωνίας . Υποδηλώνει εμπιστοσύνη , γαλήνη , γνώση και έκφραση όσων είμαστε . Εκφράζει τη σχέση με τον πατέρα και ξυπνά το προστατευτικό αίσθημα στους άνδρες στην καλή του εκδοχή . Από την άλλη το μπλε χρώμα εκφράζει εσωστρέφεια , αναζήτηση για ασφάλεια , ένταση , ανάγκη για να αποδείξουμε ποιοι είμαστε και εξουσία  με την έννοια του κύριοι του εαυτού μας.

Το μπλε σκούρο χρώμα είναι και αυτό το χρώμα της επικοινωνίας , της βαθιάς αλήθειας και της βαθιάς διαίσθησης . Υποδηλώνει την υλοποίηση ιδεών και τη μετάβαση από τον λόγο στην πράξη . Στην άλλη του εκδοχή υποδηλώνει την υπέρ - ανάλυση των καταστάσεων και τις δεύτερες σκέψεις . 

Το μωβ χρώμα είναι το χρώμα της πνευματικής αλλαγής και πνευματικής ισορροπίας . Είναι το χρώμα της μεταμόρφωσης και της συμφιλίωσης με τον εαυτό μας . Υποδηλώνει προσαρμοστικότητα και κατανόηση στην καλή του εκδοχή ενώ αντίθετα δρα σε πόλωση και εκφράζει θλίψη , στεναχώρια , απογοήτευση αλλά και μυστήριο . Κάποιος που φορά μωβ ή που δεν φορά καθόλου δεν επιλέγει την αλλαγή και τη μετάβαση από το παρελθόν στο τώρα και μπλοκάρει το να προχωρήσει κάποιος μπροστά .

Το φούξια χρώμα υποδηλώνει την αγάπη μας για τα απλά καθημερινά πράγματα και κάποιος που το επιλέγει έχει επίγνωση του τώρα , αντίθετα κάποιος μπορεί να το επιλέγει γιατί δεν είναι ρεαλιστής αλλά ρομαντικός και σκέφτεται ονειρικά , δηλαδή τι θα συμβεί στο μέλλον . Στην αρνητική του εκδοχή το φούξια δείχνει κάποιον που είναι αδιάλλακτος και δεν συμβιβάζεται . 

Το γκρι υποδηλώνει τη προσπάθεια εναρμόνισης και της ισορροπίας . Κάποιος που φορά γκρι ίσως προσπαθεί να δημιουργήσει μία ροή , να καταλάβει προς τα που κατευθύνεται και να έχει αντίληψη . Στην άλλη του πλευρά δείχνει εσωτερική ψυχρότητα , περιορισμένη αντίληψη , απομόνωση και μελαγχολία . 
Το λαδί εκφράζει την αλήθεια και την ελπίδα ή την αναζήτηση αυτών . 
Το καφέ εκφράζει είτε την παρατήρηση είτε την ακινητοποίηση καθώς και την άρνηση για ότι είναι αυθόρμητο η παρορμητικό. Τονίζει το εγωιστικό στοιχείο , την κατάθλιψη και την μεροληψία. Τέλος , το λευκό χρώμα και το μαύρο εμπερικλείουν όλα τα χρώματα .
Το λευκό υποδηλώνει το φως και την εξωστρέφεια . Είναι το χρώμα της ειλικρίνειας , της φώτισης , της τιμιότητας και της αλήθειας και κάποιος που επιλέγει το λευκό ψάχνει τη λύση στο φως και γνωρίζει τα ελαττώματα του αν και καμιά φορά μπορεί να μην θέλει να τα διορθώσει . 
Αντίθετα το μαύρο είναι το χρώμα της εσωτερίκευσης και της μυστικοπάθειας . Ψάχνει τη λύση στο σκοτάδι και υποδηλώνει την εσωτερική επεξεργασία και τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας . Επίσης εκφράζει την παραίτηση , την άρνηση , την μοναχικότητα , την ανυπαρξία , το κενό και το ανεκδήλωτο συναίσθημα . Μετά από λίγο καιρό επιλογής του μαύρου παρατηρείται η απορρόφηση της ενέργειας , της ζωτικότητας και της δύναμης και την εμφάνιση της εξάντλησης είτε ψυχικής είτε σωματικής.