Τάρτα με Φράουλες

Τάρτα με Φράουλες

Υλικά:

  • Για τη βάση:
    250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    125 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
    50 γρ. ζάχαρη άχνη
    1 αυγό μέτριο
    1-2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό (αν χρειαστεί)
  • Για την κρέμα:
    500 ml γάλα φρέσκο πλήρες
    100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    40 γρ. κορν φλάουρ
    2 κρόκοι αυγών μέτριων
    1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
    25 γρ. βούτυρο
  • Για την επικάλυψη:
    500 γρ. φράουλες φρέσκες, πλυμένες και κομμένες στη μέση ή σε φέτες
    2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα φράουλα (προαιρετικά, για γυάλισμα)
    Λίγη άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη βάση:
    1️⃣Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και με τα δάχτυλά μας ή με ένα κόφτη ζύμης το τρίβουμε στο αλεύρι μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
    2️⃣Χτυπάμε ελαφρά το αυγό σε ένα μικρό μπολ και το προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού.
    3️⃣Ανακατεύουμε αρχικά με ένα πιρούνι και στη συνέχεια με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό.
    4️⃣Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά να σφίξει.
    5️⃣Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).
    6️⃣Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος περίπου 3-4 χιλιοστών. Την τοποθετούμε σε μια ταρτιέρα διαμέτρου περίπου 24-26 εκ., φροντίζοντας να καλύψει και τα πλαϊνά τοιχώματα. Κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν.
    7️⃣Τρυπάμε τη βάση της τάρτας με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
    8️⃣Καλύπτουμε τη βάση με λαδόκολλα και βάζουμε από πάνω όσπρια (π.χ. φασόλια, ρεβίθια) ή ειδικές κεραμικές μπάλες για τάρτες, ώστε να διατηρήσει το σχήμα της.
    9️⃣Ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα όσπρια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι η βάση να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει εντελώς.
  2. Ετοιμάζουμε την κρέμα:
    1️⃣Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα (κρατάμε λίγο σε ένα μπολάκι), τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ.
    2️⃣Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών στο μπολάκι με το υπόλοιπο γάλα και τους χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
    3️⃣Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει.
    4️⃣Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων αυγών, ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν.
    5️⃣Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά ακόμα, μέχρι η κρέμα να γίνει λεία και παχύρρευστη.
    6️⃣Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
    7️⃣Σκεπάζουμε την κρέμα με πλαστική μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην δημιουργηθεί κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  3. Συναρμολογούμε την τάρτα:
    1️⃣Απλώνουμε την κρύα κρέμα ομοιόμορφα πάνω στην ψημένη και κρύα βάση τάρτας.
    2️⃣Τακτοποιούμε τις κομμένες φράουλες πάνω από την κρέμα, δημιουργώντας ένα όμορφο σχέδιο.
    3️⃣Προαιρετικά γυάλισμα: Σε ένα μικρό μπολ ζεσταίνουμε ελαφρά τη μαρμελάδα φράουλας με λίγο νερό (αν είναι πολύ σφιχτή) και την περνάμε με ένα πινέλο πάνω από τις φράουλες για να γυαλίσουν.
    4️⃣Πασπαλίζουμε προαιρετικά με λίγη άχνη ζάχαρη.
    5️⃣Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες για να σφίξει καλά η κρέμα και να δέσουν οι γεύσεις.

Σερβίρουμε την τάρτα με φράουλες δροσερή. Είναι ένα υπέροχο γλυκό για κάθε περίσταση! 

Καλή όρεξη!!!